The Economist:Erdoğan bir taşla iki kuş vurdu

Britanya’nın köklü dergilerinden The Economist, son sayısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Irak ve Suriye’de bir taşla iki kuş vurduğunu savundu.
BBC Türkçe’nin aktardığına göre dergi ‘Erdoğan’ın savaş oyunu’ başlıklı yazıda Erdoğan’ın Fırat Kalkanı operasyonuyla Suriye’de uzun süredir savunduğu ‘tampon bölge’ hedefine ulaştığını, Türkiye’nin Suriye’de bundan sonra atacağı adımların büyük ölçüde Rusya’nın tavrına bağlı olacağını belirtti.

Dergi Erdoğan’ın Irak’la ilgili söylemini ise milliyetçi seçmenin desteğini toplama çabası olarak yorumladı.

Erdoğan’ın bir taşla iki kuş vurduğu görüşünü savunan Economist’in yazısında şöyle dendi: “IŞİD militanlarını sınırdan yeterince uzaklaştırıp Türkiye’deki yerleşim yerlerini roketlerin menzilinden çıkardı. Aynı zamanda da YPG’nin doğu ve batı kantonlarını birleştirmesinin önüne geçti.”
‘Uzun soluklu savaş Türkiye’nin kaynaklarını emebilir’

Dergi, yazısında Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’ndan (SETA) Can Acun’un sözlerine de yer verdi: “Uzun soluklu askeri operasyon, kaynakları emebilir. Türkiye, ilave askerler olmadan daha fazla ilerleyemeyebilir.”

Marmara Üniversitesi’nden Behlül Özkan ise şunları söyledi: “Bu tablo Türkiye’yi Rusya’ya bağımlı kılıyor. Eğer Ankara, Moskova’nın çıkarlarının tersine hareket ederse, Rusya Suriye’de yeni sorunlar çıkarabilir.”