Üçlü ZİRVE de neler konuşuldu ?

AKP, CHP ve MHP liderlerinin dün Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirdiği zirvede, mini anayasa paketi üzerinde uzlaşma adımları atıldı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu zirvede, tutuklu yazar Aslı Erdoğan’ı, 26 Ağustos’ta açılacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü ve diğer cemaatleri de gündeme getirdi.

Darbe girişimi, ‘terörle mücadele’ ve yeni anayasa paketi gibi konuların görüşüldüğü zirveye HDP eş başkanları davet edilmemişti.

Zirvenin ardından başbakanlık kaynaklarının ilk aktarımlarında Yıldırım’ın, Gülen Cemaati’ne yönelik başlatılan operasyonlar hakkında liderlere bilgi verdiği belirtilmişti.

Kaynakların aktarımına göre zirveden ‘HDP adının terör örgütüyle anılmaması için PKK’ya karşı net tavır almalı’ mesajı çıkmıştı.

Diğer cemaatlerin önü açılması

Cumhuriyet’ten Erdem Gül’ün haberine göre, zirvede çalışmaları devam eden mini anayasa paketiyle birlikte önceki dönem Meclis’teki dört partinin üzerinde anlaştığı 60 maddeyi de kapsayan bir anayasa değişikliğinin Meclis açıldığında gerçekleştirilebileceği konusunda görüşbirliği ifade edildi.

Zirvede Kılıçdaroğlu şu noktaların altını çizdi:

“6 milyon oy almış bir parti olarak HDP de asla dışlanmamalıdır.

FETÖ ile mücadele adına alternatif olarak diğer cemaatlerin önü açılmasın.

Kapatılan üniversitelerin öğrencileri fişlenmesin.

Kaçak Kuran kurslarının cezalarını bizim itirazlarımıza rağmen kaldırdınız. Şimdi bu kaçak okulları serbest bırakmanın cezasını hep birlikte çekiyoruz.”

‘Köprüye Atatürk’ün adı verilsin’

binali kilicdaroglu bahceli1

Zirvede Kılıçdaroğlu’nun, 26 Ağustos tarihinde açılacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün adının Atatürk olarak değiştirilmesini önerdiği ancak Başbakan Yıldırım’ın bu öneriye sıcak bakmadığı belirtildi.

Köprünün 29 Mayıs 2013’te gerçekleşen temel atma töreninde açıklanan Yavuz Sultan Selim ismine özellikle Alevi yurttaşlar tepki göstermiş, o dönem bu tercih çokça tartışılmıştı.

‘Erdoğan’ın tutuklanması çok yanlış’

Darbe girişiminin ardından başlayan OHAL sürecinde gazetecilere ve sanatçılara yönelik hukuk ihlallerinin yaşandığını belirten Kılıçdaroğlu, geçici olarak kapatılan Özgür Gündem’in tutuklu yayın danışma kurulu üyesi ve yazarı Aslı Erdoğan’ı hatırlatarak, “Tutuklanması çok yanlış. Elbette herkes suç işlediyse yargılanacak. Ancak gazetecilerin, yazarların, sanatçıların ilkesel olarak tutuksuz yargılanmaları gerekir” dedi.

Adli Yıl açılışı

CHP lideri, IŞİD’le mücadele önemli bir bakış açısı kazandıracağını söylediği ‘Siyah Bayraklar-IŞİD’in Doğuşu ve Yükselişi’ kitabını iki lidere önerirken, Adli Yıl açılış töreninin ‘Ak Saray’da yapılmasının ve törende cumhurbaşkanının konuşmasının doğru bulmadığını kaydetti.