Türkiye’ de 8,5 milyon engelli var

Dünya Engelliler Günü …

TÜRKİYEDE ENGELLİ SAYISI ORTALAMANIN ÜZERİNDE

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, bir ülkedeki engelli sayısı o ülkenin nüfusunun yüzde 10’unu geçmemesi gerekirken, Türkiye’deki engelli sayısının son ölçümlere göre yüzde 12’nin üzerinde olduğu belirlendi. Buna göre ülkemizde yaklaşık 8,5 milyon civarında engelli insan yaşadığı ortaya çıktı. Engelliler arasında bedensel engelliler ilk sırada yer alırken, bunu zihinsel engelli, işitme ve görme engelli vatandaşlarımızın takip ettiği tespit edildi.

Trafik kazaları ve terör ilk sırada …

Engelli olma nedenleri arasında trafik kazaları ile terörün ilk sırada yer aldığı belirlenirken, akraba evliliği, çocuk felci, ateşli hastalık ve sarılık gibi sebeplerin azalmasına rağmen hala devam ettiği saptandı. Son yıllarda engellilerin topluma kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapılsa da farkındalığın hala en büyük sorun olduğu belirlendi.

Medyada engelliler hakkında 70 bine yakın haber çıktı …

Medya Takip Ajansı Interpress’in “Dünya Engelliler Günü” nedeniyle yaptığı araştırmaya göre, engellilerle ilgili yılbaşından bu yana yazılı basına toplam 68 bin 975 haber yansıdığı tespit edildi. Bu haberler içinde bedensel engelliler hakkında 7 bin 637 haber çıkarken, zihinsel engelliler ile alakalı ise 6 bin 369 haber yayınlandığı görüldü. İşitme engelliler ile ilgili çıkan haber sayısı 7 bin 28 olurken, görme engelliler hakkında da yazılı basında 9 bin 680 haber yer aldığı tespit edildi.