..Ve Özgürlüklerine kavuştular

Anayasa Mahkemesi’nin haklarında “ihlal” kararı verdiği ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce tahliyelerine hükmedilen Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, gece 03.15 sıralarında Silivri Ceza İnfaz Kurumu’nda tahliye oldu.
Can Dündar ve Erdem Gül’ü Silivri Cezaevi önünde yakınları ve meslektaşları alkışlarla karşıladı.
Cezaevi önünde açıklama yapan Dündar, “Bizim ödediğimiz bedel, Türkiye’de gazetecilerin ödediği bedelin yanında bir hiçtir. 3 ay yattık. Bundan şikayet edecek değiliz. Cebimdeki mendil Abdi İpekçi’den gelen, kızının yolladığı mendil. Bu meslek, bu haberleri yayınlama adına ölüm bedelleri ödedi. Onun için bizimki onun yanında bir hiç” dedi.

Erdem Gül de tutuklu bulunan diğer gazetecilere dikkat çekerek, “Biz çıkıyoruz ama bu, Türkiye’de tutuklu gazeteciler sorunu bittiği anlamına gelmez. Her türlü birlikteliğin sürmesi gerekiyor. Kendimizi çok öne koyarak Türkiye’nin demokrasi tarihinde çok büyük bir olay olarak görmüyoruz” şeklinde konuştu.
Mahkeme, Dündar ve Gül’le ilgili yurt dışına çıkış yasağından oluşan adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi.
Anayasa Mahkemesi, Can Dündar ile Erdem Gül’ün kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine karar vermiş, Dündar ve Gül’ün avukatları, kararın ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye talebinde bulunmuştu.
“ANAYASA MAHKEMESİ’NİN KARARI BAĞLAYICI”

Anayasa Mahkemesinin (AYM), “ihlal” kararının ardından avukatların yaptığı tahliye taleplerini değerlendiren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tahliyesine, AYM kararlarının “bağlayıcı” olduğu gerekçesiyle hükmetti.
Sanıklarla ilgili soruşturma ve avukatları tarafından AYM’ye başvurulması sürecinin özetlendiği kararda, tahliye talepleriyle ilgili görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısının, “AYM kararının bağlayıcı nitelikte olduğu ve bu karar gereği sanıkların ayrı ayrı tahliye edilmeleri gerektiği” yönünde görüş sunduğu aktarıldı.

Anayasa’nın 153/6. maddesinde, “AYM kararlarının yasama, yürütme, yargı organları, idare makamları, gerçek ve tüzel kişiler yönünden bağlayıcı niteliğinin olduğu” bilgisi verilen kararda, AYM Genel Kurulunun kararı karşısında, Anayasa’nın bağlayıcı nitelikteki 153/6. maddesi gözetilerek, sanıklarla ilgili ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılmasının sağlanması bakımından, İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliğinin 26 Kasım 2015 tarihli kararıyla tutuklanan sanıkların tahliyesine hükmedildiği açıklandı.
ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL KARARI
Anayasa Mahkemesi, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklu yargılanmasını hak ihlali olarak gördü. AYM Genel Kurulu, gerekçeli kararında, basın özgürlüğünün altını çizdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM), MİT TIR’ları soruşturması kapsamında tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün bireysel başvurusunu görüşmek için toplandı.
Anayasa Mahkemesi, Can Dündar ile Erdem Gül’ün, “kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine” karar verdi. Kararın 3’e karşı 12 oyla alındığı öğrenildi.
ANAYASA MAHKEMESİ KISA KARARI AÇIKLADI
Anayasa Mahkemesi’nin, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün, “kişi hürriyeti ve güvenliği”, “düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti” ve “basın hürriyeti” haklarının ihlal edildiğine ilişkin kısa kararı açıklandı.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 27 Kasım 2015’ten bu yana tutuklu olan Can Dündar ve Erdem Gül’ün başvurusunu karara bağlamıştı.

Yüksek Mahkemenin kısa kararında, başvurudaki, “kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı kapsamında soruşturma dosyasına erişim imkanından yoksun bırakılmaya ilişkin iddia”nın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle oy birliğiyle kabul edilemez olduğa hükmetti. Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı kapsamında tutuklamanın hukuki olmadığına ilişkin iddia ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ilişkin iddia oy birliğiyle kabul edilebilir bulundu.

Anayasa Mahkemesi heyeti, Dündar ve Gül’ün, Anayasanın 19. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan “kişi özgürlüğü ve güvenliği” hakkının, Anayasanın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan “ifade ve basın özgürlüklerinin” ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verdi. Kararın bir örneği, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 15 kişiyle toplandı. Heyette, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Başkanvekilleri Burhan Üstün, Engin Yıldırım ile üyeler Serruh Kaleli, Osman Alifeyyaz Paksüt, Recep Kömürcü, Alparslan Altan, Hicabi Dursun, Celal Mümtaz Akıncı, Erdal Tercan, Muammer Topal, Emin Kuz, Hasan Tahsin Gökcan, Kadir Özkaya ve Rıdvan Güleç yer aldı.

Üyelerden, Özkaya, Dursun ve Güleç, çoğunluk görüşüne katılmadı.

Yüksek Mahkemenin gerekçeli kararı daha sonra açıklanacak.

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    ”Son 50-60 yılın en soğuk kışına hazır olun”

    Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Aralık 2024 ile Şubat 2025 arasında hava olayları tahminlerine ilişkin yeni bir rapor yayımladı. Raporda, bu süreçte mevcut nötr koşullardan (ne El Nino ne de La…

    Emekli de Asgari Ücretli de ZAM için gün sayıyor

    Ocak ayında emeklilere yönelik zam düzenlemeleriyle milyonlarca kişinin geliri artacak. SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin maaşları, enflasyon verileri esas alınarak yeniden hesaplanacak. Temmuz ayında 12 bin 500 TL’ye çıkarılan en…

    You Missed

    Dünya Kupası elemelerindeki rakiplerimiz belli oldu

    Dünya Kupası elemelerindeki rakiplerimiz  belli oldu

    GAZETECİLERDEN , KDZ. EREĞLİ BELEDİYESPOR’A DESTEK

    GAZETECİLERDEN , KDZ. EREĞLİ  BELEDİYESPOR’A DESTEK

    ”TÜRK DEVLETLERİYLE TİCARETİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

    ”TÜRK DEVLETLERİYLE TİCARETİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

    Kafe ve restoranlarda alınan kuver ve hizmet bedeli tartışmaları büyüyor

    Kafe ve restoranlarda alınan kuver ve hizmet bedeli tartışmaları büyüyor

    ”Turistler bile eskisi kadar harcama yapamıyor…”

    ”Turistler bile  eskisi kadar  harcama  yapamıyor…”

    ”Geri dönecek Suriyeli sayısı 500 bini geçmez”

    ”Geri dönecek  Suriyeli sayısı 500 bini geçmez”