Gazeteci Oğuz Güven’de tutuklandı

vBaşsavcı Mustafa Alper’in trafik kazasında ölümüyle ilgili bir haberin başlığı nedeniyle ‘cumhuriyet.com.tr’nin genel yayın yönetmeni Oğuz Güven’in tutuklanmasına ilişkin kararda, haberdeki ‘Kamyon biçti’ ifadesinin ‘özellikle seçildiği’ savunuldu.

Güven, 12 Mayıs sabahı evinde gözaltına alınmış, gözaltı gerekçesinin Cumhuriyet’in Alper’in ölümüyle ilgili haberde ‘İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Başsavcı Mustafa Alper’i kamyon biçti’ başlığını kullanması olduğu ortaya çıkmıştı.

Dört günlük gözaltının ardından bugün Çağlayan’daki adliyeye getirilen Güven, sorgusunun ardından ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla tutuklanmıştı.

‘Sorumluluk Güven’de’

DHA’nın aktardığına göre mahkemenin kararında, Alper’in ölümüyle ilgili haber için ‘İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Başsavcı Mustafa Alper’i kamyon biçti’ başlığıyla tweet atıldığı, bunun ardından da soruşturma başlatıldığı ifade edildi.

Kararda, ‘özellikle resmi twitter hesabından paylaşılan tweetlerle ilgili sorumlu internet haber sitesinin müdürünün tweetleri kontrol etme, varsa yanlışları düzeltme, denetleme sorumluluğu olduğuna’ değinildi.

Mahkeme, gazetenin Suriye’de hayatını kaybeden SDP üyesi Ulaş Bayraktaroğlu için ‘Yaşamını yitirdi’ ibaresini kullanırken, Alper için ‘Kamyon biçti’ ifadesini ‘özellikle kullandığını’ savunarak, ‘bununla bir anlamda ‘FETÖ’ soruşturma dosyalarında görev yapan savcılara akıbet gösterildiği, bu savcıların sonlarının ne şekilde olacağına ilişkin gönderme yapıldığı, bir anlamda başlarına ileride geleceklerin tweette seçilen ‘Kamyon biçti’ ibaresi ile vurgu yapıldığını’ öne sürdü.

‘Özellikle seçildi’

Kararda, ‘habercilik anlayışında ‘Biçti’ ibaresinin haberin ses getirmesi için kullanılabileceği, günlük hayatta sıklıkla kullanıldığı ancak tweetteki ‘Kamyon biçti’ ibaresinin, haberin sansasyonel ve vurgu yapmasından çok ‘FETÖ’ hakkında iddianame hazırlayanların ileride başına ne gelecekleri şekilde toplumda algı oluşması için özellikle seçildiği’ belirtildi.

Mahkeme, Güven’in ‘her tweeti denetleme sorumluluğunun bulunduğunu, bu yüzden Güven’in bu tweeti editörünün attığına dair beyanının samimi olmadığını, suçtan kurtulmaya yönelik olduğunu’ savundu.

Kararda, Güven’in, ‘kuvvetli suç şüphesi, cezanın üst sınırı, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı ve delillerin halen toplanıyor oluşu’nu gerekçe göstererek tutuklanmasına karar verildiği ifade edildi.

Haber neydi?

Güven, başsavcı Mustafa Alper’in ölümüyle ilgili bir haberin başlığı nedeniyle suçlanıyor.

Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper ve şoförü Muzaffer Akşehirli, 10 Mayıs’ta merkeze 20 kilometre uzaklıktaki Kocabaş D Tipi İnfaz Kurumu’na gitmek için yola çıkmıştı.

Merkezefendi ilçesi Bozburun Mahallesi Salihağa Mevkii’nde yan yoldan çıkan hafriyat kamyonu, Alper ve Akşehirli’nin bulunduğu araca önce çarpmış, sonra da üzerine devrilmişti.

Alper’in darbe girişiminin ardından ilk iddianameyi hazırlaması ve ‘FETÖ’ soruşturmalarında etkin bir isim olması nedeniyle, suikast şüphesi de gündeme gelmişti.

Cumhuriyet gazetesi, kazayı “İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Başsavcı Mustafa Alper’i kamyon biçti” başlığıyla haberleştirmesinin ardından bazı kesimlerce hedef gösterilmişti.