Anıtkabir’e saygısızlıkta sınır tanımıyorlar.

Anıtkabir’e saygısızlıkta sınır tanımıyorlar.

Çocuk parkından sonra Anıtkabir yerleşkesine şimdi de halı saha yaptılar

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Anıtkabir’de tepkilerin ardından kaldırılan çocuk parkının ardından şimdide Anıtkabir yerleşkesi içine halı saha yapıldığını bildirdi.
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya Anıtkabir çevresinde incelemelerde bulundu. Bu incelemeler sırasında Fevzi Çakmak caddesinden görünen halı sahayı tespit ettiler. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan:” Bu nasıl bir saygısızlık. Çocuk parkından sonra şimdide halı saha yapmışlar.Bu halı sahada oradan ya kalkacak ya kalkacak”

“Anıtkabir ne bir oyun alanı ne de futbol sahasıdır”

Anıtkabir yerleşkesinin her bir metrekaresine yapılan her şey özenle yapılmak zorundadır. Orası askerin futbol oynayacağı yer değil. Anıtkabir Komutanlığı, Genel Kurmay Başkanlığı Anıtkabir’in nasıl bir yer olduğunun farkında mıdır? diyen Candan şöyle devam etti. “Çocuk parkı ile yaşanan süreçten anlaşılan Genel Kurmay Başkanlığı ve Anıtkabir Komutanlığı ders çıkartmamış. Simgesel ve tarihsel bir mekan olan Anıtkabir’de asker futbol oynasın diye halı saha mı yapılır. Anıtkabir yerleşkesindeki bu densiz hareketler Türkiye halkının değerleriyle dalga geçmektir. Bu artık saygısızlığın dik alasıdır. Çocuk parkı nasıl kaldırıldıysa bu halı sahada öyle kalkacak. Anıtkabir ne bir oyun alanı ne de futbol sahasıdır.Damarımıza basmadan bu halı sahayı bir an evvel ya kaldırın, ya kaldırın”

Suç duyurusunda bulunacağız

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya, ”Anıtkabir’in saygı ve anı mekanı olan niteliği ve değeri hiçbir absürt müdahaleye açık değildir. Anıtkabir, anı mekanıdır, saygı mekanıdır. İlgililerle görüştüğümüzde askerler futbol oynasın diye 1-2 ay dır başladı dedi.Bu ucubeyi de kaldıracaklar,başka yolu yok, suç duyurusunda bulunacağız.Artık çok oluyorlar ” dedi.
SUÇ DUYURUSU
Anıtkabir’deki halı saha için mimarlar suç duyurusunda bulundu.
Anıtkabir’de çocuk parkından sonra halı saha yapıldığını tespit ederek gündeme taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi halı saha ile ilgilide suç duyurusunda bulundu. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Anıtkabir yerleşkesi çok özel ve tarihsel bir alandır. Sadece anıt bloğu değil alanının tamamında yapılacak işlemler kanun ve yönetmeliklerle belirlenmiştir. Herkes kafasına göre istediğini yapamaz. İlgililer hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi.
“Anıtkabir tarihsel ve simgesel bir yerdir, Anıtkabir beyliği değildir”
Bilimden ve teknikten uzak, bir yönetim anlayışının Anıtkabir’deki yansımasını görüyoruz. Devletteki kurallar sistemi çökertilmiş, herkes bulunduğu yeri kendi beyliği gibi yönetme eğilimine girmiştir diyen Candan şöyle devam etti: “Anayasaya, kanuna yönetmeliğe aykırı işlem yapan yöneticileri örnek alanlar Anıtkabir kanun ve yönetmeliklerine, ülkenin değerlerine saygısızlık yaparak çocuk parkından sonra bu kez de halı saha yapmışlardır. Asker ya da sivil kim olursa olsun kurallara uymak zorundadır. Anıtkabir tarihsel ve simgesel bir yerdir, Anıtkabir beyliği değildir. Sadece Anıtkabir yerleşkesi değil, çevresinde, yerleşkeyi etkileyen çevre sınırları içinde kafanıza göre yapılaşma yapamazsınız. Mesela Anıtkabirin çevresine 20 katlı yapı inşa edemezsiniz. Anıtkabir saygı mekânıdır anı mekânıdır. Orada dikilecek çiçek bile ben yaptım olduğu mantığıyla olmaz. Halı sahanın da derhal kaldırılması gerekir.”
“Anıtkabir’i izleme kurulu oluşturuyoruz”
Candan şöyle devam etti. Anıtkabir ile ilgili kanun ve yönetmelikle ilgili kurullar belirlenmiş. Ancak çocuk parkı sürecinde de olduğu gibi kurulun bilgisi dışında iş ve işlemler yapılıyor, kurullar çalıştırılmıyor. Bugüne kadar, Anıtkabir Komutanlığı’nın ve kurulunun çalışmalarından kuşku duymadığımız için genel bir izleme süreci yürütüyorduk. Son olaylarla birlikte Anıtkabir yerleşkesindeki kültürsüzlük ve yozluk örneği uygulamalarla birlikte, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi birimimiz içerisinde, uzmanlardan oluşan bir kurul Anıtkabir’i yakından izleyecek ve kamuoyuyla paylaşacak. Anıtkabir için kendi izleme birimimizi kuruyoruz.”