”AYM Referandumdaki şaibeyi kabul etti”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, referandumdaki şaibe iddialarının ardından Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) yasaları ihlal ettiğine dikkat çekip Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’a ‘teşekkür etti’: “Bu halk oylamasının şaibeli olduğunu gayet açık bir şekilde ortaya koymuştur.”

Kılıçdaroğlu, parti meclisi öncesi konuştu.

‘Neden mühürsüz zarflar geçerli kabul edildi?’

Kanun maddesi “Seçimler yargı yönetimi altında yapılır” dediği için Danıştay’a gittiklerini söyleyen CHP lider, YSK’nın görevini yaparken yasaların açık hükmünü çiğnediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “‘Üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mühürü bulunmayan zarflar geçersiz sayılır’ diyor kanun. Mühürsüzse geçersiz sayacaksın, bu kadar açık. Bu hükme rağmen neden mühürsüz zarflar geçerli kabul edildi? Bunun cevabını henüz almış değiliz. Burada sandıklar açılıp, bazıları sonuçlandıktan sonra AK Parti’nin YSK’daki başvurusu üzerine alelacele toplanıyorlar, geçersiz sayılması gereken bütün oyları geçerli sayıyorlar.”

CHP lideri Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 55’inci yıldönümü törenine katıldığını söyleyerek, AYM başkanı Arslan’ın yaptığı konuşmayı aktardı: “Anayasa koyucunun, lafzı anlamı ve amacı bakımından açık bir şekilde düzenlediği kuralları yorum yoluyla değiştirmek esasen mahkeme ile anayasa değişikliği yapmak anlamına gelir. Bunun da yargısal aktivizm ve meşruiyet tartışmasına yol açacağız her türlü izahtan varestedir.”

‘Bunu söyleyen sıradan bir hakim de değildir’

Arslan’ın bu sözlerle referandumdaki ‘şaibe’yi kabul ettiğini savunan Kılıçdaroğlu, “Kendisine yürekten teşekkür ediyorum. Bunu söyleyen sıradan bir hakim de değildir. Bunu söyleyen Anayasa Mahkemesi’nin başkanıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay üyelerinin çay topladığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Hakim güç karşısında boyun eğmez. Hakim egemenlerin himayesinde çay toplamaya gitmez. Hakimlik mesleğine de gölge düşürdüler. Bırakınız, referandumu şaibeli haline getirmeyi, yargıçlık, hakimlik mesleğine gölge düşürdüler” diye konuştu.

‘Bunların hakkını kim koruyacak?’

YSK Başkanı Sadi Güven’e “Sen artık bir siyasetçisin. Gayrı meşru halk oylamasının tek sorumlusu sensin” diyerek seslenen CHP lideri, seçimde YSK’nın iradesinin ‘çalındığını’ söyledi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “YSK’daki hakimlerde vicdan olmadığı için, onlar ahlak yoksunu olduğu için onlara sormuyorum ben. Bütün vatandaşlarıma soruyorum; Bunların hakkını kim koruyacak? ‘Konuşmayın, kabul edin’ diyorlar. ‘Evet’ oyu kullanan vatandaşlarımız da rahatsızlar. Onlar da huzur içinde değiller. Adaletli bir seçimin olmasını ‘Hayır’ oyu kullanan da ‘Evet’ oyu kullanan da ister. Anayasa’nın 67. maddesine göre seçimlerin adaletli yapması gereken bir kurum adaletsiz bir sürece imza atmışsa onun vereceği bir hesap vardır. Hiçbir kurumun imtiyazı ve ayrıcalığı yoktur. Bugün aykırılığı sayın Zühtü Arslan, AYM’nin 55. kuruluş yıldönümünde getirdi ve ortaya koydu. Şimdi biz bu haksızlıkların üzerine hep birlikte gideceğiz, sonuç alınıncaya kadar.”