Atatürk’e hakaret eden sözde tarihçilere tepki büyüyor

Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı Afet İnan için “Manevi kızı değil Çankaya’nın nikahsız ‘First lady’si” denen TV Net’teki ‘Derin Tarih’ isimli program hakkında soruşturma başlatıldı.

İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesini de bünyesinde barındıran Albayrak medya grubunun yayın organlarından, ‘tavan arası televizyonu’ olarak da anılan TV Net’te, Yavuz Bahadıroğlu, yazarlar Mustafa Armağan ve Süleyman Yeşilyurt’un katılımıyla 6 Mayıs’taki ‘Derin Tarih’ isimli programda ‘Mustafa Kemal’in gönül galerisi’ konu başlığı tartışıldı.

‘Hiç dava açmadılar’

Kendisini ‘araştırmacı-yazar’ olarak tanıtan Yeşilyurt, Atatürk’ün manevi kızı Afet İnan için şunları söyledi: “Manevi evlat kimdir? Bu bir ziraat müdürünün kızı… Bir dönem de milletvekilliği yapmış. Ziraat müdürü ve milletvekilinin kızını manevi evlat olarak almak… Burada elimizi vicdanımıza koyacağız, tarafısız olarak. ‘Manevi evlat’ diye bir durum olamaz, söz konusu değil. Hiçbir zaman ‘manevi evlat’ değildir, Çankaya’nın nikahsız ‘First Lady’sidir. Öğretmen, genç bir kız ‘manevi evlat’ olamaz. Yıllarca, kandırıldık, aldatıldık.”

Kendisinin bu konu hakkında kitap yazdığını, şimdiye dek ‘ses çıkmadığını’ savunan Yeşilyurt, “Hiçbir zaman hakkımda dava açmadılar” dedi.

Armağan ‘Adını koyalım’ dedi

Tarihçi Mustafa Armağan da Yeşilyurt’u şu sözlerle destekledi: “Çankaya Köşkü’ne bir fotoğraf çekimi için gitmiştim. 2012 yılında. Bizi bir profesyonel rehber grup gezdirdi. Üst kata çıktık. İki tane oda var. Bir kütüphane kısmı var, Mustafa Kemal’in yatak odası var, onun yanında Ankara Ovası’na bakan bir başka oda var. ‘Afet İnan nerede kalıyor’ dedim. Köşkte beraber yatıp kalkıyorlar çünkü. Aynı binada. ‘Burası Zübeyde Hanım’ın odası’ dedi, neyi kast ettiğimi anladı. ‘Zübeyde Hanım 1923’te ölmedi mi?’ dedim. 1923’ten sonra kim kaldı burada? Afet İnan’ın yatak odalarının yan yana olduğu ortaya çıktı. Niye gizlemeye çalışıyorsunuz? Bunun bir ismi olur.”

Soruşturma başlatıldı

Ankara başsavcılığı, bu konuşmalar üzerine ‘Atatürk’e hakaret’ iddiasıyla soruşturma başlattı.

CHP de konuşmacılar ve kanalın sorumlu müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu.