Turizm Eylem Planı’nı açıklayan Başbakan Davutoğlu, sektöre 255 milyon TL’lik destek sağlanacağını söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2016 Turizm Eylem Planı’nı açıkladı.
9 maddelik paketi açıklayan Başbakan Davutoğlu, daha sonra soruları yanıtladı.
Davutoğlu’nun açıklamasından öne çıkanlar şöyle;
Terörden canımız yanıyor ama terörün gündemimizi esir almasına asla müsaade etmiyoruz. Etrafımızın yangın yerine döndüğü, iç ve dış terörün istikrarı, huzurumuzu ve ferahı hedef aldığı bugünlerde bir yandan büyük bir kararlıkla milletimizin huzur ve emniyeti için tedbirler alırken, diğer yanda kısa orta ve uzun vadeli sosyal ekonomik reformlarımızı birer birer hayata geçiriyoruz.

Evet terör kalleşçe saldırılarını sürdürüyor, evet ciğerimize ateş düşüyor ama Türkiye büyük bir devlet, milletimiz büyük bir millettir. Ne badireler atlattık, elbette bunu da atlatacağız. Terörle mücadeledeki kararlılığımız sürüyor. İçeride ya da dışarıda farketmez, hak edene hak ettiği cevabı veriyoruz, vermeye devam edeceğiz.
1 Kasım seçimlerinden sonra hazırladığımız eylem planımızı, vadettiğimiz süre içinde bir bir hayata geçiriyoruz. İki ayda meclise sevk ettiklerimizle birlikte reformlarımızın yüzde 50’sini, vaatlerimizin yüzde 75’ini hayata geçirdik. Bu demokrasi tarihimizde ilktir. Ülkeyi kaosa sürüklemek isteyenlere inat biz tespit ettiğimiz hedeflere aynı kararlılıkla yürüyoruz.

Gücümüzün ve potansiyelimizin farkındayız. Türkiye’ye karşı yürütülen kirli kampanyayı dikkatle izliyoruz. Türkiye’yi küçük düşürmeye çalışan, Türkiye’nin zarar görmesinden kendileri için medet uman bölücü, yıkıcı ve paralel örgütler muratlarına eremeyeceklerdir.

Türkiye’nin imajını, uluslararası toplum nezdindeki algısını negatif yönde değiştirmek isteyenler tarih ve millet önünde mahçup olacaklardır.

Kimse, etrafımızdaki ateş çemberi dolayısıyla içe kapanacağımızı, kendi içimizde devinim yaşayacağımızı düşünmesin ve beklemesin, içe kapanmayacağız, dünyaya daha çok açılacak, dünyayla daha çok bütünleşeceğiz. Kimse Türkiye’nin eksenini değiştireceğini düşünmesin.

Turizm uluslararası ilişkilerde her zaman onarıcı ve iyileştirici etkiye sahiptir. Devletler arasında sorun yaşansa da turizmi bir yaptırım aracı olarak kullanmak doğru değildir.

Hükümetimiz, turizm sektörünü bir çözüm ortağı olarak görmekte, sektörün herhangi bir zarar görmemesi için büyük bir hassasiyet sergilemektedir. Bu çerçevede bugün açıkladığımız eylem paketiyle sektörümüze doğrudan 255 milyon Türk lirası bir destek, hibe desteği sağlıyoruz ayrıca sektörün 288 milyon Türk liralık ödemelerini de erteliyoruz ve üç yıla yayılmış şekilde ödeme kolaylığı getiriyoruz.

Maliyetleri zikrettim; 255 milyon Türk lirası civarında bir hibe desteği, 288 milyon Türk lirası civarında diğer destekler söz konusu, bunlar Maliye yedek ödenekten karşılanacak ve herhangi bir şekilde ekonomiye bir yük teşkil etmeyecek.

Yurtdışında her gün belli mihraklarca doğrudan Türkiye’ye ve Türkiye’nin turizmine dönük açık bir kara propaganda yürütülmektedir. Maalesef içeride de onların değirmenine su taşıyan çevrelerin olduğunu dehşetle izliyoruz. Muhalefet etmek, herkes için demokratik haktır ancak ‘hükümete, AK Parti’ye muhalefet edeceğim’ diye, başka ülkelerin mikrofonlarında, ekranlarında ülkemizi kötülemek kabul edilebilir bir durum değildir.

Rus turistlerin gelişleri bir anda olmadı. Bunu bir siyasi kararla değiştirmek, yaptırımlar olarak silah gibi kullanmak bir ülkeye yaramaz. Rus turistler bir yolunu bulup Türkiye’ye akacaktır. Gerginlik misafirlerimize yansımamalıdır. Rusya’dan gelen turist sayısı azalmayacaktır.

Buradan bütün dünyaya, Türkiye’de ağırlamayı arzu ettiğimiz bütün insanlara seslenmek istiyorum; Türkiye evinizdir. Bu güzel ve güvenli ülkeye gönül rahatlığıyla gelebilir, tatilinizi geçirebilir, bu ülkenin derin tarihinden, güzel doğasından istifade edebilirsiniz. Bugüne kadar yaşadığınız efsanevi misafirperverliğimizle yine sizi misafir etmeye hazırız.

İstanbul’daki yat limanı ihtiyacı konusu, yapısal tedbirler içinde ele aldığımız bir husus. Sadece o değil birçok şehrimize dönük de benzer tedbirler içeren bir çalışmayı da ayrıca yürütüyoruz.
DOKUZ MADDELİK EYLEM PLANI
Tüm dünyada Türkiye’ye turist getiren ‘A Grubu’ seyahat acentelerine uçuş başına destek verilmesini hükme bağladık. Buna göre, 1 Nisan-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında tüm ülkelerden turist getiren ‘A Grubu’ seyahat acentelerine uçuş başı 6 bin dolar destek veriyoruz. Destek verilecek havalimanları Alanya-Gazipaşa, Antalya, Muğla-Dalaman, Muğla-Bodrum tarifeli ve tarifesiz charter uçuşları İzmir Adnan Menderes ve Kütahya Zafer Havalimanları. Biliyorsunuz, daha önceki desteğimiz sadece belli ülkelere yönelikti. Şimdi bütün dünyadan gelecek olan turistlere bu desteği uyguluyoruz.
Türkiye turist getiren “A Grubu” seyahat acentelerine kredi garanti fonu teminatıyla kredi kullanma imkanı sağlanacak. Geçtiğimiz yıl bu destekten yararlanacak firmalar için turist getirecekleri ülke sayısı 13 olarak belirlenmişken, 2016’da bu sayıyı 26’ya çıkarttık. Böylece Azerbaycan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Rusya, Türkmenistan, Ukrayna, Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İsveç, İsviçre, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan, Norveç, Bulgaristan ve Romanya’da kredi başvuru tarihinden bir önceki yıl en az 400 bin turist getiren ‘A Grubu’ turizm acentelerine kredi garanti fonunun kefalet desteğiyle 100 milyon lira kadar kredi kullanma imkanı sağlanmıştır.
Turizm sektöründe muhtemel bir daralma ya da kredilerin geri dönüşünde yaşanabilecek sorunlar söz konusu olduğunda sektör firmalarının banka borçlarında yeniden yapılandırmaya gidilecektir. Tıpkı terör ve doğal afetler nedeniyle ödeme güçlüğü yaşayan işletmelere uygulanan yeniden yapılandırma, ihtiyaç duyulduğunda turizm işletmelerine de uygulanacak. Bu kapsamda, Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli yatırım, işletme ve seyahat acentelerinin kullandığı kredilerin geri ödemelerinin ötelenmesi ya da yeniden yapılandırmasında kolaylık sağlanacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli deniz turizmi tesislerini Ekonomi Bakanlığının teşviklerinden faydalandırıyoruz. Özellikle yüksek gelir grubuna mensup turistlere hizmet veren deniz turizmi tesisleri yani kruvaziyer limanları, yat limanları, rıhtım ve iskeleler ile çekek yerleri bu çerçevede onlarla ilgili bir yasal düzenlemeyi daha işler hale getiriyoruz. Böylece belgeli deniz turizmi tesisleri yeni yatırım ve tesis yenileme işlemlerinde bulundukları bölge teşviklerinden tıpkı konaklama tesisleri gibi yararlanacaklar.
Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli konaklama ve deniz turizmi tesislerini ihracatçı kapsamına aldık. Buna göre konaklama ile deniz turizmi tesislerinden bir önceki yıl 750 bin dolar döviz getirenlerin bundan sonra ihracatçı sayılacak. Daha önce var olan 1 milyon dolar şartını, 750 bin dolara indirdik. Bu destek kapsamına giren şirketler Eximbank kredilerinden yararlanma, sair bankalardaki kredi işlemlerinde kolaylık, yurt dışı fuarlara katılım desteği, resim ve harçlardan muaf olma gibi avantajlardan doğrudan istifade edeceklerdir.
Çevreye duyarlı konaklama tesisi belgeli işletmelere verilen mevcut enerji desteğine ek olarak, su, atık su ve katı atık bedellerinde, bulundukları bölge itibarıyla en düşük tarife uygulanacak. Aradaki fark, Hazine tarafından karşılanacak.
Bakanlık belgeli konaklama tesislerinin ecrimisil bedellerinin 2016 yılı ödemelerinin ertelenmesi ve takip eden 3 yılda üç eşit taksitle ödenmesi konusunda gerekli düzenlemeler yapılacak. Bu kolaylık Bakanlık belgeli tesislerden, deniz kıyısında bulunanların, tesiste kalan turistlerin denize girme ve güneşlenme amaçlı kullandığı Hazine mülkiyetindeki alanların, yani kumsal alanların yüz ölçümü üzerinden ödedikleri ecrimisil bedellerine de uygulanacaktır.
Kültür ve Turizm Bakanlığından tahsisli konaklama tesislerinden alınan kira bedelleri bu yıl ertelenecek ve üç eşit taksite ödenecek.
Bakanlık tahsisli konaklama tesislerinin toplam ciroları üzerinden alınan pay bedellerinin 2016 yılı ödemeleri ertelenecek ve üç eşit taksitle tahsil edilecek.

