“ÖMRÜNE SIĞMAYAN ADAM” ÇANKAYA’DA
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇSM), doğumunun 100. yılında Aziz Nesin’in arşivinden oluşan “Ömrüne Sığmayan Adam” sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, 8 Kasım’a kadar gezilebilecek.
Sergi küratörü Işın Önol, Nesin Vakfı yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu ve CHP Ankara Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Doğan Yılmazkaya’nın yaptığı konuşmaların ardından açılan arşiv nitelikli dev sergi, daha ilk gününde sanatseverlerden yoğun ilgi gördü.
Aziz Nesin’in yüzbinlerce dokümandan oluşan kişisel arşivinden bir seçki, elyazması notları, günceleri, kitapları, eşyaları ve aldığı ödüllerin yanı sıra yaşamı üzerine video röportajlar ve belgesellerin de yer aldığı sergi, 8 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
Sergi’nin büyük bir kolektif emek ürünü olduğunu vurgulayan Önol, daha önce İstanbul, İzmir ve Bursa’da açılan serginin çok büyük ilgiyle karşılanmasından mutlu olduklarını söyledi. Kendisi de Nesin Vakfı’nda yetişmiş olan Cihangiroğlu, “Aziz Nesin günde 2 saat uykuyla hep halkına olan borcunu ödemek için çalışan biriydi. Ben tek başıma ne yapabilirim diye düşünenlere söylemek isterim ki Aziz Nesin tek başına da çok ama çok şey yapılabileceğinin kanıtıdır.” dedi. Konuşmasında Aziz Nesin’in gerçek bir aydın örneği olduğunu belirten CHP Ankara Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekil Doğan Yılmazkaya, “Aziz Nesin’in kendi doğruları konusundaki ısrarlı ve baskılar karşısındaki direngen tutumundan hep birlikte öğreneceklerimiz var” diye konuştu.
ÇSM’nin iki katında yer alan serginin ilk bölümünde Aziz Nesin’in yaşadığı döneme (1915-1995) yer verilirken ikinci bölümünde ölümünden sonra çevrilen, basılan kitapları, Nesin’in planladığı ve bugün hala çalışmaları devam Nesin Vakfı, Nesin Yayınevi, Nesin Matematik Köyü’nün görselleri bulunuyor.
Küratörlüğünü Işın Önol’un yaptığı, arşiv çalışmalarını Esin Pervane ve Salih Bora’nın yürüttüğü sergide, “Aziz Nesin Yaşıyor” belgeseli ile Nesin Vakfı Arşivi’nden video seçkisi ise Fatih Pınar ve Burcu Kolbay tarafından hazırlandı. Nesin Vakfı’nın yapım görüntüleri Tan Oral tarafından kayıt altına alınırken, Ethem Özgüven tarafından dijitalleştirildi.