Türkiye’nin tanıtımında Müthiş bir atak…

Türkiye’nin tanıtımında
Müthiş bir atak…

Necdet SİVASLI

Biz her zaman Türkiye’nin yurt dışında tanıtımındaki eksikliklerinden söz ediyoruz. Kendimizi özellikle turizm açısından tanıtamadığımızdan yakınıyoruz. Yeni pazarlara yüzümüzü dönemiyoruz. Bunun da çok büyük bir eksiklik olduğunu her turizm mevsiminde hem görüyor, hem de yaşıyoruz.
Şimdi, bu konuda müthiş bir atak ve etkinlik damga vurmaya hazırlanıyor.
1.Global Turkish Film & Müzik Awards ( Küresel Türk Film & Müzik Ödülleri) 24-30 Ekim 2016 tarihinde Los Angeles’te yapılacak gala ile sahiplerine dağıtılacak. Böylesine müthiş ve önemli bir etkinliğe uzun zamandır Amerika’da yaşayan Club Medisa’nın Ceo’su Sait Yardımcı imza atmaya hazırlanıyor.
Türkiye’de bulunduğu süre içinde çeşitli etkinliklere imza atan, Türk turizmini özellikle Hindistan gibi yeni keşfedilen ülkelere taşıma gayretini gösteren Sait Yardımcı şimdi bu başarısını daha da büyüterek Amerika’ya taşıyor.
Türk turizmcisi Sait Yardımcı, Amerika’nın Türkiye için özellikle turizm açısından çok büyük bir potansiyel olduğunu söylüyor. “Her yıl 70 milyon Amerikalı turist yurt dışına çıkıyor. Bu paydan Türkiye niçin faydalanmasın?”diyor. Amerika’da Türkiye’nin tanıtımın eksikliğinden yakınıyor.
Los Angeles’te düzenleyecekleri “Küresel Türk Film & Müzik Ödülleri” ile Türkiye’yi daha iyi tanıtma fırsatını yakalayacaklarını ve Türk turizmine hizmette önemli bir mesafe alacaklarına inandıklarını söyleyen Yardımcı, bu etkinliği niçin düzenlediklerini de şu sözleri ile dile getiriyor:
“Sanat, özellikle de film ve müzik toplumu kaynaştıran, barış ve hoşgörü ortamında bir arada yaşama anlayışının yerleşmesini sağlayan başlıca unsurlardır. Film ve müzik alanında düzenlenen ödüller en fazla ilgi toplayan etkinlik arasındadır. 1. Global Turkish Film & Müzik Awards Ekim 2016’da Los Angeles’te sahiplerini bulacak. Bu vesile ile Türk kültürünü, Türk film ve müzik sanatlarını, Türk mutfağını tanıtmak Türk film ve müzik sanayilerini desteklemek olanağı doğacaktır. Etkinliğin yapılacağı Los Angeles’te bir hafta boyunca Türk kültürü havasının esmesini bir sanat ve kültür coşkusunun yaşanmasını sağlamak ve yaratılacak etki ile bu etkinliği her yıl tekrarlanacak bir geleneksel etkinlik haline getirmek ana hedefimizdir. Toplumları etkileyen ve kaynaştıran sanat dalları arasında en popüler olanları film ve müziktir. Dünyada yılda 3 milyardan fazla sinema bileti, aynı sayıda müzik CD, video ve mp3 satılıyor. Dünyada müzik ve video Pazar büyüklüğü 35 milyar doları buluyor. Küresel müzik ve film sanayi içinde Türkiye’nin yeri hala çok küçük. Türk film ve müzik yapımcılarının yurt dışına açılması ancak son yıllarda az sayıda sanatçı ve yapımcılarımızın kişisel başarıları ile gerçekleşti. Projemiz, Türk film ve müzik ürünlerini ve Türk sanatçılarını yurt dışında tanıtmayı her iki dalda iş temasları için de bir olanak sağlamayı amaçlıyor. “
Konunun sadece ödüllerle sınırlı kalmayacağını da görüyoruz. Yazımızın başında da değindiğimiz gibi proje çok kapsamlı, çok iddialı ve ses getirebilecek boyutlarda bulunuyor. Türk ve yabancı iş adamlarını buluşturacak bir de iş forumu düzenlenecek. Türk modacılarının hazırlayacağı defile de etkinlik içinde yer alacak. Türk folklor ve bale ile modern dans gösterileri de bu etkinliğe damgasını vuracak.
Nereden bakılacak olursa olsun, Küresel Türk Film & Müzik Festivali, ülkemizin tanıtımı açısından küçümsenmeyecek bir girişim olarak karşımızda duruyor. Çünkü Los Angeles’teki bu etkinlik sadece bu yazdıklarımızla da sınırlı değil.
Yardımcı’nın verdiği bilgilere göre, belgesellere de etkinliğe ağırlık veriliyor. Osmanlı çizgileri, Osmanlı renkleri Belgeseli (TRT), Kültürel ve Doğal Mirasımız Belgeseli, Anadolu’da camın 5.000 yıllık öyküsü, Osmanlı-Avrupa ilişkileri belgeselleri gösterimlerde yer alacak.
VIP davetliler olarak da Bakanlık, bakanın uygun göreceği isimler, film ve müzik sanayinden starlar, sanatçılar, yapımcılar, yönetmenler, iş adamları, sponsorlar ve medya mensupları bulunacak.
Etkinliklerde yabancı konuklarlar olarak devlet protokolü, sanatçılar, iş adamları, medya mensupları yer alacak. Diğer katılımcılar olarak da Film ve müzik sanayine hizmet sağlayan kişi ve kuruluşlar, film ve müzik sanayine ürün sağlayan kişi ve kuruluşlar ile halk bulunacak.
Böylesine kapsamlı ve büyük bir organizasyonu yapmak öyle sanıldığı gibi kolay değildir. Bu nedenle çalışmalara şimdiden başlanılmış. Ne işin hangi aylarda yapılacağı da bir takvime bağlanmış. Yerimizin sınırlı olması nedeni ile bunları şimdilik sıralayamıyoruz. Ancak, ilerleyen zaman içinde bu tanıtım etkinliği ile ilgili gelişmeleri bu köşede sizlerle paylaşmaya çalışacağız.
Club Medisa Ceo’su Sait Yardımcı, son söz olarak şunları söylüyor:
“Son zamanlarda çeşitli engelleri aşmaya çalışan ülkemizin başlıca sorunlarından biri kamuoyundaki ön yargılar ve imajlardır. Toplumları yakınlaştıran ve kaynaştıran “altın dörtler” film,müzik, moda ve mutfaktır. Bu saydığımız “altın dörtler” etkinliğimde yer alarak özellikle dış kamuoyunda olumlu imaj oluşturmak için ciddi katkı sağlayacaktır. Bu inanç ile çıktığımız yolda başarılı olacağımıza ve özellikle Türkiye’nin tanıtım eksikliğine katkıda bulunacağımıza yürekten inanmaktayız.”
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz