Sessiz   yaşamımız   tehdit   altında…  

SeSsiz

 

yaşamımız

 

tehdit

 

altında…

 

 

Necdet Buluz

 

 

Turistler artık kalabalık yerlerden kaçıyor. Kafalarını dinleyecek yerleri tercih ediyor. Aşırı turizme karşı şimdi herkes mücadele veriyor. Japonya aşırı turizmi önlemek için Fuji Dağı Festivalini iptal etti.

 

Japonya, Fuji Dağı yakınlarında düzenlenen ve büyük ilgi gören kiraz çiçeği (sakura) festivalini, artan turist yoğunluğu ve uygunsuz ziyaretçi davranışları gerekçesiyle iptal etti. Yerel yönetim, son yıllarda trafik sıkışıklığı, bölge sakinlerinin günlük yaşamının aksaması ve çevre kirliliğinin ciddi boyutlara ulaştığını açıkladı.

 

Yaklaşık on yıldır Arakurayama Sengen Parkı’nda düzenlenen festival, Fuji Dağı manzarası, sahne etkinlikleri ve yerel lezzetlerin satıldığı stantlarıyla her yıl 200 bine kadar ziyaretçiyi bölgeye çekiyordu. Zayıf yen nedeniyle Japonya’nın bu yıl daha “erişilebilir” bir destinasyon hâline gelmesi, 2026’da ziyaretçi sayısının zirve yapabileceği endişesini artırmıştı.

 

Festivalin iptali, Fuji Dağı çevresinde aşırı turizmi (overtourism) kontrol altına almak amacıyla son dönemde alınan önlemlerin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

 

3 Şubat’ta Fujiyoshida Belediyesi, sakura festivalinin bu yıl düzenlenmeyeceğini resmen duyurdu. Kiraz çiçeklerinin açtığı dönemde, ziyaretçiler Fuji Dağı’nı arka plana alarak fotoğraf çektirmek için, ön planda beş katlı Chureito Pagodası bulunan Arakurayama Sengen Parkı’nın seyir terasına akın ediyor.

 

Ancak yerel konsey, son yıllarda şu sorunların giderek arttığını belirtti:
Aşırı trafik yoğunluğu
Yerel halkın günlük yaşamının aksaması
Çöp ve çevre kirliliği

Yerel ve uluslararası basında yer alan haberlere göre, izinsiz özel mülklere girme, evlerin bahçelerini tuvalet olarak kullanma gibi ciddi olaylar yaşandı. Park çevresindeki sokaklarda ise kalabalık turist gruplarının, okul çocuklarını kaldırımlardan ittiğine dair şikâyetler, ebeveynler arasında güvenlik endişelerine yol açtı.

Fujiyoshida Belediye Başkanı Shigeru Horiuchi, yerel basına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Fujiyoshida kenti için Fuji Dağı yalnızca bir turistik cazibe merkezi değil, yaşam biçimimizin ta kendisidir. Ancak güzel manzaranın ardında, sakinlerimizin huzurlu yaşamının ve onurunun tehdit altında olması beni derin bir endişeye sürüklüyor.”

 

Festivalin iptal edilmesine rağmen, kiraz çiçeği sezonunda bölgeye yoğun ziyaretçi gelmesi bekleniyor. Yetkililer bu nedenle:


Güvenlik görevlilerinin sayısını artırdı.


Mobil tuvaletler yerleştirdi.


Hijyen ve güvenlik önlemlerini sıkılaştırdı.

 

Ziyaretçilerden toplu taşıma kullanmaları, özel mülklere ve yerleşim alanlarına girmemeleri ve izinsiz fotoğraf çekiminden kaçınmaları istendi. Arakurayama Sengen Parkı seyir terasında ise üç saate varan bekleme süreleri öngörülüyor.

 

Japonya’nın en yüksek noktası olan Fuji Dağı, son yıllarda aşırı turizmin yol açtığı çevresel ve güvenlik sorunlarıyla mücadele ediyor. Geçtiğimiz yaz, dağın dört ana rotasından tırmanan yürüyüşçüler için ücret uygulaması başlatıldı.

UNESCO Dünya Mirası alanından sorumlu Yamanashi Eyalet Yönetimi, yoğun sezonda 4.000 yen (yaklaşık 24,7 euro) giriş ücreti getirdi. Ayrıca, en popüler rota olan Yoshida Parkuru’nda günlük ziyaretçi sayısı 4.000 kişiyle sınırlandırıldı.

 

Yakın bir kasaba olan Fujikawaguchiko’da ise turist yoğunluğunu azaltmak amacıyla Fuji Dağı manzarasını kapatan siyah fileli bir bariyer inşa edilmiş, bu önlem ziyaretçi sayısında belirgin düşüş sağlamıştı. Yetkililer, gerekirse bu uygulamanın yeniden devreye alınabileceğini belirtiyor.

 

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    RAMAZAN’DA MOBİL FIRIN HİZMETİ DEVAM EDİYOR

    RAMAZAN’DA MOBİL FIRIN HİZMETİ DEVAM EDİYOR ANKARA HALK EKMEK PİDEYİ VATANDAŞIN AYAĞINA GÖTÜRÜYOR   Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek’in mobil fırın uygulamasıyla yerinde üretilen uygun fiyatlı Ramazan pideleri, 6 Mart…

    Sarayın kapıları kültür için açıldı…

    Sarayın kapıları kültür için açıldı…   Necdet Buluz   Türkiye tarih ve kültürde ilk sıralarda yer alıyor. Geçmişteki saraylar bir kültür hazinesi. Çırağan Palace Kempinski İstanbul, kapılarını kültür için açtı. Seçkin konukların…

    Gözden Kaçırmayın

    Beşiktaş- Galatasaray maçını Ozan Ergün yönetecek

    Beşiktaş- Galatasaray maçını Ozan Ergün yönetecek

    Tulumtaş’ ın bitmeyen çilesi: ELEKTRİK KESİNTİLERİ!

    Tulumtaş’ ın bitmeyen çilesi: ELEKTRİK KESİNTİLERİ!

    “Akaryakıt Zamları Üretimi Tehdit Ediyor”

    “Akaryakıt Zamları Üretimi Tehdit Ediyor”

    ”PKK İRAN’A SALDIRMAK ÜZERE HAZIRLIKLARINI TAMAMLIYOR”

    ”PKK İRAN’A SALDIRMAK ÜZERE HAZIRLIKLARINI TAMAMLIYOR”

    Gürer: “Emekli bayram ikramiyesi artışından neden vazgeçildi?”

    Gürer: “Emekli bayram ikramiyesi artışından neden vazgeçildi?”

    ÇANKAYA’DA ATIKLAR EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR

    ÇANKAYA’DA ATIKLAR EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR