Anayasa Komisyonu 3. toplantıda dağıldı
Yeni bir sivil anayasa yapmak için yola çıkan Anayasa Mutabakat Komisyonu Ak Parti ve CHP’li vekiller arasındaki isim ve sistem tartışmasının ardından dağıldı.TBMM Başkanı İsmail Kahraman ‘da bugün yaptığı toplantıda komisyon çalışmaları için 4 parti Başkanını yeniden göreve çağırdı.
Bir gazetecinin;dün komisyonun görevinin bittiğini söylediniz ,bugün bu fikrinizi neden değiştirerek komisyonun yeniden toplanmasını istiyorsunuz ,şeklindeki sorusuna ise:Komisyon kararlarında ittifak şarttır, ümidimi kaybetmedim.Bu Meclise güveniyorum ,ümit büyük hazinedir 26. Dönem taçlanacaktır, dedi.

Anayasa Mutabakatı Komisyonu, Başkanlık sistemi nedeniyle tıkanan 2011 yılındaki Anayasa Uzlaşma Komisyonu’yla benzer kaderi yaşadı. Ancak bu kez masa daha 3. toplantısında dağıldı. Mutabakat Komisyonu dün çalışma esas ve usullerini görüşmek üzere TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı.
Komisyonunun “görev alanı”na ilişkin maddenin görüşmesi sırasında CHP’li üyeler, “İlk 4 maddenin değiştirilmemesi, darbe hukukundan arındırılması ve parlamenter sistemin esas kılınması” koşullarının yer almasını istedi. CHP’li üyeler “Gerekirse alt komisyon, gerekirse farklı bir komisyonla bu süreç yürütülebilir ancak yeni anayasa ile darbe hukukundan arınma konusunu eş zamanlı olarak götürmeliyiz. Parlamenter sistem esas kılınmalıdır, hükümet sistemi değişikliğini ve rejimi tartıştırmayız” ifadelerini kullandı.
Bu konuda MHP’li HDP’li üyeler başkanlık sistemine karşı olduklarını, parlamenter sistemin güçlenmesinden yana olduklarını vurgulaken, “ancak bunun bir ön şart olarak şimdi ‘görev tanımı’ maddesine yazılmasının doğru bulmuyoruz. İleride ele alınmalı” dediler. Ak Partili üyeler ise “Biz hükümet sistemi olarak başkanlık sistemini önereceğiz. Bizim önereceğimiz sistemi baştan devre dışı bırakmak doğru olmayacaktır” dediler. CHP’liler “Bizim parti olarak tutumumuz net, bu konuda geri adım atmayız” diye konuştular.
CHP son olarak, “Eğer hükümet sisteminde anlaşamazsak yeni anayasa yapma ihtimalimiz bulunmamaktadır. O halde 24. dönemdeki çalışmalar ışığında uzlaşılan 60 madde ve kritik olduğunu düşündüğümüz yargının bağımsızlığı maddelerini görüşelim” önerisini gündeme getirdi. Ancak Ak Parti kanadından “Yeni bir anayasa yapmak istiyoruz” yanıtı geldi.
‘Komisyon nihayete erdi’
Kahraman, “Anlaşılıyor ki bu komisyon nihayete ermiştir, çalışmalar sona ermiştir” dedi. Komisyon toplantısının ardından AK Parti, CHP, HDP ve MHP’li üyeler liderleriyle temas kurdular. Kılıçdaroğlu, “AKP’nin yeni bir anayasa yapma niyeti olmadığı, kişiye özel bir sistem getirmeyi istedikleri görülmüştür” değerlendirmesini yaptı.

Komisyon 3 partiyle devam eder mi?

Ak Parti’nin HDP ve MHP’nin kabul etmesi halinde 3 partiyle çalışmalara devam edebileceklerine ilişkin çağrısına ise partilerden farklı tepkiler geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Biz süreci sabote etmedik. Tutumumuzu çok net ortaya koyduk” dedi. MHP’li üyeler ise “3’lü bir anayasa yapımı olur mu? CHP erken çıkış yaptı.” diye konuştular. HDP ise Ak Parti’nin önerisini bugün eşbaşkanlarla yapacakları görüşmede masaya yatıracak.

Ak Parti’den HDP ve MHP’ye çağrı

AK Parti sözcüsü Ömer Çelik, MYK sürerken basın toplantısı düzenleyerek, açıklamalar yaptı. CHP’yi milletin talebi olan yeni anayasa sürecini sabote etmekle suçlayan Çelik, MYK’nın kararı doğrultusunda AK Parti olarak yeni anayasa yapma iradesini ilk günkü kadar güçlü olarak ifade ettiklerini vurguladı. MYK’nın bu konudaki iradenin vatandaşlarla paylaşılmasına da karar verdiğini belirten Çelik, HDP ve MHP ile birlikte süreci devam ettirmeye hazır olduklarını ifade etti.