Cenevre görüşmeleri başlayacak mı?

Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar destekli Suriyeli muhalifler heyeti, Birleşmiş Milletler’in (BM) arabuluculuğu ile Cenevre’de düzenlenmesi planlanan barış görüşmelerine katılmama kararı aldı.

Riyad heyeti, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan iyi niyet adımlarının gelmediğini söyledi.

Riyad heyeti, bugün başlaması planlanan görüşmelere katılmak için Suriye ordusunun düzenlediği hava saldırılarını sonlandırmasını önkoşul olarak BM’ye iletiyordu.

Riyad’da oluşturulan Yüksek Müzakere Komitesi üyesi George Sabra, “Kesinlikle Cenevre’ye gitmeyeceğiz. Cenevre’de de bizi temsil eden bir heyet olmayacak” dedi.

Heyetin bir diğer talebi ise BM’dendi. Cenevre’de muhalif grupları sadece Riyad heyetinin temsil etmesini isteyen grup, BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Stefan De Mistura’dan tatmin edici bir yanıt alamadıklarını ifade etti.

Reuters haber ajansına konuşan bir Riyad heyeti yetkilisi, taleplerinin bir-iki gün içerisinde karşılanması halinde Cenevre’ye gidebileceklerini belirtse de bu olasılığı ‘son derece düşük’ olarak niteledi.

DE MİSTURA: BİRKAÇ GÜNE BAŞLAYABİLİR

Planlanan Cenevre görüşmeleri öncesindeki bir haftalık süreçte başta Lazkiye olmak üzere Suriye’nin batısı ve güneyinde ilerleyen Esad yönetimi, müzakerelere hazır olduğunu ifade etmişti.

BM Özel Temsilcisi De Mistura, taraflar arasında dolaylı müzakerelerin başlatılmasını talep ediyor.

ABD ve İngiltere’den de Riyad heyetine Cenevre görüşmelerine katılmaları yönünde çağrılar yapıldı.

De Mistura’nın ofisi tarafından gönderilen bir video mesajda ise Mistura’nın görüşmelerin birkaç gün içerisinde başlamasını ümit ettiği ifade edildi.
“TALEPLER KAĞIT ÜSTÜNDE KALDI”

BM Güvenlik Konseyi’nin çerçevesini çizdiği görüşmelerin başlaması için Riyad heyeti üç temel noktada Esad yönetiminden adım bekliyordu:

– Hava saldırılarının durdurulması
– Mahkumların serbest bırakılması
– Ablukaların kaldırılması

Ancak heyet temsilcisi Sabra, BM’nin yazıya da döktüğü bu talepler için “Maalesef bu talepler hala sadece kağıt üstünde. Cenevre’nin tarihi bir fırsat olduğundan emin değiliz” dedi.

Suriye’de yaklaşık beş yıl önce başlayan savaşta 250 binden fazla kişi öldü. Savaş nedeniyle 11 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Savaşı sona erdirmeye yönelik son görüşmeler yine Cenevre’de düzenlenmiş ancak Şubat 2014’te iki turun ardından kesilmişti.

Birleşmiş Milletler, muhalefetin istifa talebine yanaşmayan Esad yönetimini suçlamıştı.

Tarafların pozisyonunda fazla bir değişiklik olmamasına rağmen, IŞİD’in yükselişi nedeniyle ABD ve Rusya, savaşan tarafları müzakere masasına oturtma çabalarına hız verdi.

İlgilendiğin konuları takip et hemen haberdar ol.