İşte Ekonomide Krizin 18 KANITI …..

Türkiye’nin Büyük Bir Ekonomik Krizin İçinde Olduğunun 18 Kanıtını bundan b ir yıl önce ekonomist olmayanlar bile dile getirirken Ülkeyi yönetenler ”KRİZ YOK” diye bağırıyorlardı.
İşte 2015 te Ekşisözlük’te @utg nickli yazarın, Türkiye’nin aslında büyük bir ekonomik krizde olduğunu açıklayan ve paylaşım rekorları kıran entry’si. Teğet geçecek sananlar, bu yazıyı dikkatlice okumalı.

Dolar 2.60 yolunda ve orta vadede daha da çok ilerilere gidecek.

Türkiye’nin Büyük Bir Ekonomik Krizin İçinde Olduğunun 18 Kanıtı:
Dolar 2.60 yolunda ve orta vadede daha da çok ilerilere gidecek. Zorla güzellik olmadı, zorla değerli TL tutmadı ve sadece bugün TL %1,5 değer kaybetti. Asıl mevzu Temmuz’da FED faiz artırdığında kopmaya başlayacak. 3 seviyelerini aşması işten bile değil.

Değersiz TL’ye rağmen ihracatımız rekor seviyede düştü (şubat -%14). Daha da düşmeye devam edecek.

2015 yılı turizm açısından felç

2015 yılı turizm açısından felç. Ruslar zaten gelmiyor, erken rezervasyon falan yok ortada. En büyük istihdam kaynaklarından biri bu yaz binlerce insanı işsiz bırakacak.

Giderlerimiz Dolar, gelirlerimiz Euro cinsinden.

Giderlerimiz Dolar, gelirlerimiz Euro cinsinden. Euro – Dolar paritesi 1’in altına inecek. Hem sanayi, hem turizm, hem ulaştırma feci patlayacak.

Özel sektörde korkunç bir USD borç stoku var. Kamunun tüm borcu özel sektöre kaymış durumda. Yükselen kur pek çok şirket için iflas bayrağı açacak.

Libya’dan tüm şirketlerimiz kovuldu…

Libya’dan tüm şirketlerimiz kovuldu, Ortadoğu’ya ihracat yapmak için Mısır limanlarını artık kullanamıyoruz, merkezi Irak yönetimi ve Suriye yönetimi ile zaten şu an kağıt üstünde fiili savaş halindeyiz. Yani çok sevdiğimiz Ortadoğu pazarı giderek sıfıra yakınlaşacak.

En büyük müşterimiz AB ülkeleri zaten malum. Korkunç kamu borç stoku, deflasyon ve yüksek işsizlik yüzünden tüm Euro bölgesi gümbürdeyip gitmenin arefesinde.

Rusya – Ukrayna pazarları perişan. Ruble’deki rekor değer kaybının üstüne Dolar artışı bu pazarlara çalışan şirketlerimizin gelirini mahvetti.

Rusya – Ukrayna pazarları perişan. Ruble’deki rekor değer kaybının üstüne Dolar artışı bu pazarlara çalışan şirketlerimizin gelirini mahvetti. Sonuçta 1 Dolarlık ihracatın 65 Cent’i o ürünü üretmek için ithalata gidiyor. Bu ülkelerdeki anlaşmaların çoğu Ruble üstünden. Yani belki maliyetine ürün satmış oluyoruz, ya da zararına. Tabii o da ödemeleri alabilirsek.

Yüksek faizde büyük şehirler dahil tüm inşaat sektörü patlayacak

İç pazarda konut – lüks tüketim – hizmet sektörü odaklı saçma sapan talep ekonomimizin ruhuna fatiha. Büyük şehirler dışında konut satışları durmuş durumda. Müteahhit borçla inşaat yapıyordu, çomar borçla konut alıyordu. Faizler yükseldi ki bunlar daha en iyi günleri. Yüksek faizde büyük şehirler dahil tüm inşaat sektörü patlayacak. (2008’de ekonomi %4 küçülürken inşaat sektörü %20 küçüldü)

2003’ten bu yana fiyatlar 3,5 kat arttı. Hane halkının borçluluk oranı 46 kat yükseldi.

2003’ten bu yana fiyatlar 3,5 kat arttı. Hane halkının borçluluk oranı 46 kat yükseldi. Bu en iyi dönemimiz denilen bol likidite, düşük faiz, bırakınız çalsınlar, bırakınız çırpısınlar günlerinde gerçekleşti. Yani olası bir sarsıntı, 2001’den çok daha fazla can yakacak.

Kur artışından dolayı otomobiller çok zamlanacak

Kur artışından dolayı otomobiller çok zamlanacak. İç ve dış pazardaki talep daralması ağır sanayinin büyük yüzdesini oluşturan otomotiv sektörünü sağlam vuracak. Araba almak için kredi çekmek de oldukça mantıksız bir iş olacak.

Enflasyon mevzusu zaten Merkez Bankası’nın üstündeki baskıdan dolayı felaket.

Gıda fiyatları ve artan kur daha da tırmandıracak. Hele bir de cahiller faiz indir diye baskı yapmaya devam eder, başçı da faizi ciddi şekilde indirirse bi kaç seneye bi kaç sıfır daha atarız liradan.

Yabancı yatırımcı mal değil, siyasi riskin bu kadar yüksek olduğu ülkede durmayacak.

BIST Şubat’ta en çok kaybettiren borsaydı. Mart’ta da bu ünvanı kimseye kaptırmayacak gibi (bugün -%2,65). Yabancı yatırımcı mal değil, siyasi riskin bu kadar yüksek olduğu ülkede durmayacak. Hele ABD faizleri artırsın, bu borsanın olması gereken yer 70 bin.

Düşük petrol seviyeleri bile işimize yaramayacak çünkü yine Usd çok değerlendi.

Daha zilyon tane şey sayarım. Sokaklarda kendiniz de görmeye başlarsınız zaten emareleri. Sözün özü lehimize olacak tek şey yok. Düşük petrol seviyeleri bile işimize yaramayacak çünkü yine Usd çok değerlendi. Üstelik Arap Şeyhler ve Körfez Sermayesi de kendi bütçeleri sapıtınca ülkeden ardı ardına çıkmaya başladı.

İşin en vahim tarafı…

İşin en vahim tarafı 2001 yılındaki gibi şerefiyle erken seçime gidelim diyecek bir irade olmayacak.
Krediyle arabadan evden uzak durun…

Bu aralar borçlanmayın. Krize elinizden geldiğince likit ile girin. Son model iPhone’a giricez diye 3 bin TL takside gömmeyin, krediyle arabadan evden uzak durun. İşsizlik felaket boyutlara gelebilir, temkinli olun.

Paranız olsa bile yatırım için bekleyin. Sabırlı olun.