Zirveden ” Yeni Anayasa” için uzlaşma çıktı

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine yapılması kararlaştırılan Liderler Zirvesi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda saat 14:00’te başladı. Erdoğan liderleri “geçmiş olsun” ve “hoşgeldiniz” diye karşıladı. Tarihi toplantı 2 saat 40 dakika sürdü. Zirveyle ilgili bilgi veren Başbakan Binali Yıldırım, “Küçük ölçekli bir Anayasa değişikliği mutabakatla yapılabilir, bunun altyapısını hazırlamak üzere birlikte çalışma yapacağız. Ancak yeni Anayasa’nın bütün partilerin katılımıyla hazırlanması için bir görüş birliği olduğu gördük” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi kabulü saat 14.06’da başladı.resized_1fdd8-2073090cc12

Saray’a ilk gelen isim Başbakan Binali Yıldırım oldu.Yıldırım’ın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel başkanı Devlet Bahçeli Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na art arda giriş yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderleri “geçmiş olsun” ve “hoşgeldiniz” diye karşıladı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yaşananların değerlendirildiği tarihi toplantı 2 saat 40 dakika sürdü.

Zirveden mutabakat çıktı

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantı, sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleşti.

Yaklaşık iki saat 40 dakika süren toplantıda, liderlerin darbe teşebbüsü sırasında yaşadıklarını paylaştığı belirtildi.

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, CHP’nin Taksim Meydanı’nda gerçekleştirdiği, “Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi” vesilesiyle CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu tebrik ettiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve genel başkanların, birlik ve beraberlik ruhunun devam ettirilmesi hususunda mutabık kaldığı belirtilen görüşmede, hayatın hızla normale dönmeye başlamasından duyulan memnuniyet de ifade edildi.

Görüşmede ayrıca, FETÖ ve PKK ile mücadele konusunda kısa, orta ve uzun vadede atılacak adımlar hususunda mutabık kalındığı kaydedildi.

İbrahim Kalın’dan açıklama

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderlerle yaptığı görüşmede, “Fetullahçı Terör Örgütü” (FETÖ), PKK ve diğer güvenlik tehditlerine karşı mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini belirtiğini” ifade etti.

Kalın, yaptığı yazılı açıklamada, Erdoğan’ın daveti üzerine Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, 15 Temmuz darbe girişiminin ele alındığını ve bundan sonraki sürece ilişkin konularda görüş teatisinde bulunulduğunu kaydetti.

İbrahim Kalın, “Sayın Cumhurbaşkanımız, 15 Temmuz gecesi darbeye karşı demokrasi, özgürlük ve hukukun üstünlüğünden yana açık ve net bir duruş sergilemelerinden dolayı parti liderlerine teşekkür etmiş ve bu birlik ve beraberlik ruhunun her türlü sorunun üstesinden gelmek için en önemli güç kaynağımız olduğunu vurgulamıştır.” ifadelerini kullandı.

15 Temmuz gecesi hakkında bilgilendirme

Kalın şunları kaydetti: “Siyasi görüş farklılıklarını bir kenara bırakarak meydanlara dökülen milletimizin ve verilen talimatları yerine getiren güvenlik güçlerimizin kahramanlıklarının hiçbir zaman unutulmayacağını ifade eden Sayın Cumhurbaşkanımız, Fetullahçı Terör Örgütü, PKK ve diğer güvenlik tehditlerine karşı mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini belirtmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız 15 Temmuz gecesi ve sonrasında yaşananlar hakkında da liderleri bilgilendirmiştir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, genel başkanların darbe girişimi ve bundan sonra alınması gereken tedbirlere ilişkin görüşlerini dinlediğini ifade eden Kalın, şöyle devam etti: “Görüşmede, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkeleri etrafında kenetlenen milletimizin özgürlük, güvenlik ve refahı için atılacak adımlar, OHAL
uygulaması, güvenlik tedbirleri, Anayasa çalışmaları ve ekonomi politikaları değerlendirilmiştir. Devleti ele geçirmeye ve yıkmaya çalışan FETÖ ve PKK gibi terör örgütlerine karşı kararlılıkla mücadele edileceği belirtilmiş ve 15 Temmuz darbe girişimine benzer bir hadisenin tekrar yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasının zarureti üzerinde durulmuştur. 15 Temmuz darbe girişimi soruşturmasının ve OHAL sürecinin titizlikle yürütüleceği ifade edilmiş ve bu konuda bütün siyasi partilerin işbirliği yapmasının önemi vurgulanmıştır. Ortak sorunlarımıza kalıcı çözümler üretmek için siyasi diyalog mekanizmalarının etkin bir şekilde kullanılması hususunda görüş birliğine varılmıştır.”

Kalın, Türkiye’nin bu süreçten güçlenerek çıkacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne teşriflerinden ve demokrasiye sahip çıkma konusundaki hassasiyetlerinden dolayı genel başkanlara tekrar teşekkür ettiğini aktardı.

CHP lideri: Demokrasilerde uzlaşma önemli

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde liderlerle gerçekleştirdiği zirve sonrası parti genel merkezine gelerek, bazı kabuller yaptı.

Yabancı bir televizyon kanalına mülakat da veren Kılıçdaroğlu, ardından gazetecilerin zirve ve sonrasında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın yaptığı açıklamaya yönelik sorusu üzerine, “Demokrasilerde uzlaşma önemli.” dedi.

Kılıçdaroğlu’na teşekkür

Öte yandan, Kılıçdaroğlu’nun görüşme sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dün Taksim Meydan’ında açıkladığı 10 maddelik manifestoyu yazılı olarak sunduğu belirtildi.

Kılıçdaroğlu’nun darbe girişimi sonrası izlenmesi gereken yol ve yöntemlerle ilgili de bazı öneriler aktardığı ifade edildi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun, zirveye ilişkin değerlendirmelerde bulunmak üzere partisinin Merkez Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geldiği de öğrenildi.

Yeni anayasa konusunda mutabakat

Öte yandan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, 3 parti genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan görüşmeye ilişkin bilgiler vererek, “Zirvesinde, yeni Anayasa için birlikte çalışma yapmak için bir anlayış birliği olduğunu gördük. Küçük ölçekli bir Anayasa değişikliği mutabakatla yapılabilir, bunun altyapısını hazırlamak üzere birlikte çalışma yapacağız. Ancak yeni Anayasa’nın bütün partilerin katılımıyla hazırlanması için bir görüş birliği olduğu gördük. Bunun için daha önce başlayıp yarıda kalan süreci de devam ettirme kararı aldık” dedi.