OTO Galerilerine 1 Mart a kadar süre

Büyükşehir Meclisi, kent içindeki 2’nci el oto galerilerine taşınmaları için 1 Mart’a kadar süre verdi. Karara göre, 45 gün içinde taşınmayan galerilerin: ruhsatları iptal edilecek, iş yerleri mühürlenerek kapatılacak.

Ankara’da, yıllardır taşınmaları gündemde olan kent içindeki 2’nci el oto galerileriyle ilgili önemli bir karar, önceki akşam Büyükşehir Belediye Meclisi gündemende görüşüldü. Meclis 2’nci Başkan Vekili Nail Çimen başkanlığındaki Meclis oturumunda, kentte ağırlıklı olarak Bahçelievler ve Aydınlıkevler’de yer alan 2’nci el oto galerilerinin taşınmasını zorunlu kılan Başkanlık Yazısı görüşüldü. Kentte, 2’nci el oto alım satımı (galeri) yapan işyerinin yaygınlaştığına dikkat çekilen Başkanlık Yazısı’nda, vatandaşların ikâmetine ayrılan binaların giriş katlarının 2’nci el oto alım satımı yapan işyeri sahipleri tarafından kiralandığı belirtildi. Satışa sunulan araçların apartman girişlerinde, yol kenarlarında, kaldırımlarda ve zaman zaman da yol ve caddelerde sergilendiğine vurgu yapılan yazıda, araçların birçoğunun LPG’li olduğuna dikkat çekilerek, buralarda bırakılan araçların binalarda ve çevrede bulunan vatandaşların can ve mal güvenliğini tehdit ettiği kaydedildi. Galerilerin büyük risk oluşturduğunun ifade edildiği Başkanlık Yazısı’nda ayrıca, vatandaşların kaldırımlarda rahatça yürüyemedikleri ve trafik akışının da etkilendiğinin altı çizildi.

FAALİYETTEN MEN EDİLECEK

Galericilere taşınma için 1 Mart’a kadar süre verilmesinin talep edildiği Başkanlık Yazısı’nda, şu ifadeler yer aldı:
“Şehrimizde bulunan 2’nci el oto alım satımı (galeri) yapan işyerlerinin bu amaçla ayrılan bölgelerine taşınması için 1 Mart 2016 tarihine kadar süre verilmesine, süre sonunda taşınmayan işyerinin ruhsatlı olup faaliyet gösterenlerin ruhsatların iptaline, taşınmaların sağlanmasına takiben taşınmayan işyerlerinin mühürlenerek faaliyetten men edilmesi halinde sorunun çözümüne katkı sağlayacağı düşünülmektedir.”

‘SÜRE YETERLİ Mİ’ SORUSU

Oylama öncesi söz alan MHP Grup Başkan Vekili Ramazan Şimşek, oturumu yöneten Meclis 2’nci Başkan Vekili Nail Çimen’e, “Ankara’nın menfaatine olduğunu biliyoruz. 2’nci el oto alım satımı için yer belli, yalnız fiziki şartları tamamlandı mı? Kış ayı olması sebebiyle 1 Mart taşınmalarına yeterli bir süre mi?” diye sordu.
Nail Çimen, şu yanıtı verdi: “1 Mart’ın Yeterli olduğunu düşünüyorum. Daha önceden kendilerine gerekli duyurular yapıldı. Ben bizzat kendim gittim gördüm yer gayet güzel havaalanı yolunda Otonomi olarak bilinen yer, gayet uygun. Bir an önce faaliyete girmesini yararlı görüyoruz.”
Konuşmaların ardından Başkanlık Yazısı, AK Parti, CHP ve MHP gruplarının oy birliğiyle kabul edildi. Buna göre bugün itibariyle oto galerilerinin şehir dışına taşınmaları için verilen 45 günlük süre de başlamış oldu.

