Musul’da Kimyasal silah tehlikesi

İki yılı aşkın süredir IŞİD’in elinde tuttuğu Musul’un kurtarılması için başlatılan operasyon üçüncü gününe girerken, örgütün kentte kimyasal silah kullanabileceği endişesi artmaya başladı.
Irak ordusu ve peşmergelerin kara harekatı, 36 ülkelik koalisyonun hava desteğiyle başlatılan operasyona IŞİD üyeleri petrol yakarak ve intihar saldırılarıyla karşılık veriyor. Ancak ABD, örgütün kentte basit kimyasal silahlar da kullanma ihtimalinin güçlü olduğuna dikkat çekiyor.

Nitekim sahadaki ABD güçleri bir süredir kimyasal kalıntı olup olmadığını incelemek için patlamış top mermilerinden parça topluyor. Bunda bölgede daha önce örgütün hardal gazı kullanması da etkili. ABD aylar önce sahadaki güçlerinin IŞİD’in mühimmat parçalarında hardal gazı tespit ettiğini bildirmişti.

Reuters’a konuşan ABD’li üst düzey bir yetkili, IŞİD’in daha önceki davranışları göz önünde bulundurulduğunda kimyasal silah kullanmasının şaşırtıcı olmayacağını söyledi.

Buna karşılık ABD’li yetkililer, örgütün ölümcül etkileri olan kimyasal silahları geliştirmede başarılı olamadığını düşünüyor. Yetkililer Iraklı güçler ve peşmerge için en büyük tehlikenin konvansiyonel silahlar olabileceğine dikkat çekiyor.
IOM: Henüz gaz maskesi tedarik edilmedi

Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) Irak Başkanı Thomas Weiss de IŞİD’in sivilleri canlı kalkan yapması ve kimyasal silah kullanmasını olası gördüğünü belirtti. IOM’nin henüz bu risklere karşı henüz gaz maskesi temin etmediğini vurgulayan Weiss, “IŞİD’in kimyasal silah kullanıyor olabileceğine dair de bazı kanıtlarımız var. En savunmasızlar çocuklar, yaşlılar, engelliler olacak” dedi.

Musul operasyonu şu anda kent merkezinin yaklaşık 20-50 km uzaklığında sürüyor. ABD’li yetkililer IŞİD’in operasyonun son zamanlarında kimyasal silah kullanabileceğini düşünüyor. Kentte sayıları 5 ila 6 bini bulan IŞİD üyelerinin bazılarının örgütün en iyi savaşçıları olduğuna inanılıyor.Kaynak:Diken.com.tr