MHP ‘de muhalefet Olağanüstü Kongrede kararlı

MHP Genel Merkezi’nde bugün disiplin süreciyle ilgili bir toplantı yapıldı. O toplantı öncesinde ise muhalif genel başkan adayları yol haritasını belirlemek üzere bir araya geldi. Muhaliflerin aldığı kararları, genel başkan adaylarından Koray Aydın açıkladı.

MHP’li muhalifler Koray Aydın, Meral Akşener, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ bir araya geldi.
Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından Aydın, diğer adaylarla birlikte basın mensuplarına açıklama yaptı ve soruları yanıtladı.
Aydın, Ramazan Bayramını kutladı ve şehit haberlerinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Partisinde olağanüstü kurultay sürecinin devam ettiğini belirten Aydın, bununla ilgili olarak 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin aldığı ihtiyati tedbir kararıyla hukuki sürecin beklemeye alındığını bildirdi.
Aydın, “MHP’de devam eden olağanüstü kurultay süreci tarafımızdan sonuna kadar takip edilecektir. Çünkü bu süreçte mahkemenin sonunda olumlu bir karar çıkacağını düşünüyoruz ve eylül ayıyla beraber bu hukuki sürecin canlanarak lehte bir kararla sonuçlanacağını tahmin ediyoruz. Çünkü bugüne kadar izlediğimiz yol itibarıyla her zaman bu söylediğimiz taleplerin gerçekleştiğini gördük. Bunun da aynı şekilde sonuçlanacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca bu sürecin yakın takibini hep birlikte yapacağız ve bu canlı tutarak devam ettireceğiz” diye konuştu.
“YENİDEN İMZA TOPLANMASINI MÜZAKERE EDİYORUZ”
Yeniden imza toplanmasıyla ilgili bir soru üzerine Aydın, bunun ayrı bir süreç olduğunu ve bunu da takip edeceklerini belirterek, “Yeniden imza toplanmasıyla ilgili çıkan haberler var. Bu konuyu da kendi aramızda müzakere ediyoruz. Bunun da canlı tutulması ve takip edilmesi konusunda da yine kendi aramızda bir müzakere oluşturduk. Bu süreci, inşallah ileriki süreçlerde de bir araya gelerek bir sonuca ulaştıracağız” ifadesini kullandı.
“Hukuki süreç tamamlanana kadar olağanüstü kurultay için imza toplanması yönünde bir karara varılmadı, böyle mi anlamalı?” sorusunu yanıtlarken de Aydın, “İmza toplama ile hukuki sürecin birbiriyle bir bağlantısı yok. Bu ayrı bir süreç, yeni hususları da kapsayacak bir süreç. Dolayısıyla daha önce toplanan imza içeriğiyle aynı değil. Farklı konuları da kapsıyor ama bunun hukuki araştırmasını yapmaya da devam ediyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Disipline sevk
Aydın, MHP Genel Merkezi’ndeki başkanlık divanı toplantısının hatırlatılması ve “Disiplin Kuruluna gönderilmiş ihraçlar söz konusu, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz” diye sorulması üzerine şöyle devam etti:
“Biz öyle bir şey duymadık. Sizden duyuyoruz. Bu ihraç konusu MHP’de kongreler gündeme gelince çok sıkça kullanılıyor. Bunların doğru olmadığını biliyoruz. Bunun partimize bir faydasının olmadığını da geçmiş dönemlerde yaşanan örneklerle gördük.
Şu anda yürümekte olan olağanüstü kongre talebi MHP’ye gönül vermiş milyonların ortak özlemini yansıtan bir girişimdir. Dolayısıyla bu hareketin Türkiye’de var olması ve güçlü bir iktidar alternatifi olarak ortaya çıkması yönünde bir irade ortaya koymuştur. Biz bu iradenin arkasında duruyoruz ve durmakta kararlıyız. Bu konuda bu irade beyanında bulunan bütün arkadaşlarımız yüreklerini rahat tutsunlar, bu süreci sonuna kadar en sıkı şekilde takip edeceğiz.”
“GEREĞİNİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Aydın, aynı konuyla ilgili başka bir soru üzerine, “Bir ayağa kalkış hareketi var, MHP’ye gönül veren insanların partinin geleceğine el koyma konusunda kararlılıkları var. Bu tür söylemler bu duruşla çelişir. Partiyi yönetenlere de bir faydası olmaz, böyle bir şeyin olması ihtimalini çok kuvvetli görmüyoruz ama böyle bir şeyin düşünülmesi halinde de bunlara teslim olacak insanlar da değiliz. Biz gereğini yapmaya yine devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
“YENİ PARTİ GÜNDEMDE DEĞİL”
Yeni bir partide yola devam edileceği yönündeki iddiaların sorulması üzerine Aydın, “Bizim gündemimizde öyle bir şey yok, onu sizden duyuyoruz” dedi.
Ümit Özdağ ise “Basında bir beşinci parti kurulacak ama burada değil, bundan emin olabilirsiniz” ifadesini kullandı.
Koray Aydın, 6-7 Ağustos’ta MHP camiasında uzun yıllardır geleneksel olarak kutlanan Erciyes Zafer Kurultayı’na işaret ederek “Erciyes Zafer Kurultayı ile ilgili de bu yıl burayı düzenleyen arkadaşlardan ayrı ayrı hepimize gelmiş olan davetler vardı. Bu davetleri dikkate alarak hep birlikte oraya katılmaya ve bu davete icabet etmeyi de karar altına aldık” diye konuştu.
MAHKEMENİN NİHAİ KARARI BEKLENİYOR
Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, 19 Haziran’da Çağrı Heyeti’nce toplanan olağanüstü kongrede alınan kararlarının iptali istemiyle açılan dava esastan sonuçlanıncaya kadar ihtiyati tedbir yoluyla yürütmenin durdurulmasına 24 Haziran’da karar vermişti.
MHP’li muhalifler ise bu kararının kaldırılması ve söz konusu davanın reddini talep etmişti. Daha önce 10 Temmuz’da seçimli olağanüstü kongre yapılacağını açıklayan Genel Merkez ise Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) bu karardan vazgeçildiğine dair bir dilekçe sunmuştu. YSK, bunun ardından MHP’de kongreyle ilgili karar verilmesine yer olmadığına hükmetmişti.
Öte yandan MHP Genel Merkezi ve Çağrı Heyeti’nin topladığı kongrede yeni kongreyi toplamakla görevlendirilen heyetin başkanı Müsavat Dervişoğlu, Çankaya İlçe Seçim Kuruluna 10 Temmuz’da düzenleneceği açıklanan kongreyi kimin toplayacağına ilişkin YSK’ya ayrı ayrı görüş sordu.
YSK da kongreye ilişkin başvurulara dair İlçe Seçim Kurulunun değerlendirme yapması gerektiğinden görüş bildirilmesine yer olmadığına karar verdi. Başvuruları görüşen Çankaya İlçe Seçim Kurulu, Ankara 3. Sulh Hukuk Mahkemesinde açılan dava sonuçlanıncaya kadar MHP kongresinin yapılamayacağını kararlaştırdı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da MHP’de muhalifler tarafından toplanan kongredeki tüzük değişikliklerine ilişkin incelemenin, kongrenin iptali hakkında açılan davanın kesinleşmesinden sonra yapılması kararını verdi.