OTONOMİ: BİZ HAZIRIZ

Ankara Hürriyet’e konuşan OTONOMİ Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, “1 Mart’a hazırız” dedi. Bazı galericilerin dernek kurup OTONOMİ’ye gelmek istemediklerini belirten Erkoç bu durumu da eleştirdi. Erkoç şöyle konuştu: “Aydınlıkevler, Bahçeli ve Emek artık yaşanmaz hale geldi. Esnafımız kaldırımları işgal ettikleri halde bütün yetkililer üç yıl boyunca bizi idare etti. Şimdi bazıları ‘Otonomi’ye gitmeyeceğiz’ diyerek yeni bir dernek kuruyorlar. ‘Otonomi bitti, galeriler taşınacak’ denilince mi akıllarına geliyor. Onların amacı şehrin içinde kalmak. Eğer biz Otonomi’ye 343 ortağımızı getirdiğimizde geri kalan 250 galerici de şehir içinde kalırsa bu rekabete aykırı olur.
Biz, OTONOMİ olarak hazırız. Banka şubemiz açık. Noterimizin dekoru bitmek üzere. Emniyet ile görüştük 16 personel ayarlandı. Gerek hafif ticari araçlar için gerek otomobiller için herkese yetecek kadar yerimiz de var. Zaten kamyoncuların Gersan’da yeri var onlar bir yere gitmek istemiyor. Burası mesleği daha kaliteli bir yere getirecek. Bundan sonra bir sene otomobillere garanti de verilecek. Bu anlamda araç alınırken yaşanan olumsuz durumlar da bu şekilde engellenmiş olacak.”

GÖLBAŞI ALTERNATİFİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, son aylarda katıldığı programlarda, 2’nci el oto galerilerin şehir dışına taşınması gerektiğini belirterek, OTONOMİ’nin yeterli olamama ihtimaline karşı da Gölbaşı’na da bir Galericiler Sitesi yapılabileceğini söylemişti. Başkan Gökçek, bu yerlerin tamamlanmasının ardından Ankara merkezinde tek bir galerinin dahi olmasına müsaade etmeyeceklerinin altını çizmişti.

8 YILDIR GÜNDEMDE

Ankara Hürriyet, 2008’de İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelge ile taşınması ilk kez gündeme gelen 2’nci el oto galerileriyle ilgili, bir türlü beklenen adımın atılamadığı 8 yıllık süreci derledi. Özetle şöyle:
* 2008’de İçişleri Bakanlığı, kent merkezinde faaliyet gösteren 700’ün üzerindeki oto galerisine şehir dışına taşınmasını mecburi kılan bir genelge yayımladı.
* 2009’da eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “İfadem kesin uyarıdır. Tek tek il değerlendirmesine başlayacağım. Oto galerileri kesinlikle il dışına çıkarılacak” açıklamasını yaptı.
* 2009’da Ankara Valisi olarak görev yapan Kemal Önal, “Tabi biz de istiyoruz oto galerilerinin şehir dışına çıkarılmasını. Tabi bu esasında belediye meclisine verilmiş bir görevdir. İmar yetkisi tamamen belediyenindir. Belediyede bu işlerin yürümediğini görünce, sayın bakanımız valileri devreye sokmak istedi. Bize verilen talimatı aynen belediye başkanına ilettik. Bu işin takipçisiyiz” diyerek konuyu belediyeye yönlendirmişti.
* 2010’da göreve gelen Ankara Valisi Alaaddin Yüksel de 2’nci el oto galerileri konusuna sık sık dikkat çekmiş ve bir açıklamasında şöyle demişti: “Şehrin en kıymetli, korunması gereken yerleri, yollarıyla ve kaldırımlarıyla otomobil pazarıdır. Bu durum kabul edilemez.”
* 2011’de eski Vali Yüksel bir genelge yayımlarken, genelge kapsamında bir ay içinde Ankara’da 50 civarında ruhsatı olmayan galeri kapatılmış, duruma tepki gösteren galerici esnafı da çözüm istediklerini belirterek yetkililere çağrıda bulunmuştu.

1
Paylaş