TURİZMCİLER MEMNUN
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Başbakan Davutoğlu ile görüşmelerinin ardından sektör temsilcileri ile Çankaya Köşkü’nde basın açıklaması yaptı.
Sektör olarak dikkate alındıklarını, Türkiye’nin gücü olan turizm sektörünün meselelerinin anlatılabileceği bir ortamın oluşturulması için çalıştıklarını belirten Ulusoy, “Ülkenin moral gücüyüz. Türkiye güçlü bir ülkedir. Gerek iç turizmde gerek yurtdışından gelen misafirlerimize göstermiş olduğumuz hizmet anlayışı ve kalitemizi en iyi şekilde yükseltmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
LİMAN TALEBİ
Verimli bir toplantı olduğunu ifade eden Ulusoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İhracatın yüzde 21’ini, bütçe açığının yüzde 49’unu turizm sektörü karşılıyor. Sayın Başbakanımızdan İstanbul’a bir liman talebinde bulunduk. İnanıyorum ki, bu talebimiz karşılanacaktır. Bu yıl 9 milyon vatandaşımızı yurtdışında, 10 milyon vatandaşımızı da yurt içinde gezdirmeye çalışacağız.”
Sektörün bir kriz yaşayıp yaşamayacağı ve nasıl etkileneceği sorusuna Ulusoy, “Krizlerle uğraşa uğraşa kriz doktoru olduk, altından kalkarız” cevabını verdi.
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy da yaptığı açıklamada, “Acil önlem planında yapılan açıklamalar ilk aşamada tüm konulara değinildiğini gösteriyor. Sektörün borç yapılandırılmasının ve tatil dönemlerinin yayılması konusunun kabul görmesi bizleri memnun etti” dedi.
PİYASA DESTEĞİ OLUMLU BULDU
Öte yandan, Davutoğlu’nun turizm eylem planını açıklamasından sonra Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören havayolu şirketleri (THY ve Pegasus) yükselişe geçti.