Seçimin galibi !

Ender YOLDAR

31 Mart ta yapılan Yerel Seçimler AKP nin mağlubiyetiyle sonuçlandı.Seçimlerde CHP ise 1. parti çıkarak yıllar sonra adeta bir zafer kazandı.

Şimdi herkes gibi bizde bu seçim sonuçlarını kısaca yorumlamaya çalışalım.

Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse bu seçimlerin sonuçlarına direkt etki eden birinci ve en önemli faktör halkın yaşadığı tarihte görülmemiş bir hayat pahalılığı, yani ekonomik krizdir.

Başta Emekliler olmak üzere tek maaşla ve asgari ücretle geçinmeye çalışan insanlar hayatlarının en zor dönemini yaşamakta ve ciddi bir şekilde geçim sıkıntısı çekmektedirler.

AKP iktidarının bu gerçeği görmezden gelmesi bir yana kendilerinin ve yandaşlarının kral hayatı yaşaması,israf derecesinde harcamalar yapmaları, adeta saltanat hayatı içinde günlerini gün etmeleri, seçimlerde yarışan Başkan  adaylarının mal varlıklarının bile sade vatandaşı rahatsız etmesi ve tepkilerin yoğunlaşmasına neden oluyordu.

Aslında İktidarın bu sonuçla karşılaşacağı 14 Mayıs ta yapılan seçimlerde belli idi.Eğer Millet İttifakının ortağı Meral Akşener’ in ”Masadan Kalkma”eylemi olmasaydı Cumhur İttifakı o seçimi de  muhtemelen kaybedecekti.

Ama gün bugünmüş, 22  yıldır ülkeyi tek başına yöneten AKP iktidarı sonunda bu günleri de görecekmiş.

Burada özellikle CHP nin Ankara ve İstanbul adaylarının da hakkını vermemiz ve Onları da bu zaferin mimarları olarak ilan etmemiz şart.

‘2Bu 2 şehrimizi bir başka yazımızda ayrıntıları ile değerlendireceğiz.”

Tabii bunları söylerken CHP yönetiminin kazanmalarına rağmen başta Antalya ve İzmir olmak üzere özellikle Hatay da yaptıkları stratejik hataları da görmezden gelemeyiz.

Antalya da Muhittin Böcek ve Hatay da Lütfi Savaş’ı geç açıklamaları seçmen nezdinde tereddüt yaratmalarına neden oldu.Daha büyük bir  hatada İzmir de Tunç Soyer’ i küstürmeleri  idi.

Bu stratejik hatalar Hatay ın kaybedilmesine İzmir de ise ciddi oranda kazanmalarına rağmen oy kaybına neden oldu.

Antalya da ise Muhitten Böcek’ in yörenin evladı olması ve halk arasında dürüstlüğü ve sempatisi sayesinde rakibinin de güçlü olmasına rağmen kazanmasını sağlayan en büyük faktördü.

Seçim sonuçlarını irdelemeye devam edeceğiz.

Ender YOLDAR