CHP Açık oy için AYM’ne gidecek

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmelerine ilişkin “Eğer bu düzenleme açık, takip edilen oylarla, gözlemcilerle, baskıyla alenileştirilir ve 330’u geçerse Anayasa Mahkemesine gidip bu düzenlemenin denetlenmesini ve iptalini sağlayacağız” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, anayasa değişikliği teklifine ilişkin eleştirilerini dile getirdi.

Özel, Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinin, TBMM Başkanlığı ile TRT arasındaki protokolün imkan vermesine rağmen, saat 19.00’dan sonra yayınlanmadığını söyledi.

Özellikle karartmaya tabi tutulduğunu savunan Özel, oylamalar sırasında bazı iktidar partisi milletvekilleri tarafından gizliliğe uygun davranılmadığını dile getirdi.

“AYM’YE TAŞIYACAĞIZ”

Görüşmelerin ikinci turunda, Anayasa ve İçtüzüğe uygun olarak yapılması gereken gizli oylamanın, alenileştirilmesine, denetim yapılmasına ve kabinlere girilmeden açıkta oy atılmasına izin vermeyeceklerini belirten Özel, şöyle devam etti:

“İkinci turda eğer Adalet ve Kalkınma Partililer, bu rejim değişikliğini, gizli yapılması gereken oylamayı aleni yapmaya kalkarlarsa burada en sert ve net tavrımızı tekrar göstereceğiz. Böyle bir oylamaya izin vermeyeceğiz. Ortaya çıkan tüm ihlalleri, teknolojinin, hukukun, İçtüzüğün tanıdığı tüm olanakları kullanarak tespit edeceğiz ve bunu günü geldiğinde Anayasa Mahkemesine taşıyacağız. Eğer bu düzenleme açık, takip edilen oylarla, gözlemcilerle, baskıyla alenileştirilir ve 330’u geçerse Anayasa Mahkemesine gidip bu düzenlemenin denetlenmesini ve iptalini sağlayacağız.

Anayasa Mahkemesinin 2010 yılında verdiği karar son derece net. ‘Ben ihlalin ikinci turda olduğuna bakarım. Yapılan ihlalin aynı oylamada olmasına bakarım ve sayının sonucu etkileyecek olmasına bakarım’ diyor Anayasa Mahkemesi. O yüzden mesele ciddidir. Hem orada bu alenileştirmeye, gizli oyun açık gösterilmesine karşı çıkacağız, gerekirse de bunu Anayasa Mahkemesine götürmede zerre tereddüt etmeyiz. Çünkü mesele rejim meselesidir, Cumhuriyet meselesidir, ülkenin geleceği meselesidir.”