Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Türkiye topraklarının yüzde 92’sinin deprem kuşağında bulunduğunu, nüfusunun da yüzde 95’inin deprem kuşağında yaşadığını belirterek, “Topraklarımızın yüzde 66’sı ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75’i 1’inci ve 2’nci derece deprem bölgesinde yer alıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Oktay, 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkiye’nin sismik hareketlerin yoğun olduğu Alp Himalaya deprem kuşağında bulunduğunu anımsattı.

Dünyanın depremselliği incelendiğinde, Türkiye’nin de yer aldığı bu kuşak üzerinde tarihsel dönemlerden bu yana yoğun sismik aktivite gözlendiğine dikkati çeken Oktay, “Türkiye topraklarının yüzde 92’si deprem kuşağında bulunuyor, nüfusumuzun yüzde 95’i ise deprem kuşağında yaşıyor. Topraklarımızın yüzde 66’sı ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75’i 1’inci ve 2’nci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Geride bıraktığımız yüzyılda 3 bin 100’den fazla hasar yapıcı deprem, 60 bin insanımızın yaşamını yitirmesine, yaklaşık 100 bin binanın yıkılmasına ve 1 milyon 200 bin binanın da hasar görmesine neden oldu” ifadelerini kullandı.

Türkiye’yi depremin zararlarından korumak için diğer tüm afetlerde olduğu gibi, sistematik çalışma yürüttüklerini vurgulayan Oktay, deprem riski ve zararlarını azaltmak, mümkünse ortadan kaldırmak için üstyapı ve sistemlerini kurduklarını, ülkenin deprem yol haritası Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı 2023’ü yürürlüğe koyduklarını hatırlattı.

“AFETE HAZIR TÜRKİYE” HEDEFİYLE 5 MİLYON KİŞİYE EĞİTİM

Vatandaşların afet riskinin farkına varması ve hazırlık yapmaları için “Afete Hazır Türkiye Eğitim Kampanyası”nı başlattıklarını, “afete dirençli toplum oluşturma” misyonuyla kampanyayı “afete hazır aile”, “afete hazır okul”, “afete hazır iş yeri” ve “afete hazır gençler” modülleriyle sürdürdüklerine dikkati çeken Oktay, kampanya kapsamında 5 milyon kişiye temel afet bilinci eğitimi verildiğini bildirdi.

Oktay, olası Marmara Depremi’nin hareketlerini takip eden, Türkiye’nin ilk derin kuyu sismometre ağını Kuzey Anadolu fayı üzerinde tamamladıkları bilgisini paylaşarak, dünyadaki iki uygulamadan biri olan ağ sayesinde yerin 300 metre altındaki 7 deprem gözlem istasyonuyla büyüklüğü 0,5’ten daha küçük mikro depremleri dahi takip ettiklerini aktardı.

Doğru ve anlık ölçümleri dolayısıyla TBMM’nin AFAD’ı deprem verilerinin açıklanmasına ilişkin yetkili kurum olarak görevlendirdiğini anımsatan Oktay, Türkiye’deki her 4 deprem gözlem istasyonundan 3’ünü kurup çalıştıran AFAD’ın istasyon sayısını her geçen gün artırmaya devam ettiğini vurguladı.
AFAD Deprem Ön Hasar Tahmin Sistemi’ni (AFAD-RED) yıkıcı deprem meydana geldiğinde bölgede hasar ve kayıp tahminleri yapmak üzere uygulamaya koyduklarına işaret eden Oktay, böylece olası bir depremde müdahale ekiplerinin en çok ihtiyaç duyulan bölgelere hızlı ve verimli yönlendirilebileceğini belirtti.

MOBİL DEPREM UYGULAMASIYLA ANLIK DEPREM BİLGİSİ “CEP”TE

Bilim insanları ve araştırmacıların deprem verilerine 7 gün 24 saat “deprem.gov.tr” üzerinden ulaşabildiklerini kaydeden Oktay, e-posta ile “Deprem Bilgilendirme Servisi”ne üye olarak da alınabilen en son deprem verileri için AFAD Mobil Deprem Uygulaması’nı dijital uygulama mağazalarında hizmete sundukları bilgisini verdi.

Oktay, 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla ülke çapında 440 tatbikat ve tahliye gerçekleştireceklerini kaydederek, şehir merkezleri, AVM’ler ve üniversitelerde 385 bilinçlendirme standı açtıklarını ifade etti.