Kafkasör Yaylası Cerattepe’de halk doğayı korumak için direniyor

Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde maden çıkarılmak istenen alanın yolunu kapatan araçların polis tarafından çekilmesinin ardından, iş makinesi önünde bekleyen ve aralarında Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ile dernek yöneticilerinin de bulunduğu gruba polis saat 09.00 sıralarında müdahale etti. Polisin yolu açma isteğine karşı çıkan gruptan Dernek başkanı Nur Neşe Karahan ile 3 kişi daha gözaltına alındı.

POLİSTEN ÜÇÜNCÜ GAZLI MÜDAHALE
Polis daha sonra yolu barikatla kapatan yaklaşık 300 kişilik gruba biber gazı ile müdahale etti. Barikatı ateşe veren grup polise taş atmaya başladı. Kafkasör Yaylasına doğru ilerleyen grupla polis arasında kovalamaca yaşandı.

ÇOK SAYIDA KİŞİ GAZDAN ETKİLENDİ

Polisin sıktığı biber gazı nedeniyle çok sayıda kişi gazdan etkilendi. Gruptan atılan taşlar nedeniyle bazı polis memurları da yaralandı. Grup Kafkasör Yaylasına doğru barikat kurarak çekilişini sürdürürken, polis ekipleri de yaylaya doğru ilerlemeye devam ediyor.

JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ: HALKIN TALEPLERİNE KULAK VERİLMELİDİR

Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu da yazılı bir açıklama yaparak Cerattepe’de halkın taleplerine kulak verilmesi çağrısında bulundu. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Cerattepe’de yapılmak istenen maden işletme faaliyetleri sonucunda, Çoruh Vadisi’nin etrafında yer alan bir büyük botanik bahçesinin yok edileceği, doğa koruma alanlarının tahrip edileceği, binlerce ağacın kesileceği, yörenin morfolojik özelliklerinden kaynaklı olarak heyelan riskinin artacağı açıktır. Madencilik faaliyeti yürütülecek saha, içmesuyunun sağlandığı kaynağa çok yakındır. Tema Vakfı’nın 2007-2011 yılları arasında sürdürdüğü Kaçkar Dağları sürdürülebilir orman kullanımı ve koruma projesi kapsamında özellikle dikkat çektiği bölge, dünya doğa korumada öncelikli en önemli 25 sıcak noktadan birisidir. Ülkemizde 80’li yıllardan bu yana izlenen neo-liberal politikalar ile sağlık, eğitim, sosyal güvenlik, çevre, madenler, kentler ve tarım alanları çok büyük yıkım görmüş, özelleştirme uygulamaları ile bu ulusun dişinden tırnağından artırarak oluşturduğu kamu işletmeleri yok pahasına, birçoğu da amacı ve kaynağı belli olmayan yabancılara küresel sermaye guruplarına satılmak suretiyle elden çıkarılmıştır.”

Açıklamanın son bölümünde ise, “Madenlerimizi kamu yararına üretmek ve aynı zamanda çevreyi korumak kamusal bir sorumluluktur. Tam da bu sorumluluk bilinci içerisinde Cerattepe için mücadele veren Artvinli yurttaşlarımızın polis müdahalesiyle karşılaşmaları anlaşılır bir tutum değildir. Yurttaşlarımızın bu tepkilerinin dikkate alınması ve haklı taleplerinin yerine getirilmesi gerekir. Yerel halkın onayını alınmadan taleplerine kulak verilmeden hiçbir ekonomik faaliyetin kabul edilmesi düşünülemez. Bu konuda yetkilileri halktan yana davranmaya davet ediyoruz” denildi.

CERATTEPE HUKUK MÜCADELESİ 20 YILDIR SÜRÜYOR
Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe Mevkiinde madencilik faaliyetleri 1996 yılında başladı. Kanadalı Cominco Madencilik şirketi bölgede faaliyet yapmak için maden ruhsatı aldı. Yeşil Artvin Derneği bölgede yapılacak madencilik faaliyetlerinin doğaya geri dönüşümsüz zararlar vereceğini belirterek 1997 yılından itibaren hukuk mücadelesi başlattı. Rize Bölge İdare Mahkemesi’ne maden ruhsatının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açıldı. Bu süreçte Cominco firması bölgedeki tüm haklarını yine Kanadalı olan İmmet Mining firmasına devretti. Uzun süren yargı mücadelesi sonucunda Rize İdare Mahkemesi’nin maden ruhsatı iptali için verdiği kararı Danıştay 2002 yılında onadı. Artvin halkı böylece maden şirketlerinin bölgeden çekilmesini sağladı.

Artvin’in yeni mücadelesi ise 2012 yılında aynı bölgeye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bakır, gümüş ve altın madeni çıkarma izni vermesiyle başladı. Bakanlık, ihale sürecinin ardından bölgedeki bakır madeni için Çevresel Etki Değerlendirme olumlu raporuna da onay verdi. Gelişme sonrasında Artvinliler 2013 yılında yeni bir hukuk mücadelesi başlattı. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde bir araya gelen 283 kişi, ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Davada mahkeme 20 Kasım 2014 tarihinde ‘Yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. 2015 yılının Ocak ayında mahkeme Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu raporunu iptal etti. Maden şirketi ÇED raporunda yaptığı değişiklikleri yeniden bakanlığa sundu. Bakanlık bir genelge ile ÇED raporunu yeniden onayladı.

BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ BEKLENİYOR

Yeşil Artvin derneği öncülüğünde 8 Temmuz 2015 tarihinde Rize İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma ve ÇED olumlu kararının iptali istemiyle yeniden dava açıldı. 761 kişi ile 60 avukatın açtığı dava Türkiye’nin en büyük çevre davası olma özelliğini taşıyor. Mahkeme yeniden keşif yapılması kararı verdi. Bölgede bilirkişi heyetinin inceleme yapması bekleniyor.

MİLLETVEKİLİNDEN VALİLİK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ VE AÇLIK GREVİ
Bu arada CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan beraberinde Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve avukatı Bedrettin Kalın ile birlikte Artvin Valiliği önünde oturma eylemi ve açlık grevi başlattı.

CHP Milletvekili Bayraktutan, polisin, yok olmamak için mücadele veren Artvin halkına uyguladığı şiddeti protesto etmek için açlık grevine başladığını söyledi. Türkiye’nin dört bir yanından tüm partililerden destek aldığını anlatan Bayraktutan, “Bu doğa katliamına engel olma mücadelesi. Burada MHP’lisi de AKP’lisi de var. İnsanlar bir kentin yok olmasına, bir doğa harikasının katliamına ‘dur’ emek için mücadele ediyorlar” dedi. (Aysel ALP/ANKARA)

Yaklaşık 1,5 saatlik müdahalenin ardından polis, Atmaca mevkisinde beklemeye başladı.

BÖLGEYE EK GÜVENLİK GÜCÜ
Cerattepe yolunun açılması için 6 ilden gelen çevik kuvvet ekiplerine ek olarak bu sabah bölgeye çok sayıda güvenlik görevlisi geldi. Çevik kuvvete takviye olarak gelen polislerin yanı sıra Erzurum’dan da bir askeri birliğin olay yerine uzak bir bölgene konuşlanması dikkat çekti.

VALİLİKTEN ‘CERATTEPE’ AÇIKLAMASI

Artvin Valiliği, Cerattepe mevkisinde vatandaşlarla güvenlik güçleri arasında meydana gelen olaylarla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Bölgeye çok sayıda polis ve jandarma gönderildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, “Bugün sabah itibariyle ilgili firma tarafından işletilmesi planlanan Cerattepe Bakır Maden sahasına gitme talebi doğrultusunda hem vatandaşlarımızın ve hem de ilgili şirketin güvenliğini sağlamak üzere, kolluk güçlerimizin refakatinde bir çalışma yürütülmüştür. Vatandaşlarımız şundan emin olmalıdır ki, valiliğimizce hiçbir hukuksuzluğa asla müsaade edilmediği gibi, yapılan işlemlerde de tamamen yasal sınırlar içerisinde hareket edilmektedir.

Yine bugün bazı internet siteleri, haber portalları ile bazı sosyal medya hesaplarında yer alan Artvin Milletvekili Sn Uğur Bayraktutan tarafından açıklandığı ve Sayın İçişleri Bakanımız Efkan Ala’ya izafeten söylemlendirilen, ‘Vurun Geçin’ gibi bir tabir ya da talimat asla Valiliğimize iletilmemiştir ve yalandır. Vatandaşlarımızın kamu düzenini bozacak herhangi bir hususa meydan vermeyeceklerini bilmekle beraber, sağduyulu bir yaklaşım içinde bulunmaları hassaten önemlidir” ifadelerine yer verdi.

KADIKÖY’DE TULUMLU HORONLU DESTEK

KADIKÖY’de, Artvin İnisiyatifi’nin çağrısı üzerine toplanan kalabalık bir grup, bir süre yürüdükten sonra, tulum eşliğinde horon teperek Artvin Cerattepe bölgesinde maden çıkarılması ile ilgili yapılan eyleme destek verdi.

Boğa Heykeli Meydanı’nda saat 19.30 sıralarında toplanan grup, ellerinde pankart ve dövizlerle slogan atıp, ara sokaklardan yürüyüşe geçerek Kadıköy İskele Meydanı’na geldi. Grup burada bir süre daha slogan attıktan sonra, basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada, “İki gündür, Artvin’de, Erzurum ve Giresun’dan jandarma, polis getirilerek Cerattepe’ye müdahale edilmeye çalışılıyor. Arkadaşlarımız orada nöbet tutuyor. Bizler İstanbul’da yaşayan Artvinliler, Artvin dostları, doğa dostları olarak, Cerattepe’deki mücadeleyi selamlıyoruz. Cerattepe’den çıkacak maden Artvin’i yok edecektir. Bizler bunu biliyoruz. Bu nedenle madene geçit vermeyeceğiz denildi.