Turizmde sıkıntı artacak gibi…

Turizmde sıkıntı artacak gibi…

Necdet SİVASLI

Geçenlerde Antalya’daydık. Bazı turizmciler ve işletmeciler ile bir araya geldik. Turizmde gelinen son noktayı masaya yatırdık. Antalya, turizm açısından geçen sezonu sıkıntılı geçirmişti. Bu sezon, bu sıkıntının daha da artabileceği söyleniyor. İşletmeciler de haklı olarak bundan endişeliler.
Bize verilen bilgilere göre 1300 otel satışa çıkarılmış. Kış aylarında hizmet veren birçok otel kapılarına kilit vurmuş. Antalya’ya gelmekte olan Rus turist sayısında % 81 oranında düşüş görülmüş. Özellikle sahillerde “her şey dahil” sistemi ile hizmet veren otel işletmecileri “Bu koşullarda ayakta kalabilmemiz mümkün değil” diyorlar.
Antalya denilince ilk akla gelen Rus turist oluyor. Rusya’dan gelecek olan turist sayısında bu sezon 1 milyonun üzerinde eksilme hesaplanıyor. Bu sayının giderek artmakta olduğuna da dikkat çekiliyor. Çünkü tur operatörlerinin daha önce yapılan rezervasyonları iptal etmeye başlaması sürüyor.
Konu hiç kuşkusuz sadece Rus turist ile sınırlı değil.
Türkiye’nin terör nedeni ile tehlikeli bir ülke olduğu imajı Batı’da yayılıyor. Gazeteler ve televizyonlarda hiç de iç açıcı yayınlar yapılmıyor. Avrupalılara “Türkiye’ye gitmeyin” çağrısı yapılıyor. Ortadoğu ülkelerinde görülen çatışmaların ve can güvenliği tehlikesinin Türkiye’de de başladığı haberleri yayılıyor.
İşte bu nedenle de birçok Batılı turist Türkiye’ye gelmeyecek. Turizmciler “Ard arda gelen rezervasyon iptallerinden bunu anlıyoruz ve bu da bize ayrıca sıkıntı verebilecek bir başka konu” diyorlar.
Rusya’dan sonra Batı ülkelerinden de turist sayısında azalmanın olacağı endişesinin yaşandığını da söylemliyiz.
İngiltere merkezli Billa Plus Tur Operatörü Türkiye Yetkili Acentesi Erata Turizm’in Direktörü Süleyman Akçil, güvenli olmayan bir ülkeye kimsenin gitmek istemeyeceğini belirterek, “İngilizler de Türkiye’ye şu an o gözle bakıyor. Bu turizm sezonunda pazarda ciddi düşüşler yaşanacak. Artık, kimse Türkiye tatillerini almak istemiyor. Bunun sebepleri arasında, Türkiye’nin Müslüman bir ülke olması, Rusya ile her an savaş çıkabilir korkusu, terör örgütlerinin Tunus’ta olduğu gibi sahillerde bir olay çıkarabilir korkusu var. Tüm bunlar maalesef ülkemiz satışlarını tamamen dibe vurdurdu. Rezervasyonlar olmazsa ardından uçuş iptalleri gelecek. Bu durumun toparlanması yıllar alabilir. Yabancı şirketler, her türlü destek verilmesine rağmen ‘Talep olmayan yere nasıl uçak seferi koyalım’ diyorlar” ” şeklinde konuşuyor.
Bazılarının konu ile ortak görüşünü şu şekilde özetleyebiliriz:
“Batı, her konuda olduğu gibi, turizmde de bize oyun oynuyor. Türkiye’nin çevresinin ve içinin cehennem çevrilmesinde Batı ülkelerinin rolü küçümsenemez. Mısır, Tunus ve Türkiye’de artan güvenlik endişesi nedeni ile gelişmiş ülkelere giden turist sayısı artıyor. Almanya’da turizmi canlandırma 2015 yılında da sürdü. Ülkede ard arda 6.kez konaklama rekoru kırıldı. Hâlbuki geçen yıl Türkiye’ye gelen turist sayısında % 1,61’lik azalma olmuştu. Bu yıl bunun % 3’lere tırmanacağını görmekteyiz. Bunun yanında Yunanistan, İspanya, İtalya gibi diğer ülkeler de bize gelmekte olan turistleri paylaşma yarışına girdiler. “
Antalyalı turizmciler Expo 2016’dan umutlu olsalar da bunun yeterince kendilerine yansımayacağını düşünüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın Rus pazarına alternatif olarak EXPO 2016`dan sonra yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik bir dizi çalışma başlatacağını söylüyorlar. Umutlar kaybolsa da yine de bazı noktalarda beklentilerin olduğunu söylemeliyiz.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu konuda atacağı adımlar da belli oldu. Buna da değinelim:
“Bu yıl tatile Türkiye`ye`” sloganıyla tanıtım atağı gerçekleştirilecek. Tanıtımların yurt dışındaki 5 milyonu aşkın Türk vatandaşının, yaklaşık 4 milyonunun yaşadığı Batı Avrupa ülkeleri, 300 bininin yaşadığı Kuzey Amerika, 200 bininin yaşadığı Ortadoğu ve 150 bininin yaşadığı Avustralya`da yapılacağı söyleniyor. Tanıtım faaliyetinin ağırlığını ise Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya, Belçika, İsveç, İngiltere, Danimarka, İsviçre, Rusya, ABD, Kanada, Avustralya, Norveç, İtalya, Finlandiya, Polonya, İspanya, Romanya, Macaristan gibi ülkeler oluşturacak.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, özellikle Avrupa`da yaşayan Türklerin turizm için çok önemli bir potansiyel olduğunun söylüyor, “Her yıl milyonlarca soydaşımız Türkiye`ye akrabalarını görmeye geliyor. Bu soydaşlarımızı tatil için de Türkiye`ye çekmeliyiz”diyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu kampanyasından umutlu olduklarının altını çiziyor.
Batı ülkeleri vatandaşları gemi ile seyahat etmek için yaptıkları planlarında Türkiye programını tehlikeli gördüğü için istemiyor. Yapılan anketlerde Türkiye programı istenmemesi üzerine çok sayıda liman programdan çıkarıldı. İptaller söz konusu. Bilindiği gibi kruvaziyer gemilerinde seyahat ederek Türkiye’ye özellikle Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Fethiye gibi turizm bölgelerine gelen Batılıların bu programlarını da iptal yollarına gittikleri söyleniyor. Turizm yetkilileri “Yüzde 95 civarında Türkiye programlarında iptaller yaşanabilir” endişesi taşıyor.
Yeni turizm sezonundaki tablo böyle görünüyor. Bütün bunlara rağmen işletmecilerin fiyatlarda indirime gitmemesi de dikkat çekiyor.
Turizmde yaşanan bu krizin yan sektörleri de etkileyeceğini, özellikle istihdamı azaltacağını da görmek gerekiyor. Hangi noktaya bakacak olursak olalım, sıkıntının büyüklüğünü görmekteyiz.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz