” Oylar Sandıkta değıl YSK’ nda çalındı”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, referandumda ‘Evet’ cephesinin yüzde 51 oy almasına rağmen sevinemediğini savunarak, “Oylar sandıkta değil Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK) çalınmış. Hırsızlığın adresi başka bir yer olmuş, aklımıza gelmedi” dedi.

Partisinin il başkanlarıyla bir araya gelen Kılıçdaroğlu, ‘haksız, adaletsiz ve hukuksuz’ bir referandum sürecinin tüm dünyanın gözü önünde yaşandığını söyledi.

‘Evet’çilerin devletin tüm kadro ve imkanlarını kullandığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, mücadelelerinin demokrasi için bir ‘dönüm noktası’ olduğunu kaydetti.

“‘Yüzde 51 ile kazandı’ deniyor ama hiçbirinin yüzü gülmüyor çünkü kaybettiklerini çok iyi biliyorlar” diyen Kılıçdaroğlu, parti teşkilatlarından referandum sürecinde gittikleri yerlere ‘nezaket ziyaretleri’nde bulunmalarını ve kazananın kendileri olduğunu anlatmalarını istedi.

‘Nohut kadar aklı varsa anlar’

YSK’nın mühürsüz oy pusulaları ve zarflarını geçerli saydığı kararına değinen CHP lideri şöyle devam etti: “Oylar sandıkta değil YSK’da çalınmış. Hırsızlığın adresi başka bir yer olmuş, aklımıza gelmedi. Birileri araya giriyor. Doğuda sayım bittikten sonra kural değişiyor. Hakimlerin siyasal görüşleri olabilir ama ‘Vicdanı, ahlakı olmayan hakim olmaz’ diye düşündük. Bu kadar saygısız grubun YSK’da kümelendiğini hiç düşünemedik. Ağır konuştuğumu, bu konuşmayı da onların hak etiğini biliyorum. Bir hakim cübbe giyiyorsa, düğmesi ve iliği olmaz. Siyasi otoritenin önünde eğilen talimat ile hareket eden kişiye hakim denmez. Onlar toplumun en zavallı kişileridir, iradesiz kişilerdir.”

Kanun maddelerinin ‘çok açık’ olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “‘YSK’ya niye güvendiniz’ denilebilir. Kanun maddeleri çok açıktı. Nohut kadar akıl varsa seçim maddelerini anlar. YSK’nın nasıl bir kanunsuzluğa imza attığını herkese anlatın” diye konuştu.