2 NOTA BİRDEN VERDİK: ÖZÜR DİLE, TAZMİNAT ÖDE

Türkiye Hollanda’ya iki ayrı nota verdi.. Dışişleri Bakanlığı, Hollanda’nın Türk bakanlara yönelik tavrı ve barışçıl toplantı hakkını kullanan Türk vatandaşlarına kötü muameleden dolayı bu ülkeye iki ayrı nota verdi – Notada, Türk bakanlara yönelik diplomatik nezaket ve uluslararası teamüle uymayan söz konusu muamelelerin, güçlü bir şekilde kınandığı ve bu uygulamalar konusunda Hollanda makamlarından resmi bir yazılı özür beklendiği bildirildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağına iniş izni vermeyen ve skandal karar ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’yı Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosluğu’na almayıp Almanya sınırına götüren Hollanda’ya iki nota verildi. Hollanda Maslahatgüzarı 3. kez bakanlığa çağrıldı. Türkiye, verdiği notada, Hollanda’dan taleplerini açıkladı.

İlk nota Bakan Fatma Betül Sayan Kaya ve beraberindeki heyetin Hollanda’da maruz kaldığı duruma ilişkin. Bu durumun uluslararası teamüllere aykırı olduğu bildirilirken, Viyana Sözleşmesi’nin ihlal edildiği belirtildi.

RESMİ ÖZÜR BEKLİYORUZ

Türkiye’nin Hollanda’ya verdiği notada, Türk bakanlara yönelik diplomatik nezaket ve uluslararası teamüle uymayan söz konusu muamelelerin, güçlü bir şekilde kınandığı ve bu uygulamalar konusunda Hollanda makamlarından resmi bir yazılı özür beklendiği bildirildi.

TAZMİNAT HAKKI SAKLI TUTULUYOR

İkinci nota ise Hollanda polisinin konsolosluk önünde Türklere yönelik sert müdahalesine yönelik. Notada, barışçıl göstericilere yapılan polis müdahalesinin orantısız olduğu belirtildi. Notada ayrıca, tazminat hakkının saklı tutulduğu belirtilerek, Türk bakanlar ve vatandaşlarına yönelik söz konusu ihlallerin araştırılması, ihlalleri gerçekleştirenler hakkında adli, idari ve cezai yaptırımlar uygulanması ve sonucunun Dışişleri Bakanlığı’na bildirilmesi talep edildi.