Saldırı Dünya nın gündeminde ilk sırada

İstanbul’un en ünlü eğlence mekânlarından Reina’da yılın ilk saatleri düzenlenen terör saldırısı, tüm Türkiye’yi yasa boğarken, dünyada da şok etkisi yarattı. Dış basın, 39 kişinin hayatını kaybettiği 69 kişinin ise yaralandığı saldırıya ilişkin gelişmeleri dakika dakika takip etti.
ABD Başkanı Barack Obama, İstanbul’da meydana gelen terör saldırısıyla ilgili yaptığı açıklamada, masum insanların hayatını kaybetmesinden üzüntü duyduğunu belirterek, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

İngiliz Reuters, Fransız AFP ve Amerikan Associated Press haber ajansları, saldırı haberinin gelmesinin hemen ardından gelişmeleri anbean dünyaya duyurdu.
İngiliz yayın kuruluşu BBC, haberinde, İstanbul Valisi Vasip Şahin’in “en az 35 kişinin hayatını kaybettiğini ve yine en az 40 kişinin yaralandığını” aktardığı açıklamasına yer verdi.
bbc
Haberde, BBC muhabiri Selin Girit’in ünlü eğlence merkezinin profiline ilişkin verdiği bilgi de yer aldı. İngiliz yayın kuruluşu, saldırının hemen ardından gelen yayın yasağına vurgu yaptı ve bu kararın ilk kez verilmediğine dikkat çekti.
İngiltere’nin en çok satan gazetelerinden Daily Mail, internet sitesinin manşetinden verdiği haber için “NOEL BABA KATİL” başlığını attı.
dailymail
Amerikan yayın kuruluşu CNN, “Türkiye’de saldırı” başlığıyla gelişmeleri manşetinden aktarırken, Vali Şahin’in açıklamalarına yer verdi. CNN’in haberinde, “ABD’li ve Türk yetkililerin “terör saldırısı” olarak nitelendirdiği olayın, 2017’in ilk terör saldırısı olduğu belirtildi.
cnn
CNN’in haberinde CHP eski Bursa Milletvekili Aykan Erdemir’in görüşleri de yer aldı. Saldırının Batılı yaşam tarzına yönelik bir saldırı olduğunu söyleyen Erdemir, “Bu Türkiye’nin laik, şehirli yaşam şekline yönelik bir saldırıdır” dedi. Erdemir’in bu saldırının Türkiye’deki kutuplaşmayı ve süre giden kültürel çatışmayı körükleyeceğini de sözlerine ekledi.
İngiltere’nin saygın gazetelerinden Guardian, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun son açıklamasını başlığına çekti. Saldırıda hayatını kaybedenlerin 16’sının yabancı uyruklu olduğuna dikkat çekilen haberde, saldırganın kaçtığına da haberinde yer verdi.