Fatura yine yoksullara kesildi !

Birleşik Kamu-İş Ocak 2024’e ait enflasyon araştırmasında dünya genelinde düşmeye devam eden gıda fiyatlarının ülkemizde 44 aydır kesintisiz arttığını belirtti. Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras, “İktidarın ekonomi politikalarının faturasını yoksullar ödemeye devam ediyor” dedi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu‘na bağlı KAMUAR “Halkın Enflasyonu” araştırmasını gerçekleştirdi. Ocak 2024’e ait araştırmada dünya genelinde düşmeye devam eden gıda fiyatlarının 44 aydır ülkemizde arttığı vurgulandı.

Araştırma, 64 temel gıda maddesinden oluşan bir sepet esas alınarak hazırlandı. Açlık riskinin arttığının altının çizildiği araştırmada TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Araştırma sonrası açıklamada bulunan Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras, “Gıda fiyatları Ocak’ta yüzde 6,1 oranında arttı. Son bir yılda ise artış yüzde 95,6 oldu” dedi. Açıklamasında Aras, gıda fiyatlarındaki 44 aylık artışın en fazla sabit gelirli ve yoksul kesimi etkilediğini söyledi. Aras ayrıca, “Yanlış ekonomi politikalarının tetiklediği gıda fiyatlarındaki artış ülkedeki açlık ve yoksulluk riskini giderek daha da arttırıyor. İktidarın ekonomi politikalarının faturasını yoksullar ödemeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Araştırma sonrası açıklamada bulunan Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras, “Gıda fiyatları Ocak’ta yüzde 6,1 oranında arttı. Son bir yılda ise artış yüzde 95,6 oldu” dedi. Açıklamasında Aras, gıda fiyatlarındaki 44 aylık artışın en fazla sabit gelirli ve yoksul kesimi etkilediğini söyledi. Aras ayrıca, “Yanlış ekonomi politikalarının tetiklediği gıda fiyatlarındaki artış ülkedeki açlık ve yoksulluk riskini giderek daha da arttırıyor. İktidarın ekonomi politikalarının faturasını yoksullar ödemeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“Dünya genelinde düşmeye devam eden gıda fiyatları Türkiye’de ise 44 aydır ara vermeden artıyor. Bu yıl ocak ayında gıda fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 6,1 oranında artış yaşandı. Gıda fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 96,5 olarak gerçekleşti.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonunun Ar-Ge birimi KAMUAR, fiyatlarını Ankara’daki marketlerden düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 64 temel gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak hazırladığı gıda fiyatları endeksinin Ocak 2024 sonuçlarını açıkladı.

YOKSULARIN HARCAMASININ YÜZDE 35,8’İ GIDA

TÜİK’in en son açıkladığı tüketim harcamalarıyla ilgili istatistiklere göre en zengin yüzde 20’lik kesim tüketim harcamalarının yüzde 16,6’sını, en yoksul yüzde 20’lik kesim ise yüzde 35,8’ini gıda için yapıyor. Dolayısıyla gıda fiyatlarında Türkiye’de son 44 aydır yaşanan kesintisiz artış en fazla sabit gelirli ve yoksul kesimleri etkiliyor. Açıklanan enflasyon bu nedenle bu kesimin gerçek hayatta yaşadığı enflasyonu tam olarak yansıtmıyor. Zira TÜİK enflasyonu hesaplarken gıda harcamalarının ağırlığını yaklaşık yüzde 25 olarak esas alıyor.

AÇLIK RİSKİ ARTIYOR

İktidarın seçimden sonra vazgeçtiği yanlış ekonomik politikaların tetiklediği gıda fiyatlarında artış, ülkedeki açlık ve yoksulluk riskini giderek daha da büyütüyor. İktidarın, ancak seçimden sonra “akıl dışı” ilan ettiği ekonomi politikalarının faturasını yoksullar yüksek enflasyon yoluyla ödemeye devam ediyor.
Türkiye’nin, bu yanlış politikalarla yıllarca sürecek bugünkü enflasyon sarmalına sürüklendiği Eylül 2021’den bu yana gıda fiyatları yüzde 611 oranında arttı. Diğer bir ifadeyle Eylül 2021’de 100 liraya satın alınan bir gıda sepeti için vatandaşlar bu yıl ocak ayında 711 lira ödemek zorunda kaldılar.

2022 yılında yüzde 179,3’e kadar yükselen gıda fiyatlarındaki yıllık artış geçen yıl haziran ayına kadar baz etkisiyle, diğer bir ifadeyle bir önceki yılın aynı aylarında gıda fiyatlarında yaşanan artışın bu yılın aynı ayındaki artıştan yüksek olması nedeniyle düşüş eğilimindeydi. Ancak geçen yıl temmuz ayından başlayarak aylık artışlar yeniden önceki yılın aynı ayındaki artış oranının üzerinde seyretmeye ve dolayısıyla da yıllık enflasyon yeniden yükselmeye başladı. Haziranda yüzde 80,5’e indikten sonra temmuzda yüzde 92,2’ye çıkan gıdadaki yıllık enflasyon, ağustosta yeniden yüzde 100’ün üzerine yükselmişti. Eylülde yüzde 107,1’e ekimde yüzde 108,2’ye çıktı. Kasımda yüzde 104,1’le, aralıkta da yüzde 100,2 ile üç haneli oranlarda kalmaya devam etti. Ocak ayında ise yine baz etkisiyle yüzde 96,5 oldu.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO bu ay başında yaptığı açıklamada 2023 yılında dünya gıda fiyatlarının yüzde 10 oranında düştüğünü bildirmişti.

Ocakta, işlenmiş gıda maddeleri dışındaki tüm harcama gruplarında fiyatlar bir önceki aya göre arttı. Ekmek, pirinç, un bulgur grubu ile et-balık, süt ve süt ürünleri, yağ, sebze, bakliyat gibi gıda maddelerinde önceki aya göre önemli artışlar yaşandı.

GIDA FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİM

Ekmek, pirinç, un, bulgur fiyatları ocakta bir önceki aya göre ortalama yüzde 7,3 oranında artarken, et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 4,8 oranında artış kaydedildi. Et ve balık fiyatlarında yaşanan yıllık artış ise yüzde 107,2 oldu. Ocakta önceki aya göre süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu harcamaları yüzde 0,2 oranında artarken, yağ fiyatlarındaki artış yüzde 7,7 olarak gerçekleşti.

Meyve fiyatlarının yüzde 27,3 oranında arttığı ocakta sebze fiyatlarında, bir önceki aya göre ortalama yüzde 5,7 oranında artış kaydedildi.

Ocakta bakliyat fiyatları yüzde 3,7, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri işlenmiş gıda maddelerinden oluşan diğer gıda fiyatları ise yüzde 0,7 oranında azaldı.

Vatandaşlar mevcut gıda tüketim alışkanlıklarına göre seçilen 64 gıda maddesinden oluşturulan gıda sepetini satın alabilmek için ocakta, bir önceki aya göre yüzde 6,1 oranında daha fazla para ödemek zorunda kaldı.

YILLIK DEĞİŞİM

Bu yıl ocakta geçen yılın aynı ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 65,3, et-balık fiyatlarında 107,2, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 46 oranında artış oldu. Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 94,9 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 146,5, sebze fiyatları ise yüzde 186,5 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 61,6, diğer gıda fiyatları ise yüzde 70,6 oranında zamlandı.

Döviz kuru ve tarım ürünü üretici fiyatlarındaki artışlar gıda fiyatlarındaki yüksek artış hızının önümüzdeki aylarda da devam edeceğine işaret ediyor.

YILLIK ORTALAMA ARTIŞ

Ocak 2024 sonu itibariyle son on iki aylık ortalama gıda fiyatları ise bir önceki on iki aylık ortalama fiyatlara göre ise yüzde 101,1 oranında arttı”

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    DAR GELİRLİNİN BÜTÇESİ , ”BARINMA VE GIDAYA ” GİDİYOR

    DAR GELİRLİNİN BÜTÇESİ BARINMA VE GIDAYA GİDİYOR: İKİ KALEM HARCAMALARIN YÜZDE 68’İNİ YUTUYOR   *EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DARALAN DENGE: BİR EMEKLİYE İKİ AKTİF SİGORTALI BİLE DÜŞMÜYOR **ÇOCUK BAKIMINDA AİLELER YALNIZ: BAKIM…

    CHP de Özel’e yakın 48 isim daha ihraç edildi

    CHP’de, aralarında İlhan Cihaner, Selin Sayek Böke ve Aylin Nazlıaka’nın da bulunduğu 48 kişi partiden ihraç edildi. CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK), disipline sevk edilen 50 kişiden 48’inin partiden kesin…

    Gözden Kaçırmayın

    DAR GELİRLİNİN BÜTÇESİ , ”BARINMA VE GIDAYA ” GİDİYOR

    DAR GELİRLİNİN BÜTÇESİ , ”BARINMA VE GIDAYA ” GİDİYOR

    ”Zafer Partisi Atatürk çizgisinde Türk milliyetçiliğini temsil ediyor”

    ”Zafer Partisi Atatürk çizgisinde Türk milliyetçiliğini temsil ediyor”

    ABB’NİN BARINMAEVLERİ SOKAKTA YAŞAYANLARA SICAK YUVA OLUYOR

    ABB’NİN BARINMAEVLERİ SOKAKTA YAŞAYANLARA SICAK YUVA OLUYOR

    ”İstanbul’da Sel Riskine Karşı Altyapı Yenilenmeli”

    ”İstanbul’da Sel Riskine Karşı Altyapı Yenilenmeli”

    CHP de Özel’e yakın 48 isim daha ihraç edildi

    CHP de Özel’e yakın 48 isim daha ihraç edildi

    Beşiktaş UEFA Avrupa Liginde 2 de 2 yaptı:3-2

    Beşiktaş  UEFA Avrupa Liginde  2 de 2 yaptı:3-2