Plastik torba kullanmayı bırakın !….

BM kuruluşları FAO,ILO,UNIDO ve UNDP,Dünya Çevre Günü düzenledi…

BM, FAO Türkiye Temsilcisi Shoji, gıda israfını
engelleyin, plastik torba kullanmayı bırakın !….

Türkiye’de çevresel projelerin dünü,bugünü
ve yarını da, panelde masaya yatırıldı….

Haber:Halim UTLU
Sürdürülebilir bir çevre için herkesin eyleme geçmesini isteyerek “Sizleri harekete geçmeye çağırıyoruz. Mahallenizin temizlenmesi için etkinlik organize edin, plastik torba kullanmayı bırakın, gıda israfını engelleyin, geri dönüşüm sistemi kurun. Çevresel bilinç ve gezegenimiz üzerinde pozitif bir etki yaratmak istiyoruz.” diyen Birleşmiş Milletler (BM)
Çevresel Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu Başkanı ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)
Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji,BM kuruluşları Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), BM Sinai Kalkınma Örgütü (UNIDO) ve BM Kalkınma Programı (UNDP),hükümet kurumları ve hükümetdışı organizasyonlar, çevresel sürdürülebilirlik için, Dünya Çevre Günü dolayısı ile Ankara Sanayi Odası’nda (ASO) 9.6.2016’da bir etkinlik düzenledi.8256a79b-31a4-4182-908f-ef89a9562543
Shoji, plastik torba kullanmayı bırakın, gıda israfını engelleyin
FAO’nun dönem başkanlığını üstlendiği BM Çevresel Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu’nun,
Dünya Çevre Günü Konferansında konuşan Shoji, FAO’nun tarımsal üretimin haricinde balıkçılık, orman ve diğer çevresel konularla da ilgilendiğini, en önemli kaynaklardan birinin sürdürülebilir çevre olduğunu ifade etti.
“Sizleri harekete geçmeye çağırıyoruz.Mahallenizin temizlenmesi için bir etkinlik organize edin, plastik torba kullanmayı bırakın, gıda israfını engelleyin, geri dönüşüm sistemi kurun. Çevresel bilinç ve gezegenimiz üzerinde pozitif bir etki yaratmak istiyoruz.” şeklinde konuşan Shoji,herkese sorumluluklarını hatırlatmakla kalmadığını, aynı zamanda değişiklikler için kendilerine lider olma fırsatı verdiğini belirtti ve çevre konusunda çeşitli açıklamalarda bulundu.
Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ozon Ağı Ozon Tabakasını
Koruma Onur Madalyası,Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verildi
Son yıllarda önemi giderek artan çevre sorunlarının, devlet ve hükümetlerin politik karar alma süreçlerini doğrudan etkileyen önemli unsurlar haline geldiğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Adnan Tan da,çevre sorunlarının toplumları olumsuz etkilemesiyle, yönetimlerin her düzeyde sorunları çözecek yeni strateji ve politikalar geliştirmesine, bu politikaların çevreyle uyumlu hale getirilmesine ihtiyaç duyduğuna değinerek, “Türkiye’nin çevre konusunda yaptığı çalışmalar, ‘Yeni
Türkiye’nin kalkınma yolunda gösterdiği çabayı ortaya koyar niteliktedir.” şeklinde konuştu.
Bu yıl “Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ozon Ağı Ozon Tabakasını Koruma Onur Madalyası”na layık görüldüklerini anlatan Tan, Türkiye’nin 2020’ye kadar sürdürülebilir çevre, iklim değişikliği, biyoçeşitlilik, atık yönetimi ve sürdürülebilir şehircilik konularında, yerel, ulusal otoriteler ve paydaşlarla daha etkili politikalar ve uygulamalar geliştireceklerini söyledi.
Dünya Çevre Günü teması, “Yabana dönüş”
2016 Dünya Çevre Günü temasının “Yabana dönüş” olduğunu kaydederek, sanayi devriminin sadece çevreyi tahrip etmediğini, aynı zamanda yaban hayatını da büyük ölçüde olumsuz etkilediğini belirten Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) Türkiye Temsilcisi Süleyman Yılmaz da, yabani hayvan ticaretinin de, bu popülasyonu tahrip ettiğini söyledi. UNIDO’nun dünyada sürdürülebilirliği kapsama alan bir sınai gelişimi odağına aldığını dile getiren Yılmaz, BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansını, Paris’ten sonra Türkiye’de de gerçekleştirmek istediklerini açıkladı.
Toplantıda,yine FAO’dan Peter Pechacek,ILO’dan Ozan Çakmak,UNDP’den Atila Uras,
UNIDO’dan Dr.Eylem Doğan Subaşı, çevresel sürdürülebilirlik üzerine farkındalık yaratma, 2030 gündemi ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri gibi konularda çeşitli konuşmalar yaptı.
Türkiye’de çevresel projelerin dünü,bugünü ve yarını konulu panel
Son oturumda, Dr.Derya Çağlar’ın moderatörlüğünde (Ostim Teknopark Gn. Md.) “Türkiye’de çevresel projelerin dünü,bugünü ve yarını” konulu panel düzenlendi. Panelde,
devam eden ve tamamlanan proje tecrübelerinin paylaşım hususunda, Mehrali Ecer (Çevre ve Şehircilik Bak.), Fatma Güngör (Orman ve Su İşleri Bak.),Dr. Ayniye Şule Özveren(Gıda Tarım ve Hayvancılık Bak.),M.Hürol Mete(Bilim Sanayi ve Teknoloji Bak.),Peter Pechacek (FAO),Ozan Çakmak(ILO),Gökmen Argun(UNDP-GEF), Nuri
Özbağdatlı(UNDP),Şenol Ataman(UNIDO) ile Melike Kuş’un(Doğa Koruma Merkezi) konuşmaları,tartışma, soru ve cevaplar sonrası toplantı sona erdi.