Küpe Affı’nı kaçıran üreticiler,hibe desteğinden yararlanamayacak

Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, çiftçileri ve yetiştiricileri uyardı…

‘Küpe Affı’nı kaçıran üreticiler,hibe desteğinden yararlanamayacak !..

Haber:Halim UTLU

Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, “Küpe Affı”nın yetiştiriciler açısından büyük bir fırsat olduğuna dikkat çekerek “Güncelleme dönemlerinde birliğimiz bünyesinde görevli arkadaşlarımız, sahada yetiştirici ile birebir ilgileniyor. Yetiştiricimizin bu affı da kaçırmaması, cezalı duruma düşmemesi için, belirlenen işlemleri ilk fırsatta yapması gerekmektedir” dedi.
Kılınç, 4 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren’Küpe Affı’ ile ilgili yetiştiricilere uyarıda bulunarak,bu uygulamanın yetiştiriciler açısından büyük bir fırsat olduğunun altını çizdi.Güncellemenin önemine de değinen Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Başkan Kılınç, küpeleme işleminin kırkım dönemlerinde avantaja çevrilmesi önerisinde bulundu.
Kırkım dönemleri güncelleme için çok idealunnamed (7)
Kılınç,küçükbaş hayvanların kırkım dönemlerinin güncelleme için çok ideal olduğunu ve güncellemelerin bu dönemlerde kolayca yapılabileceğine değinerek” “Hayvanların kırkıldığı aylarda güncelleme yapmak, yetiştiricimiz için daha kolay olacaktır. Bu dönemler güncelleme açısından avantaja çevrilebilir. Zaten tek tek kırkımını gerçekleştirdikleri hayvanların güncellemelerini de, aynı sırada yaparak, bir seferde bitirilebilir.Hayvanlar için gerekli olan iki işlemi aynı zamanda tamamlayarak, hem zamandan kar eder ve hem de daha sağlıklı işlem yapılmasını da sağlarlar” şeklinde bilgi verdi.
Hibe desteği için güncelleme hayati önem taşıyor
“Yetiştiricilerin devlet destekleri ile ilgili bir mağduriyet yaşamamaları için güncelleme hayati bir önem taşıyor. Her dönem kayıtlarını güncel tutmaları en çok arzuladığımız şey. Aynı zamanda küçükbaş hayvancılığın planlanması ve bu alanda politika geliştirilmesi için, kayıtların güncel tutulması ülke hayvancılığı için de çok önemli. ” diyerek açıklamasını sürdüren Başkan Kılıç, sözlerini şöyle noktaladı;
“Bizler bu süreçte birlik olarak yetiştiriciye her türlü desteği vermeye hazırız. Ancak yetiştiricimiz, bu aftan yararlandıktan sonra, güncelleme konusunda daha dikkatli olmalı, güncellemelerini zamanında yapmalıdır.
Yetiştiricilerimiz, küpesi düşen, küpe gereken hayvanları Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine bildirmeli, kayıt sistemindeki bilgilerini sürekli güncel tutmalıdır.”
“Küpe Affı”, 31 Aralık 2017 tarihine kadar geçerli
Yeni uygulamaya göre,”Küpe Affı”,31 Aralık 2017 tarihine kadar devam edecek.Ancak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri,küçükbaş sahiplerinin belirtilen tarihi beklemeden,bir an önce küpesiz hayvanlarına küpe takarak, kayıt sistemine hayvanlarını işletmeleri gerektiğini ifade ediyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, konuyla ilgili iki yönetmelik değişikliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. “Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ve “Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” gereği, 2017 sonuna kadar hayvanların küpelenmesi ve kayıtlarının yapılması amaçlanıyor.
5 Ek