”EVET kararı Türkiye’nin geleceğini etkileyecek”

Türkiye’deki referandum sonuçlarına ilişkin dünya medyasından ilk haber, değerlendirme ve yorumlar da gelmeye başladı.

Sonuçları acil koduyla duyuran uluslararası haber ajansları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anayasal yetkilerinin arttığına dikkat çekerek, Türkiye’de artık yeni bir yürütme sisteminin uygulanacağını belirttiler.

Dünya medyasının en önemli haber kaynağı olan uluslararası ajanslar, referandum sonuçlarını “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kişisel başarısı” olarak değerlendirdiler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasal sistem için kararlı ve tutkulu bir kampanya yürüttüğü belirtilen haber ve yorumlarda, yüzde 51 ‘lik sonuçta bunun etkili olduğunu vurguladılar.

Reuters haber ajansı, “Güneydoğu ve Batı’daki güçlü hayır oyları karşısında İç Anadolu’nun ciddi bir karşılık verdiğini” belirtti.

Amerikan basını, referandum sonucunu internet sayfalarında “son dakika” hattından duyururken, The New York Times gazetesi, muhalefetin oyların yeniden sayılması konusundaki talebini manşet yaptı.

Washington Post ve Los Angeles Times, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yetkilerinin arttığına dikkat çekti.

Amerikan tabloid gazetesi USA Today, “Türkiye’nin artık bir Başkan’ı var” başlığını kullandı.

Amerikan CNN, CBS ve ABC televizyonları Türkiye’deki gelişmeleri canlı yayınlarla aktardılar. CNN International internet sitesinde “Erdoğan son anda kazandı” manşetine yer verdi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, sandık sonuçlarına yapılan itirazları öne çıkardı.

Referandumla ilgili en kapsamlı takibi yapan bir başka medya odağı ise, almanya’nın basın-yayın organları oldu. Bild gazetesi, CHP’nin “yeniden sayım” talebini vurgulayan haberini kapağına yerleştirdi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung ise, “Erdoğanistan’a doğru” manşetiyle cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin öne çıkan unsurlarını aktardı.

Arap medyası da Türkiye’deki referandum sonucunu yakından takip etti.

Katar merkezli El Cezire televizyonu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediğini elde ettiğini ve “evet” kararının Türkiye’nin geleceğini etkileyecek önemde olduğunu vurguladı.