”Cumhurbaşkanımızın kişisel kararıdır”

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi’nin Erdem Gül ve Can Dündar’a tahliye kararı hakkındaki eleştirileriyle ilgili, “Sayın Cumhurbaşkanımız, AYM’nin kararıyla ilgili kişisel konumunu ortaya koymuştur” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının ardından, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) yapısıyla ilgili bir düzenlemenin gündeme gelip gelmeyeceği sorusuna, “Sayın Cumhurbaşkanımız AYM’nin kararıyla ilgili kendi kişisel konumunu ortaya koymuştur. AYM’nin bireysel başvurulara karşı bir müracaat merci olmasını ortadan kaldıracak bir görüş değildir” yanıtını verdi.

Bakanlar Kurulu devam ederken açıklama yapan Kurtulmuş, şunları söyledi:

GÖRÜŞÜNÜ TESPİT ETMESİ

(Dündar ve Gül’ün tahliyeleri) “Sayın Cumhurbaşkanımız, AYM’nin kararıyla ilgili kendi kişisel konumunu ortaya koymuştur. Herkes Türkiye’de herhangi bir mahkeme kararına karşı görüşünü ifade edebilir, bundan daha doğal bir şey olamaz. Kaldı ki Sayın Cumhurbaşkanımız, bu görüşlerini AYM kararını aldıktan sonra ifade etmiştir. Bunu tabii seyri içerisinde herhangi bir mahkemenin almış olduğu karara karşı, kendi görüşünü, kendi konumu tespit etmesi olarak görmek yerindedir. Yoksa AYM’nin bireysel başvurulara karşı bir müracaat mercii olmasını ortadan kaldıracak bir görüş değildir. Zaten bu adımı atan Sayın Cumhurbaşkanımızın kendisidir.

ALGI OPERASYONLARI

(Erdoğan’ın Cerattepe’yle ilgili ‘yavru geziciler’ sözleri) Son zamanlarda bu anlamda hükümetle Beştepe arasında görüş ayrılıkları varmış’ manasına gelecek birtakım algı operasyonları yapıldığını görüyoruz. Dolayısıyla sayın Cumhurbaşkanımız zaman zaman görüşlerini kamuoyuyla paylaşıyor. Hükümet de aldığı kararlarla uygulama içerisinde hareket ediyor. Burada, herkes bu görüş ayrılıkları üzerinden ‘Acaba hükümet ile Beştepe ne kadar ayrılıyor’ halet-i ruhiyesi içine girmemesini tavsiye ederiz. Bu çerçevede herhangi bir olay karşısında Sayın Cumhurbaşkanımızın görüşleri, hükümetin uygulamaları, görüşleri, bunlar ortadadır. Buradan ‘bir ayrılık varmış, bir ikilik varmış’ tezini ortaya atmanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Cerattepe’de devam eden hukuki bir süreç var. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın dile getirmiş olduğu, çok yakın tarihimizde Gezi Parkı olayları üzerinden yaşadığımız bir gelişme var. Zannediyorum, Sayın Cumhurbaşkanımız bu anlamda kendi üslubu içerisinde, bu anlamda Gezi olaylarına gönderme yaparak Cerattepe’yi öyle değerlendirmiştir, kendisinin kişisel değerlendirmesidir.

GÖRMEZ BRİFİNG VERDİ

Diyanet İşleri Başkanımız Mehmet Görmez hocamız, Türkiye’deki diyanet hizmetleriyle ilgili bir brifing verdi. Uzun yıllar sonra ilk defa Diyanet İşleri Başkanı’nın Bakanlar Kurulu’nu bilgilendirdiği kapsamlı bir brifingi almış olduk. Türkiye’deki din hizmetleri, din hizmetlerinin değişen kültürel-sosyolojik şartlara göre yeniden gözden geçirilmesi, özellikle doğu ve Güneydoğu’daki gelişmeler çerçevesinde din hizmetlerinin daha etkin hale getirilmesi için yapılacaklar konusunda önemli bir görüşme yapmış olduk.

82 MADDELİK EYLEM PLANI

(Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı) Son halini verdiğimiz, son derece dinamik olan Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı’mızın 82 maddelik son şekli Bakanlar Kurulu’nda konuşulmuştur. Ayrıca Silopi’deki okullarda eğitim tamamiyle verilmeye başlamıştır.”