Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda Sağlık Bakanlığı temsilcileri ile ilaç sanayicileri ilaç fiyatlarına yüzde 10-20 arasında zam yapılması konusunda karara vardı. Böylece fiyatı 1 liraya kadar olan ilaçlara yüzde 20, 5-6 lira olanlara yüzde 10 zam gelecek.

SAĞLIK Bakanlığı ve sanayiciler arasında ilaç fiyatlarına yönelik görüşmeler sona erdi. Buna göre Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), bir liraya kadar olan ilaçlarda yüzde 20, bir ila 2 lira arasındaki ilaçlarda yüzde 18, 2 ila 3 lira arasındaki ilaçlarda yüzde 16, 3 ile 4 lira arasındaki ilaçlarda yüzde 14, 4 ile 5 lira arasındaki ilaçlarda yüzde 12, 5 ile 6 lira arasındaki ilaçlarda yüzde 10 zam yapılmasına karar verdi. Bazı ilaçlarda kamu kurum iskontosu da azaltılacak.

10 LİRANIN ALTINDA
Eczacılar, piyasada bulunmayan ilaçlar için döviz kurunun güncellenmesi gerektiğini savunuyorlardı. Kur güncellemesine rağmen Türkiye’de ilaç, en ucuz Avrupa ülkesindekinden bile yaklaşık yüzde 80 daha ucuza satılmaya devam ediyor. Bu nedenle ilaç firmaları kar etmedikleri bir ürünü Türkiye’ye getirmemeye ilacı başka ülkelerde satmaya başlamıştı. Bu da ülkede bulunamayan ilaçlar listesi oluşmasına neden olmuştu.

EKK da Sağlık Bakanlığı ve sanayiciler arasındaki görüşmelerden sonra bir liraya kadar olan ilaçlarda yüzde 20, bir ila 2 lira arasındaki ilaçlarda yüzde 18, 2 ila 3 lira arasındaki ilaçlarda yüzde 16, 3 ile 4 lira arasındaki ilaçlarda yüzde 14, 4 ile 5 lira arasındaki ilaçlarda yüzde 12, 5 ile 6 lira arasındaki ilaçlarda yüzde 10 zam yapılmasına karar verdi. Bazı ilaçlarda kamu kurum iskontosu da azaltılacak.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilacın bulunabilir olmasının ucuz olmasından daha da önemli olduğunu vurgulayarak, artışın 10 lira altındaki ilaçlarda olduğunu, bunun da ortalamada kutu başına 1 liranın altında bir fiyat artışına neden olacağını belirtti. Saydan, şunları söyledi:
“Türkiye’de ilacı üreten veya ithal eden firmalar kar etmiyor. İlaç çok önemli bir ürün. Ancak en nihayetinde bir ticari ürün. Üretici bu üründen kar etmiyorsa yapacağı tek şey üretmemek ve ithal etmemektir. Ülkemizde ilaçta yaşanan sorun da budur. Bulunamayan, hastanın ulaşamadığı ilaç bedava olsa neye yarar. Bulunamayan ilaç en pahalı ilaçtır. İlaç elbette ucuz olsun, ama bulunabilir de olsun. Bugün bir damacana su 8-10 liraya satılıyor. Antibiyotiklerden ağrı kesicilere binlerce ilacın fiyatı ise 10 liranın altında. Burada bir yanlışlık olduğu aşikar. Bu nedenle yapılan düzenleme zam olarak algılanmamalı. İlaç fiyatları yeni düzenlemeye göre hala olması gerektiğinden ucuz. Bulunamayan ilaç sorununa bu yeni düzenleme de maalesef bir çözüm olmayacak.”