”OHAL de Referandum yapılmasından endişeliyiz”

Avrupa Konseyi, ‘partili cumhurbaşkanlığı’nın oylanacağı anayasa referandumun OHAL sürecinde düzenlenmesinden ‘ciddi endişe’ duyuyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan referanduma OHAL’de gidilmesi için, “Çok daha rahat bir zemin de hazırlayabilir. Hükümetin de bu inançta olduğu kanaatindeyim” demişti.

Cumhuriyet’ten Duygu Güvenç’in haberine göre Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Denetleme Komitesi, Türkiye’de medya ve örgütlenme özgürlüğü başta olmak üzere temel özgürlüklere yönelik mevcut kısıtlamaların altını çizdi: “Komite, Türk makamlarını, referandum sürecini Avrupa Konseyi ve Venedik Komisyonu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uyumlu biçimde gerçekleştirmeye çağırır. Yetkili makamlar bu şartları sağlayamazsa, komite bu sürecin tüm meşruiyetinin ve yeni anayasanın kendisinin tartışmalı hale geleceğinden endişe eder.”

‘HDP’li vekillerin tutuklanması demokratik ortamı kısıtladı’

Komite, cumhurbaşkanına geniş yetkiler verecek anayasa değişik teklifinin oyların gizliliği ilkesine uyulmadan, Meclis görüşmeleri televizyondan yayınlanmadan ve kamuoyunda bir tartışma yürütülmeden kabul edilmesinden ‘ciddi endişe’ duyduğunu belirtti.

Yeni anayasa teklifine göre Meclis’in temel görevlerini yerine getiremeyeceğini savunan AKPM Denetleme Komitesi, ‘tüm siyasi güçlerin medyaya eşit şartlarda erişim sağlayamadığını’ belirterek HDP’li vekillerin tutuklanmasının demokratik ortamı ciddi biçimde kısıtladığını dile getirdi.

‘OHAL şüphe ve korku ortamı yarattı’

Referandumunun ‘korku ve şüphe’ ortamı yaratan OHAL sürecinde düzenlenmesinin sorunlu olduğunu ifade eden komite, kamu görevlilerinin ihraç edilmesi, tutuklamalar ve KHK’ların bu ortamın oluşmasına zemin sağladığını ifade etti: “140’tan fazla gazetecinin tutuklu olduğu, medyaya siyasi baskının arttığı, TRT’de editoryal bağımsızlığın olmadığı ortam ifade özgürlüğünden ciddi şekilde yoksundur.”