AB’den VİZE siz Avrupa için ,Türkiye’ye Y E Ş İ L I ŞI K

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldı.

AB komisyonun Türkiye vize serbesitisi tavsiye kararı olumlu çıktı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, geriye kalan şartların yerine getirilmesi durumunda Türk vatandaşları için vizelerin en geç Haziran ayı sonunda kaldırılmasını isteyen bir tavsiye kararı aldı.

AB Komisyonu, Türkiye ile Birlik arasında Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin üçüncü raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye’nin vize serbestisi için 72 kriterden 67’sini yerine getirdiği belirtilerek, Türk vatandaşları için vizelerin haziran sonunda kaldırılmasını öngören tavsiye kararına yer verildi. Ancak Komisyon’un kararı tavsiye niteliği taşıyor. Vize muafiyeti için AB üyesi ülkelerin ve AB Parlamentosu’nun da onayı gerekiyor.

BİYOMETRİK PASAPORTLAR İÇİN YIL SONUNA KADAR SÜRE

Kararı açıklayan Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans oldu. Açıklamada, biyometrik pasaportu olmadan Türklerin Avrupa’ya giremeyeceği de vurgulandı. Türkiye’ye biyometrik pasaportların hazırlanması için yıl sonuna kadar süre verildiği belirtildi.

BİYOMETRİK PASAPORTU OLMAYAN AB’YE GİREMEYECEK

Timmermans Twitter’dan yaptığı açıklamada biyometrik pasaportu olmayan Türk vatandaşlarının AB ülkelerine giremeyeceğini açıkladı.

TÜRKİYE’NİN TAMAMLAMADIĞI 5 KRİTER

72 kriterle ilgili ek süre talep edilmedi. AB komisyonu tamamlanmamış 5 kriterin kaldığı açıkladı. Türkiye’nin henüz tamamlamadığı 5 kriter şöyle:

1- Biometrik pasaportların kullanıma girmesi

2- 1 Haziran’da geri kabul anlaşmasının hayata geçmesi.

3- Basın özgürlüğünün güçlendirilmesi.

4- Rüşvetle mücadele

5- Bilgi güvenliği.

AB Konseyi’nin söz konusu karara onay vermesi durumunda vize muafiyeti 1 Temmuz’dan itibaren devreye sokulacak. Ancak anlaşma Türk vatandaşlarına AB ülkelerinde çalışma hakkı vermeyecek.
AB Konseyi’nin söz konusu karara onay vermesi durumunda vize muafiyeti 1 Temmuz’dan itibaren devreye sokulacak. Ancak anlaşma Türk vatandaşlarına AB ülkelerinde çalışma hakkı vermeyecek.

VİZESİZ AVRUPA SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Alınan karar, AB Konseyi’ne gönderilecek. AB Adalet ve İçişleri Konseyi’ndeki oylamada ise çifte nitelikli çoğunluk esas alınacak. Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin yüzde 55’inin kabul oyu vermesi gerekiyor. Mevcut durumda 28 üyeden en az 16’sının onayı aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin toplam nüfusunun AB’nin nüfusunun yüzde 65’ini oluşturması şart.

Eğer burada da beklendiği gibi vize serbestisi onaylanırsa, karar AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girmiş olacak.

Ancak AP’nin reddetmesi durumunda karar, AB Komisyonu’na geri gönderilecek. AP, genel kuruldaki oylama öncesi AB Konseyi’nden görüş bildirmesini de isteyebilir.

Schengen üyesi olmadıkları için İngiltere ve İrlanda için vize uygulaması sürecek.

VİZE SERBESTİSİ SÜRECİ

Türkiye, 1999 yılında AB’ye aday ülke kabul edilmesine rağmen, vize serbestisi görüşmeleri 16 Aralık 2013’te başladı. 20 Ekim 2014’te AB Komisyonu vize serbestisi ile ilgili ilk raporunu açıkladı. Yavaş ilerleyen süreç, sığınmacı kriziyle hareketlilik kazandı. 29 Kasım 2015’te yapılan Türkiye-AB Zirvesi’nde sürecinin hızlandırılmasına ve Türk vatandaşları için 2017 olarak öngörülen vize serbestisinin gerekli şartların yerine getirilmesine bağlı olarak Ekim 2016’da sağlanması kayda geçirildi.

4 Mart 2016’da AB Komisyonu, vize serbestisi ile ilgili ikinci raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye’nin kriterleri yerine getirmede büyük ilerleme gösterdiği belirtildi. Raporda, Türkiye’yle varılan Geri Kabul Anlaşması’nın Haziran ayında uygulamaya gireceği, Ankara’nın performansının vize serbestisi açısından önemli olduğu vurgusu yapıldı.

Vize serbestisi süreci, 18 Mart 2016’da yapılan 2. Türkiye-AB Zirvesi’nde ise öne çekilerek, yeni tarih en geç Haziran ayı sonu olarak belirlendi. Bu kararın ardından Türkiye’de kriterleri yerine getirmek için art arda yasal düzenlemeleri gerçekleştirdi.

AB KOMİSERİ TWEET ATTI

Avrupa Komiseri Margrethe Vestager, Türkiye vatandaşlarına uygulanacak vizelerin kaldırılmasına yönelik kararın olumlu olduğuna yönelik tweet attı.

SCHENGEN ÜYESİ ÜLKELER

Eğer vizelere kalkarsa Türk vatandaşları, haziran ayı sonu gibi Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan’a giderken vize almaya ihtiyaç duymayacak.

Bunlara ek olarak, şehir devletleri olan Monako, San Marino ve Vatikan’a da gidilebilecek. Türk vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde bu ülkelerde 180 güne kadar kalabilecek.