Türkiye ,Musul Operasyonunda niye yok ?

Başbakan Haydar el Abadi, Musul’u IŞİD’den kurtarma operasyonunun başladığını duyurdu. Bu açıklamanın hemen ardından, Iraklı güvenlik kuvvetleri ve Perşmerge güçlerinin, IŞİD’li teröristlerle ilk teması sağladığı bildirildi. Ajanslara düşen bir ‘son dakika’ gelişmesine göre; Koalisyon güçlerinin hava saldırıları sonucu Peşmerge saflarına sızmaya çalışan bir bomba yüklü araç imha edildi.
Operasyona ABD öncülüğündeki Koalisyon güçleri desteği altında Peşmerge, Irak rejim güçleri ve müttefik kuvvetler katılıyor.
Resmî devlet televizyonu El Irakiye’de konuşan Abadi, harekâtın gece saat 01.40 itibarıyla başladığını ve Musul kentine girecek güçlerin yalnızca Irak ordusu ile polisi olacağını belirtti.
Musul’a hakim en yakın dağlardan biri olan Zertik Dağı’nın eteğindeki köylere top atışı yapıldığı öğrenildi. Kent üzerinde keşif uçuşları yapılıyor.
Abadi, sabah bu sabah erken saatlerde yaptığı açıklamada, “Zafer zamanı geldi, Musul’u özgürleştirme operasyonu başladı” dedi.
ABD’ Musul Operasyonu açıklaması:
ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Twitter’dan yaptığı açıklamada operasyonla ilgili Irak’a “Bu tarihi operasyonda yanınızda duruyor olmaktan gurur duyuyoruz” mesajını verdi.

Brett McGurk, mesajında, “Bu gece Başbakan Abadi, IŞİD teröristlerinin elinde geçen iki karanlık yılın ardından Musul’un kurtarılması için büyük operasyonu başlatma emri verdi” yazdı.
McGurk, Suriye’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin desteğiyle IŞİD’e karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Dabık’ı ele geçirmesinden de bahsetti. “Birden fazla cephede IŞİD’e karşı baskıyı artırıyoruz” yorumunu yapan McGurk, ABD Savunma Bakanlığı’nın Dabık’la ilgili yayınladığı duyuruyu paylaştı.

ABD Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Bu olay, o barbar topluluğa (IŞİD’e) karşı elde edilen en son askeri netice olmanın ötesinde, Dabık ayrıca IŞİD için simgesel bir öneme sahipti. O topluluk, Dabık’ta korkunç felaketlere neden olmuş, İngilizce yayınladıkları dergiye bu köyün adını vererek, sözde halifeliklerinin nihai zaferinin yerinin burası olacağını iddia etmişlerdi. Buranın kurtarılması için savaşan Suriyelilere ve operasyonu yakından koordine eden müttefikimiz Türkiye’ye teşekkür ediyoruz.”
PENTAGON: BU BİR DÖNÜM NOKTASI

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise şu açıklamayı yaptı:
“Bu, IŞİD’in kalıcı olarak yenilgiye uğratılması kampanyasında bir dönüm noktası. ABD ve uluslararası koalisyonun geri kalanı, önlerindeki zorlu savaşta Iraklı güvenlik kuvvetlerini, Peşmerge güçlerini ve Irak halkını desteklemeye hazır. Iraklı partnerlerimizin ortak düşmanımızı yeneceklerine, Musul’u ve Irak’ın geri kalanını örgütün nefret ve gaddarlığından kurtaracaklarına inanıyoruz.”Kaynak Sözcü.com.tr