AKP ”Geri Çekiyor”mu ?

Başbakan Binali Yıldırım ”Çocuk gelinlerin ve tecavüzlerin artmasını teşvik eden cinsel istismarla ”ilgili yasa tasarısı hakkında bugün AK Parti’nin kadın milletvekilleriyle bir toplantı yapacak..Yıldırımı’ın başkanlığında yapılacak toplantıya Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da katılacak. Cinsel istismar faillerinin mağdurla evlilik şartıyla bir defalığına kurtarılması düzenlemesi başta kadın dernekleri olmak üzere kamuoyunun geniş bir kesimi tarafından tepkiyle karşılaşınca hükümet harekete geçti. Başbakan Binali Yıldırım, muhalefet partileriyle görüşülerek uzlaşma aranmasını istedi. Başbakan, cuma günü partisinin hukukçularıyla bir araya gelerek, yeni bir formül üzerinde çalıştı. “16 Kasım 2016’ya kadar resmi olarak evli olanlarda CMK’daki koşullara bakılmaksızın hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmişse cezanın infazının ertelenmesine karar verilecek” şeklinde bir düzenleme yapılmasının üzerinde duruldu. Fakat küçük yaşta evli olan ancak henüz resmi nikâh yaptıracak yaşa gelmeyen mağdurların durumu gündeme geldi.

AK Parti, cinsel istismar suçuyla ilgili yasal düzenlemede teklifi geri çekmeyi ya da öneriler doğrultusunda değiştirmeyi tartışıyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında yapılacak olan toplantıda bu konudaki düzenleme netleştirilecek.

* * *

Kadınlara teklif: Daha iyisini gönderin

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, önceki gün İstanbul’da bir araya geldiği kadın derneklerinin yöneticilerine “Daha iyi bir öneriniz varsa kendi aranızda da çalışıp bize getirin değerlendirelim” dedi. Alınan bilgiye göre Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın da bulunduğu toplantıda Bozdağ, düzenlemeye ilişkin itirazlarını dile getiren kadın derneklerinin yöneticilerine, söz konusu önergeyle erken yaşta evlenenlerin mağduriyetlerini gidermeyi amaçladıklarını söyledi. Adalet Bakanı Bozdağ, “Biz önergemizin doğru olduğunu düşünüyoruz. Şu anda bu problemin çözümü için bundan daha iyi bir formül görünmüyor. Daha iyi bir öneriniz varsa kendi aranızda da çalışıp bize getirin, değerlendirelim” dedi.

Kadın örgütlerinden bakanlara ‘önerge’ çağrısı: Geri çekilsin

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, tepki çeken cinsel istimar düzenlemesi konusunda kadın derneklerinin yöneticileriyle önceki gün bir araya geldi. KADEM’in Başkan Yardımcısı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın da katıldığı toplantıda kadın örgütleri yöneticileri önergenin geri çekilmesini ya da ertelenmesini istedi.