NefesZen 11 Mart’ta Cermodern Ankara’da 

Neyin mistik tınısı ile nefesin şifalı gücünü birleştiren NefesZen 11 Mart’ta Cermodern Ankara’da 

Ney ile nefesin, nefes ile insanın hikâyesi

Uluslararası ney sanatçısı Bilgin Canaz’ın ney performansı, sunucu ve eğitmen Pınar Gürer’in Mevlana Celaleddin Rumi’nin eseri Mesnevi’den seslendirdikleri ile Nefes ve Yaşam Akademisi nefes eğitmenleri Burcu Hatipoğlu ve Gaia Rahşan’ın rehberlik ettiği nefes ve meditasyon ritüeli NefesZen 11 Mart’ta Cermodern Ankara’da gerçekleşecek.

Modern dünyanın telaşına, koşuşturmasına, hızlanan zamana ve zihinlere bir nebze huzur ve soluk getirmeyi hedefleyen performans binlerce yıllık kadim bilgilerin ışığında tasarlandı.
Bir saat süren canlı performansta, katılımcılar kendi nefesleri ve sesleriyle gösteriye eşlik ediyor. Bu interaktif performansta bilinen en eski nefesli enstrumanlardan olan, ruhun enstrumanı da denen ‘ney’in hikâyesi, insan ile olan benzerliği anlatılıyor. Mesnevi’nin ilk 18 beyitinin, bir kısmı orjinal dilinde Farsça olarak, tamamı ise Türkçe olarak seslendiriliyor. Katılımcıların kendi nefesleriyle buluşması sağlanarak yönlendirmeli meditasyon yaptırılıyor, daha sonra birlikte seslendirilen tekrarlanan sözcüklerden oluşan ‘mantra’ eşliğinde kişinin kendi özüyle kavuşmasına olanak tanınıyor. Katılımcılar bu sayede belki de bundan sonra hayatlarına almayı seçecekleri, bir rahatlama yöntemi olarak kullanacakları nefes ile yönlendirmeli meditasyon ile tanışıyor.