Mimarlardan Büyükşehir’e 25 yıl sonra ilk ziyaret

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı ziyaret etti

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden Büyükşehir’e 25 yıl sonra ilk ziyaret

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Gökçek döneminde kamu yarına aykırı uygulamalarına karşı büyük mücadele ettiği Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni, 25 yıl sonra el değiştirdikten sonra ziyaret etti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Mimarlar Odası Yönetim Kurulu üyelerini makamında kabul etti. Ziyarete Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Başkan Yardımcısı Ali Atakan, Şube Sekreteri Nihal Evirgen, Yönetim Kurulu Üyeleri Muteber Osmanpaşaoğlu, Songül Üzgün ve Ünal Kara katıldı.

Ankara’nın yaralarını onarma süreci masaya yatırıldı

Ziyarette Gökçek döneminde büyük tahribat yaşayan Ankara’nın yaralarını onarma süreci ele alınırken, Cumhuriyet değerlerini ve Başkent’teki Cumhuriyet hafızasının korunmanın önemine karşılıklı olarak vurgu yapıldı.

Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan yerel seçim sonuçlarının, Ankara’nın geleceğinin nasıl şekilleneceği, tahribatlarının nasıl onarılacağına dair işbirliği süreçlerinin de konuşulduğu ziyarette, Mansur Yavaş’ın ilk icraatlarını yakından izlediklerini, atılan ilk adımların yerinde olduğunu ve takdirle karşıladıklarını söyledi.

Candan, şunları dile getirdi:

“Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu olarak, yerel seçimlerde gösterilen başarıdan ötürü tebrik ediyor ve zor bir dönemde üstlendiğiniz görevde başarılar diliyoruz. Belediye Meclisi’nde iktidar çoğunluğu ele geçirmiş olsa da, bu durum kamuoyunun meclisi çok yakından takip edeceği belki de TBMM’den çok Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin izleneceği bir dönemde, yeni bir demokrasi deneyiminin yaşanmasına olanak sağlayacaktır. Kent siyaseti ve politikaları belediye meclisi aracılığı ile toplumsallaşacaktır. Ulus Atatürk Anıtı’nı ve Güven Anıtının temizlenmesi ve görünür olması, Türkiye siyasetinin utanç simgesi kol saati dekorunun kaldırılması Ankara açısından oldukça önemli.25 yılda Başkentte büyük tahribatlar yaşandı, ancak bir yandan da tahribatlar devam ediyor. İlk önceliğimiz Güvenpark, çünkü metro inşaatı altta devam ediyor. Dolmuş depolama alanı Güvenpark’a büyük tahribatlar verecektir. Bu tahribatın engellenmesi için adımlar atılması gerekliliktir. AOÇ’de plan yapma yetkisi Büyükşehirde, Çevre düzeni planı, Ulus projesi ve plan değişikliklerine yönelik davalarımız var ve bu davalar devam ediyor. Hukuk süreçlerini ayrıca görüşerek ele almak gerekiyor.”

Candan, “Bundan sonraki süreçte bilimin ışığında kent izleme merkezi uzmanlarımızın da öncülüğünde, Ankara’nın yaralarını, belediye ile birlikte saracağımız bir dönemin başladığını, bilimin ışığında bir dönem olmasını umut ediyoruz” dedi.

“İlk ortak etkinlik Seğmenler’de İlhan Koman heykelinin yerine koyulması”

Candan, ziyarette Gökçek döneminde Seğmenler Parkı’nda kaybolan ve bağışlarla yeniden dökümü yapılan İlhan Koman Heykeli’nin yerine koyulması için koruma kurulunun gerekli izinleri verdiğini, Büyükşehirle birlikte kurulacak bir komisyonla hazırlıklarının yapıldığını bildirdi. Candan,

Candan, Yavaş’ın katılımı ile 11 Mayıs’ta Seğmenler Parkı’nda yapılacak törenle heykelin yerine konulmasını istediklerini ifade etti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkan Yardımcısı Ali Atakan ise “Önünüzde zor bir süreç var. 25 yıl kentte büyük zararlar verildi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, kent izleme merkezi uzmanlarımız ile teknik destek verebiliriz” diye konuştu.

Ankara’ya verilen zararın durdurulması bile büyük önem taşıyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da Mimarlar Odasının çalışmalarını yakında takip ettiğini işbirliği halinde olmaktan büyük memnuniyet duyacaklarını belirterek, şunları söyledi:

“Ankara’ya verilen zararın durdurulması bile bizim için büyük önem taşıyor. Başkent’in değerlerini korumak için birlikte çalışma ve işbirliğine hazırız. Tüm süreçleri titizlikle takip ediyoruz. Koman heykelinin planlanacak bir programla tekrar yerine koyulmasını biz de isteriz, şimdiden programıma yazıyorum. Güvenpark konusunu takip ediyorum. Kent izleme merkezinizdeki uzmanlarla bir araya gelmek isteriz. Programlayalım en kısa zamanda bir araya gelelim.”

Daha sonra Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri, yanlarında getirdikleri Ankara Rapor belgeleri, davalar raporu, “Bir Başkentin Oluşumu”, “Kaçak Saray” kitaplarını ve yıkımlar, Beypazarı’nın korunması sürecinde büyük destek veren Emre Madran anısına hazırlanan yayınları Mansur Yavaş’a takdim etti.