AB’den TÜRKİYE için olumsuz rapor

Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı Avrupa Komisyonu’nun yeni İlerleme Raporu’nun bugüne kadarki en olumsuz rapor olacağı aktarıldı.

Cumhuriyet’Gazetesinde yer alan habere göre Alman Frankfurter Allgemeine (FAZ) gazetesi, 9 Kasım Çarşamba günü açıklanması beklenen 102 sayfalık raporun taslağında Türkiye’ye çok kötü bir karne verildiğini yazdı.

Geçtiğimiz yıl AB ile varılan mülteci geri kabul anlaşması dolayısıyla yayınlanması ertelenen İlerleme Raporu’nda bu yıl yargı bağımsızlığı, hukuk devleti, insan hakları, ifade ve basın özgürlüğü alanlarındaki gerilemelerin ağır bir dille eleştirildiği belirtildi.
Keyfiyet devrede

FAZ’a göre bu yılki İlerleme Raporu’nda darbe girişiminden sonraki OHAL ve kanun hükmünde kararnameler (KHK) rejimi, keyfi davranıldığı gerekçesiyle topa tutuldu. Görevden almalar, tutuklamalar ve basına yönelik baskılar raporun gündemindeki maddelerden bazıları.

‘FETÖ/PDY’ soruşturmaları kapsamında çok sayıda kişinin görevden alındığını ve tutuklandığını belirten AB, ‘hiçbir kriter olmadan’ yapılanların ‘çok geniş çaplı olması’na dikkat çekip, ‘kolektif doğasının çok ciddi soru işaretleri yarattığı’nı belirtti. AB, darbe girişimi sonrasında hâkim ve savcıların yaklaşık beşte birinin görevden uzaklaştırıldığının da altını çizdi.
Basına baskılar da yer aldı

AB’nin bir diğer eleştiri maddesi medyaya yönelik yaptırımlar oldu. Çok sayıda gazetecinin tutuklanıp, yüzün üzerinde medya kuruluşunun kapatılması, ‘ciddi bir kaygı‘ sebebi olarak gösterildi. Raporda, hükümetin beğenmediği kanallara kayyım atadığı da aktarıldı.
OHAL uygulamalarına sert tepki

Bir diğer tepki çeken uygulamaysa KHK ile 30 güne çıkarılan, gözaltında tutulma süreleri oldu. Tutuklu ve mahkumlara yönelik işkence iddiaları da gündeme getirilirken, bu konuda uluslararası sivil toplum kuruluşları tarafından yayımlanan raporlara atıf yapıldı.

AB, raporda terörle mücadele yasasının uyumlaştırılmasını mülteci geri kabul anlaşması karşılığında Türkiye vatandaşlarına vize serbestisi verilmesi için şart koşmaya devam ediyor.

FAZ’ın detaylarını aktardığı ilerleme raporu taslağı hazırlandığında, Cumhuriyet gazetesinin yazar ve yöneticileriyle, HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil dokuz HDP’li vekil tutuklanmamıştı.