Türkiye için önemli bir isimdi…

Türkiye için önemli
bir isimdi…

Necdet SİVASLI

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn istifa haberi bizi de yakından ilgilendiriyor. Flynn’in Ruslarla yaptığı görüşmeler ABD’de tartışma konusu olmuştu. Öte yandan Flynn, FETÖ elebaşı Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi gerektiğini de savunmuştu.

Baştan bu yana Emekli Korgeneral Flynn’ın Türkiye için Trump’un yönetiminde çok önemli bir isim olduğuna dikkat çekmiştik. Flynn’ın bölgeyi ve Türkiye’yi çok yakından tanıması da önemliydi.

Bu isimin istifası ortada büyük bir boşluk bırakacaktır.

Amerikan medyasına yansıyan haberlerde, Fylnn istifa mektubunda şu ifadelere yer verdi:

“Rus Büyükelçi ile yaptığım telefon görüşmesi hakkında farkında olmayarak seçilmiş Başkan Yardımcısı’nı ve diğerlerini eksik bilgilendirdim. Başkan ve Başkan Yardımcısı’ndan özür diledim ve özrümü kabul ettiler. İstifamı veriyorum; bu kadar onurlu bir konumda ülkeme ve Amerikan halkına hizmet etmekten onur duydum. Başkan Donald J. Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence ve onların topladığı diğer muhteşem ekiple bu yönetim ABD tarihinde en büyük yönetim olarak anılacaktır.”

Bu makale üzerine FETÖ terör örgütü ile ilgili çok yorumlar yapıldı. Hatta medyada “Kısa zamanda FETO terör örgütünün lideri Gülen Türkiye’ye iade edilebilir” denildi.

Beyaz Saray’da Başkan’ın Ulusal Güvenlik Danışma’nın bu görüşlerinin havada kalmayacağı görüşüne biz de katılmıştık.

Aynı zamanda sadece FETÖ terör örgütünün lideri Gülen’in iadesi dışında gergin olan Türkiye-Amerikan ilişkilerinin yeniden eski günlere dönebileceği yolunda umutların artmış olabileceği görüşünü de paylaşmıştık. PYD konusunda da önemli adımların atılabileceği umudunu taşıyorduk.

57 yaşındaki emekli Korgeneral Flynn, adını ABD Kongresi’nin bulunduğu Capitol Hill’den alan siyasi analiz sitesi The Hill’de seçim günü yayınladığı makalesinde, “ABD’nin Gülen’e sığınak olmaması gerektiğini” vurgulamıştı.

Flynn, “Müttefikimiz Türkiye bir krizin içinde ve desteğimize gereksinimi var” başlıklı yazısında, Türkiye’nin bir öncelik olarak kabul edilmesi ve ABD dış politikasının baştan düzenlenmesi gerektiğini anlatmıştı.

Trump’un görevi devir almadan önce Flynn’ın FETÖ terör örgütü ile ilgili yazdığı makaledeki şu görüşleri bizim için son derece önemliydi, bir anımsayalım:
“Arka bahçemiz Pensilvanya’ya rahatça yerleşmiş olan bu maskeli terör ve istikrarsızlık kaynağı tarafından Washington’ın gözü boyanırken NATO müttefikimiz Türkiye’ye engel olmak mantıksızdır. Türkiye’nin bakış açısıyla Washington, Türkiye’nin Usame bin Ladin’ine sığınak oluyor. 11 Eylül’den sonra Usame bin Ladin’in Türkiye’de güzel bir köyde yaşadığını ve aynı anda da Türk vergi mükelleflerinin vergileriyle fonlanan 160 okulu işlettiğini öğrenseydik ne yapardık?”
Flynn gibi bir Türk dostunun Trump yönetiminden istifa etmesi hiç kuşkusuz bizim için önemlidir. Çünkü, bölgeyi iyi bilen, Türkiye’yi tanıyan, Türk-Amerika ilişkilerindeki dengelerin neler üzerinde oturduğunu analiz eden birinin görevini bırakması bizi de etkileyecektir.
Trump’a en yakın bir isim olarak Flynn ile gerginleşen ilişkilerimizin onarılması konusunda aynı noktada olmamız ve Amerika’daki diplomatik görüşmelerde en etkili bir isimle iletişim içinde olabileceğimizi de göz önünde bulunduracak olursak, bu istifanın çok büyük bir boşluk bırakacağını da görmüş oluruz.
Çünkü, Flynn, bölgede Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu görmüş, Türkiye’nin Amerika için çok önemli bir müttefik olarak güçlü olması gerektiğini göreve başlamadan önce yazdığı makalelerde dile getirmişti.
Trump ve yönetimi ile ilişkilerimizi siyasi alanda yerine oturtabilmek için Amerika’da biz yakın isimlerin olması gereklidir. Bu isimlerle kurulacak ilişkiler ve iletişimler, sorunlarımızı doğrudan dile getirmek açısından önemlidir. Hatta bu konularda çoğu zaman kurulu lobiler ve düşünce kuruluşları devreye giriyor. Kaldı ki bunlara da çok önemli miktarlarda para ödeniyor.
Sonuç olarak beklentilere yanıt alınabiliyor mu bu da tartışılması gereken bir başka konudur.
İşin bir başka ilginç yönü de Beyaz Saray’ın Flynn’ın istifası konusunda suskunluğudur. Özetle Beyaz Saray, bu istifa ile Flynn’ı savunmamıştır. Başkan Trump’un da bu konuda şu ana kadar bir açıklama yapmadığı söyleniyor.
Özetle, Flynn gibi bir isimin Beyaz Saray’dan istifa etmesi birçok ülkede sarsıntı yarattı ama, en şiddetli sarsıntı bizde hissedilecek.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz