Sağlıklı gıda öne çıktı…

Sağlıklı gıda

öne çıktı…

Necdet Buluz

Yaşanan son virüs salgını insan hayatını, geleceğimizi ve sağlıklı beslenmenin önemini bir kez daha açığa çıkardı. Virüsle mücadele edildiği günlerde bu konu pek önemsenmedi ama bugünlerde en çok konuşulan ve tartışılan konulardan biri haline geldi.

Bazı ülkeler gıda maddelerini artık ihraç etmeyeceklerini, bazıları ise sınırlı ihracata yönelik çalışma yapacaklarını açıkladı. Görebildiğimiz kadarı ile gıda maddeleri artık eskisi gibi bol ve ucuz olmayacak. Kalitesi konusunda ise şu anda pek fazla bir şey söyleyemeyiz.

Korona virüs salgını birçok sektörü durma noktasına getirirken, gıda, hijyen ve e-ticaret alanlarında ise patlamaya yol açtığını gördük. Salgın nedeniyle talebin yüksek oranda arttığı sektörlerden biri de doğal yumurta tavuğu ve benzer gıda maddeleri oldu.

Sektör temsilcileri, salgın sebebiyle insanların bağışıklığını güçlendirmek için doğal ürünlere olan ilgisinin daha da arttığını söylüyor. Aynı şekilde bilim adamları da “Bağışıklık sistemi güçlü olanlar virüsle savaşı kazanıyor. Bu nedenle beslenme çok önemli” açıklamasında bulundu.

Salgın sürecinde pozitif etkilenen sektörlerden bir tanesinin de tavukçuluk sektörü olduğunu belirten yetkililerin ortak görüşü şöyle:

“İnsanların köy yumurtası ve köy tavuğu tercih etmeleri çok etkili oldu. Pandemi sürecinde tamamen insanlar doğal ürünlere yöneldiği için geçen yıla göre yüzde 50-60 oranında bir talep artışı gerçekleşti. Pandemi öncesinde ayda 3-4 kümes kurarken, şimdi aylık 8-9 seviyesine çıktı. Canlı yumurta tavuğu siparişi ise aylık 30-35 binden 60-65 bine kadar bir yükselme mevcut. Satışlardaki artışta insanların doğal ürünlere olan ilgisi, kendi ürettiğini tüketme çabası etkili oldu. Aynı zamanda birçok sektörün daralması ve gıdanın da önünün açılması nedeniyle kanatlı sektörü pozitif yönde etkilendi.”

Ancak şunu da söylemliyiz:

Salgın sürecince marketle bir akın oldu. Aç kalmamak ve gıda maddesi bulamamanın telaşı ile hemen her türlü gıda maddesini almak, gerektiğinde de stoklamak durumunda kaldık.

Bu telaş ve kargaşada alınan gıda maddelerinin iyisine kötüsüne, fiyatına da pek fazla bakmadık.

Bulduğumuza sevindik.

Yapılan analizlerde piyasada satılan ürünlerin çoğunun hileli, zararlı maddelerden oluştuğunu da gördük.

Doğrusunu söylememiz gerekirse bu süre içinde piyasaların pek iyi denetlendiğini de söyleyemeyiz.

Bazı ürünlere talep artında fiyat artışlarını da gözlemledik.

Hatta marketten bir fiyata aldığımız ürünü ikinci kez aynı fiyata alamadığımız günler de oldu. Herkes kafasına göre fiyat ayarlamasına gitti.

Yukarıda belirttiğimiz köy tavuğu ve gezen tavuk yumurtasına olan talebin, bu ürünlerin fiyatını neredeyse iki katına çıkardığını da söylemliyiz.

Bu arada üretmenin de önemini anladık ve gördük.

Demek ki, üretmekten ce beslenme konusunda dışa olan bağımlılığımızı artık sona erdirmek durumundayız.

Bir noktaya daha değinmekte yarar var:

Eğer, gıda maddelerini dışarıya ihraç etmeye başlarsak, aldığımız bu ürünleri de bugünkü fiyatta bulamayabiliriz. Çünkü ihracat, ürün fiyatlarının pahalanmasına da neden oluyor. Bu konuya ise bugüne kadar ne yazık ki bir çözüm getirilemedi. Gerektiği zaman ürünü ihraç da edebilmeliyiz. Ama, iç piyasalardaki dengeler değişmemelidir.

Gelelim et ve et fiyatlarına:

Bugüne kadar bir türlü et fiyatları normal düzeye getirilemedi. Halen et ithal ediyoruz. İthal etin ise sağlığa yarardan çok zarar verdiği söyleniyor. Yerli besiciler ise bundan hem şikâyetçi hem de dertliler.

Eğer konumuz sağlıklı beslenme ise bu konuya da çözüm getirilmelidir.

Yıllardır yazıyoruz:

Her zaman üretmekten yanayız. Üretimi artırabilmek için de besicilerin ana sorunlarının çözüme kavuşturulması gerekiyor. Bu satırlar yazılırken kıymanın fiyatının 70TL.’ye kadar çıktığını söyleyelim. Eğer önlem alınmazsa kısa zaman sonra bu fiyata bile et bulmayız.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    Boşanmalar hızlandı…

    Boşanmalar hızlandı…   Necdet Buluz       Geçinmemelerin sayısı hızla artıyor. Boşanmalar da genelde ekonomik nedenlerden oluyor. Boşanan çiftlerin sayısı 2024 yılında 187 bin 343 oldu. Ortalama ilk evlenme yaşı…

    Sağlık turizmine Karadeniz damga vuruyor…

    Sağlık turizmine Karadeniz damga vuruyor…   Necdet Buluz   Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) 2 yıldır başarıyla yürüttüğü sağlık turizmi Projesinin bölgesel hale getirilmesi için ilk adım atıldı. Doğu karadeniz Bölgesindeki ticaret ve…

    Gözden Kaçırmayın

    Hopa da “Denizden Sofraya Palamut” etkinliğinde halka balık ekmek dağıtıldı

    Hopa da “Denizden Sofraya Palamut” etkinliğinde  halka balık ekmek dağıtıldı

    DAR GELİRLİNİN BÜTÇESİ , ”BARINMA VE GIDAYA ” GİDİYOR

    DAR GELİRLİNİN BÜTÇESİ , ”BARINMA VE GIDAYA ” GİDİYOR

    ”Zafer Partisi Atatürk çizgisinde Türk milliyetçiliğini temsil ediyor”

    ”Zafer Partisi Atatürk çizgisinde Türk milliyetçiliğini temsil ediyor”

    ABB’NİN BARINMAEVLERİ SOKAKTA YAŞAYANLARA SICAK YUVA OLUYOR

    ABB’NİN BARINMAEVLERİ SOKAKTA YAŞAYANLARA SICAK YUVA OLUYOR

    ”İstanbul’da Sel Riskine Karşı Altyapı Yenilenmeli”

    ”İstanbul’da Sel Riskine Karşı Altyapı Yenilenmeli”

    CHP de Özel’e yakın 48 isim daha ihraç edildi

    CHP de Özel’e yakın 48 isim daha ihraç edildi