-İhracattaki sıkıntı yumurta ve tavuk eti üretimini vurdu
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Ocak ayında tavuk yumurtası üretimi yüzde 2,6,
tavuk eti üretimi yüzde 10,1 geriledi”
-“Kanatlı eti ihracatı, 2016 yılı Ocak ayında, geçen yılın aynı
-“Yıllık bazda tarımda üretici enflasyonu, gıda
ve alkolsüz içeceklerin 3,30 puan, genel tüketici
enflasyonunun 3,25 puan altında kaldı”
-“Görüldüğü gibi çiftçimiz enflasyonun
sorumlusu olmadığı gibi enflasyonun altında ezilmektedir”
-“Üreticimiz, istikrarlı bir gelire kavuşmalıdır.
Üretimde süreklilik ancak böyle sağlanabilir”
-“Balıkçılık, kabuklu meyveler, sebze, kümes hayvanları ve
yumurta fiyatlarındaki düşüş ve ihracatta yaşanan sıkıntılar
enflasyonda gerilemeye sebep oldu”
Ankara – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ihracatta yaşanan sıkıntının tarımda üretici fiyatlarını gerilettiğini bildirerek, “Tarımda üretici fiyatları, Şubat ayında yüzde 3,11 düştü, Ocak ayında yüzde 8,13 olan yıllık enflasyonun yüzde 5,53’e geriledi” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2015 yılı Aralık ayında yüzde 14,02’ye kadar yükselen tarımda yıllık üretici fiyat artışının, 2016 Ocak ayında yüzde 8,13, Şubat ayında ise yüzde 5,53 düzeyinde gerçekleştiğini belirtti.
Şubat ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 0,02 gerilediğini bildiren Bayraktar, “Tüketicide yıllık enflasyon yüzde 8,78. Gıda ve alkolsüz içeceklerde Şubat ayında fiyatlar yüzde 0,04 gerilemişti. Yıllık fiyat artışı, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 8,83 olmuştu. Tarımda üretici enflasyonu, yıllık bazda gıda ve alkolsüz içeceklerin 3,30 puan, genel tüketici enflasyonun 3,25 puan altında kaldı. Görüldüğü gibi çiftçimiz enflasyonun sorumlusu olmadığı gibi, enflasyonun altında ezilmektedir. Üreticimiz, istikrarlı bir gelire kavuşmalıdır. Üretimde süreklilik ancak böyle sağlanabilir” dedi.
Bayraktar, balıkçılık, kabuklu meyveler, sebze, kümes hayvanları ve yumurta fiyatlarındaki düşüş ve ihracatta yaşanan sıkıntıların enflasyonda gerilemeye sebep olduğuna dikkati çekti.
Alt gruplara bakıldığında, Şubat 2016’da, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 8,20, ağaç, çalı meyveleri ve kabuklu meyvelerde yüzde 7,50, sebze, kavun, karpuz, kök ve yumrularda yüzde 7,39, çok yıllık uzun ömürlü bitkilerde yüzde 6,22, canlı kümes hayvanları ve yumurtalarda yüzde 4,87 fiyat düşüşü olduğunu vurgulayan Bayraktar, tek yıllık uzun ömürlü olmayan bitkisel ürünlerde yüzde 3,42, lifli bitkilerde yüzde 1,74, çeltikte yüzde 1,37, canlı sığırlar ve bunlardan elde edilen işlenmemiş sütte yüzde 0,13, koyun, keçi ve bunların işlenmemiş süt ve yapağılarında ise yüzde 0,27 fiyat gerilemesi yaşandığı bildirdi.
Bayraktar, yağlı meyvelerde yüzde 2,53, ormancılık ürünlerinde yüzde 2,50, pirinç hariç tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlarda yüzde 1,69, turunçgillerde yüzde 0,6’lik artışın genel tarım üretici fiyatlarındaki düşüşü engelleyemediğini vurguladı.
-Fiyat değişimlerinin nedenleri-
Şemsi Bayraktar, ürün bazında bakıldığında, Şubat ayında fiyatı yüzde 41,8 artan taze fasulyede arzın örtü altı üretimden sağlandığını, piyasaya sunulan ürün miktarının az olmasına bağlı olarak fiyatlarda artış yaşandığını belirtti.
Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Karnabahardaki yüzde 25,51’lik fiyat düşüşünde artan hava sıcaklıkları ile birlikte yaşanan kalite kaybı etkili oldu. Karnabaharın yanı sıra artan hava sıcaklıklarından yüzde 6,19 fiyat düşüşüyle lahana gibi kışlık sebzeler de olumsuz etkilendi. Bilindiği üzere Rusya ile yaşanan sorunlar domates fiyatlarında yüzde 23,42 düşüşe yol açtı. Her ne kadar patlıcan yasaklanan ürün listesinde bulunmasa da yaşanan fiyat düşüşünden etkilendi. Patlıcan fiyatları yüzde 6,62 geriledi.
Fındıkta görülen yüzde 6,84’lük fiyat düşüşünde firmaların manipülasyonu etkili oldu.”