Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geçen yıl belirlediği hedeflerini tutturamadı.

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre bakanlık, 2017 Faaliyet Raporu’nda kendine 25 konuda ‘makul’, 22 konuda da ‘iyileştirmeli‘ notu verdi.

Ulaşılamayan hedefler arasında, yurt dışındaki ‘FETÖ’ okulları yerine MEB’e bağlı okullarda öğrenime devam etmesini istediği öğrenci sayısının artırılması da bulunuyor.

20 gün ve üzeri devamsızlık, sınıfta kalma, onur veya iftihar belgesine layık öğrenci oranlarında da hedefler yakalanamadı.

Sadece bir patent

Öğrenci başına okunan kitap, dijital kitap ve zenginleştirilmiş, sosyal ortamlı kütüphane sayıları eksik kaldı.

MEB’in yıllardır yüzde 50 oranında hedef belirlediği ancak bir türlü tutturamadığı, kütüphaneli okul oranının yüzde 38’de kalması ‘makul’ olarak değerlendirildi.

Bakanlık, ücretli öğretmen sayısını da hedeflediği kadar azaltamadı.

Öğrenci veya öğretmenlerin aldığı patent veya faydalı model başvurusundaki hedefi ikiyken, sayı birde kaldı.

Uluslararası projelere katılan öğretmen ve öğrenci sayıları ‘iyileştirilmesi’ gereken alanlardan sayıldı.

Bakanlık, disiplin cezası ve yaptırım uygulanan öğrenci oranını düşürmek için başlattığı faaliyetlerden olumlu sonuç alamayınca kendisine ‘iyileştirilmeli’ notu verdi.

Başbakan Binali Yıldırım gelecek yıl tekli eğitime geçme hedeflerini açıklasa da raporda ikili eğitim yapan ilköğretim oranı yüzde 17, ikili eğitim yapan lise oranı da yüzde 8.6 olarak açıklandı. Bakanlık lisede yüzde 2 olarak belirlediği hedefin dört kat uzağında kaldı.

MEB, Fatih Projesi kapsamında da hiçbir hedefine ulaşamadı. Başarısızlığın gerekçesi, “İhale çalışmaları devam etmektedir. Bu nedenle etkileşimli tahta kurulumu ve tablet dağıtımında ilerleme kaydedilememiştir. Yine yeni ihale yapılmadığı için okullara çekilen uç sayıları göstergelerde yer aldığı şekilde gerçekleşmiştir” diye açıklandı.