”KHK ” Anayasaya Aykırı mı ?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler(KHK) siyasette 15 Temmuz dan sonra yaşanan ılımlı havanın bozulmasına yol açacak gibi görünüyor. Cumhuriyet Halk Partisi, kararnameleri Anayasa Mahkemesi’ne götürecek. Ancak Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak kararnameler için Anayasa Mahkemesi yolunun hukuken kapalı olduğu görüşünde.Önümüzdeki günlerin tartışma konusu OHAL ın uzatılması ve Kanun Hükmündeki Kararnameler olarak görülüyor.
CHP, olağanüstü hal kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnameleri iptal için Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacak. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu uzlaşmayla çıkarılan ilk kararname dışındakilerde “hukuksuz ve yanlış uygulamaları olduğunu savundu. Ancak Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’a göre KHK’lar için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılamaz.

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Kaynak, kararnameler için Meclis sürecini işaret etti. Meclis’te kanunlaşırkan düzeltilebilir ya da tamamen bazı maddeler kaldırılabilir, Meclis iradesi esastır dedi.

Başbakan Binali Yıldırım ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yapmayı planladıkları görüşmede konunun ele alınabileceğini belirtti. CHP’nin kamudan ihraçlar ve PKK bağlantısı iddiasıyla açığa alınan öğretmenlerle ilgili tepkisi de var.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, bazı şikayetlerin kendilerine de geldiğini, bazı düzeltmeler de yapıldığını söyledi. Kaynak, “Kılı kırk yararak çalışıyoruz, Hata yapabileceğimizi öngördüğümüz için düzeltme mekanizması işletiyoruz. Yanlışlar düzeltilecek. PKK’lılara yönelik son operasyonlara kadar o kadar aşırı şikayet yoktu. Şikayetler minimizeydi” dedi.