Aldığınız et Mühürlü mü ?

ALO 174 GIDA İHBAR HATTI, 7/24 çalışıyor….

Tüketiciler et alırken, etlerin damgalı
veya mühürlü olmasına dikkat etmeli !….

Bakanlıkca onay verilen mezbaha ve kesimhanelerin
dışında yapılan tüm hayvan kesimleri yasaktır….

Haber:Halim UTLU
Her türlü gıda üreten,işleyen,paketleyen,pazarlayan ve gıdanın her aşamasında denetim hizmetlerini titizlikle gerçekleştiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinin mesai saatleri içerisinde,ALO 174 GIDA İHBAR HATTI’nın ise 7/24 çalıştığı,dolayısıyla vatandaşların her türlü şikayet ve ihbarlarını gönül rahatlığıyla istediği zaman diliminde yapabileceği ifade edildi.
2016-2017’de,11.366 gıda işletmesinde,22.245 denetim
2016 ve 2017 yıllarında kayıtlı 11.366 gıda işletmesinde risk esaslı ve ALO 174 gıda ihbar hattına gelen ihbarlar olmak üzere, 22.245 adet denetimin gerçekleştirildiğini ve 184 işletmeye 1.143.276 TL idari para cezası uygulandığını açıklayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürlüğü, son günlerde yazılı ve görsel basında “Samsun’da bir et firmasının deposunda çekildiği ve piyasaya sürüldüğü iddiası” ile ilgili haberlerin yer alması üzerine, bir basın açıklaması yapma gereği duydu;
“Kaçak et kesiminin önünü açmıştır”kabul edilemez bir açıklamadır
“Nerede ve kimin tarafından çekildiği belirsiz olan fotoğraf ile ilgili kurumumuza bugüne kadar herhangi bir ihbarda bulunulmamıştır. Yapılan denetimlerde her hangi bir olumsuzlukla karşılaşılması durumunda gerekli yasal işlemlerin uygulanacağından hiç kimsenin şüphe duymaması gerekmektedir.
Basında yer alan haberlerle ilgili yapılan ve gerçeği yansıtmayan açıklamalarda dile getirilen kesimhanelerin kapatılması,
“Kaçak et kesiminin önünü açmıştır.” açıklaması tarafımızca kabul edilemez bir açıklamadır.Yasal olmayan ve bunun yanında sağlıklı olmayan, kontrolsüz kaçak kesim yapanların haklı olması anlamına gelecek açıklamalar mazeret olarak kabul edilebilir değildir.”
Herkes gerekli ihbarlarda bulunmakla sorumludur
Basın açıklamasında, özetle şu bilgilere yer verildi: “Bilgisi olan herkes gerekli ihbarlarda bulunmakla sorumludurlar. Kesimhanelerle ilgili olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce gerekli teknik ve hijyenik şartları taşımayan mezbahaların kapatılması gerçekleştirilmiştir. Bu uygulama keyfi bir uygulama olmayıp, halk sağlığı gözetilerek bakanlık bilgisi dâhilinde gerçekleştirilen bir uygulamadır.
Tokat, Amasya ve Çorum’da 3 mezbaha var
Bakanlığımızca onay verilen mezbaha ve kesimhanelerin dışında yapılan tüm hayvan kesimleri yasaktır. Gerekli teknik ve hijyenik şartları taşıyan, onay kapsamında faaliyet gösteren Tokat, Amasya ve Çorum illerimizde 3 adet mezbaha olup, ilimizde bu sayı 5 adettir. Buralarda resmi veteriner hekim gözetiminde kesimler gerçekleştirilir ve etler mühürlenir. Hayvan Kesimi yapacak herkesin onaylı mezbahalarda hayvanlarını kestirmeleri zorunludur.
730 denetim gerçekleştirildi, 160.000 TL para cezası kesildi
2016 – 2017 yıllarında 228 kasap ve 10 adet parçalama tesisinde 730 denetim gerçekleştirilmiş, 160.000 TL idari para cezası uygulanmıştır. Yapılan ve yapılacak olan denetimlerde, bu konuda asla taviz verilmeyecektir. Bu nedenle tüketicilerimiz et alırken, etlerin damgalı veya mühürlü olmasına dikkat etmeli, damgasız etlerin yanı sıra, her türlü gıda ile ilgili şüpheli bir durum ile karşılaşmaları durumunda, en yakın İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine veya ALO 174 GIDA İHBAR HATTINA müracaat etmeleri rica olunur.”