Savcı ve Polise yeni yetkiler geliyor

Adalet Bakanlığı, yeni yargı paketinde Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ve Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yapacağı değişikliklerle polis ile savcıların yetkilerini artırmaya hazırlanıyor.

Hazırlanan taslakta yer alan haberlere göre kanun hükmünde kararnamelerle yetkisi artırılan polis, şu anda sadece savcılardan bulunan yeniden ifade alma yetkisine kavuşacak. Bunun yanı sıra darbe soruşturmasının firari sanıklarının mallarına el koyma, şirketlerine kayyum atama yetkisi de yeni CMK’da yer aldı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından açıklanan taslak özette şu değişiklikler yer alıyor;

Davanın nakli kolaylaşıyor, tahliye talebi uzatılıyor

Halihazırda davanın başka yere nakli sadece yargı hükmüyle mümkün. Yapılacak değişiklikle duruşmalar il sınırları içinde başka bir yerde yapılabilecek.

Örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlardan tutuklu bulunanların tahliye talepleri üç yerine 15 gün içinde değerlendirilebilecek.

Terör veya darbe teşebbüsü suçlarından yakalanan askerler polise teslim edilip sivil cezaevinde kalacak.

Savcılar bilgisayarlara el koyabilecek

Savcılar mahkeme kararı olmadan bilgisayar ve verilere el koyabilecek. Halihazırdaki yasa uyarınca hakim kararı olmadan bilgisayar ve kütüklerinde arama ve el koyma yetkisi bulunmuyor.

Hakim istemediğini dinlemeyecek

Mahkeme, sanığın gösterdiği tanık veya uzman kişinin çağrılması hakkında dilekçeyi reddettiğinde de bu kişiler duruşmada dinleniyor. Yapılacak değişiklikle hakim, bunun, ‘davayı uzatmak amacıyla’ yapıldığının tespiti halinde talebi reddedip tanık veya uzman kişiyi dinlemeyecek.

İstinaf ve temyiz ücretleri arttı

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda düzenlenen, istinaf kanun yoluna başvuru sınırı bin 500 TL’den 7 bin TL’ye; temyiz kanun yoluna başvuru sınırı 25 bin TL’den 50 bin TL’ye çıkarılacak. İş Mahkemeleri Kanunu’nda, istinaf kanun yoluna başvuru sınırı 1000 TL’den 7 bin TL’ye; temyiz kanun yoluna başvuru sınırı 5 bin TL’den 50 bin TL’ye yükseltilecek. Parasal sınırlar her yıl yeniden değerleme oranında arttırılacak.

Örgütsel suçlarda iddianame okunmayacak

Örgütsel suçlara dönük yargılamaların ‘hızlandırılması’ amacıyla iddianamede yapılacak değişikliklerle okunmayacak. İsnada konu eylemlerin, delillerin ve hukuki nitelendirmenin anlatılmasıyla yetinilecek.

Dolandırıcılığa da uzlaşma geliyor

Uzlaşma kapsamındaki suçlara tehdit, hırsızlık ve dolandırıcılık da eklendi. Suça sürüklenen çocuklar için lehe düzenleme getirilerek, üst sınırı 3 yılı geçmeyen hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda uzlaştırma girişiminde bulunulacağı öngörüldü.

Kumarın cezası artıyor, fuhuş reklamına ceza geliyor

Kumar oynanması için yer ve imkan sağlama suçunun alt sınırı bir aydan bir yıla, üst sınırı ise bir yıldan üç yıla yükseltildi. Aynı suçun adli para cezasının alt sınırı da beş gün yerine 200 gün olarak belirlendi.

Fuhşun reklamını yapmak amacıyla hazırlanmış görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri verme, dağıtma veya yayma eylemi de TCK’nın 227’nci maddesi kapsamında suç olarak düzenlendi.