”Umarım ben ABD’ ye gitmeden yanlıştan dönülür”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’nin YPG’ye ağır silah verme kararıyla ilgili endişelerini 16 Mayıs’ta ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmesinde gündeme getireceğini söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Erdoğan, ‘terör’ örgütleri arasında ayrım yapılmaması gerektiğine yönelik sözlerini tekrarlayarak, “DEAŞ, El Kaide ve YPG/PYD gibi terör örgütlerinin kaosu fırsata çevirmeye çalıştıklarını görüyoruz” dedi.

‘Suriye ve bölgenin geleceğini tehlikeye sokar’

Cerablus’a yönelik ‘Fırat Kalkanı’ harekatını hatırlatan Erdoğan “Bu harekat, terörle mücadele için başka bir terör örgütüne ihtiyaç duyulmadığını göstermiştir. DEAŞ’la mücadele başka bir terör örgütüyle yürütülmemelidir. Böyle bir adım Suriye ve bölgenin geleceğini tehlikeye sokacaktır” diye konuştu.

‘Umarım bu yanlıştan dönülür’

Suriye ve Irak’taki her gelişmenin Türkiye için ‘milli güvenlik’ meselesi olduğunu dile getiren Erdoğan, “Müttefiklerimizin terör örgütlerinin değil, bizim yanımızda yer alacaklarına inanmak istiyoruz. Alınan kararla ilgili endişelerimizi 16 Mayıs’ta Trump’la görüşmemize ayrıntılı şekilde ifade edeceğim. Aynı şekilde 25 Mayıs’ta NATO zirvesinde de masaya yatıracağız. Umarım ben ABD’ye gitmeden bu yanlıştan dönülür” dedi.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’deki Kürtlere silah verilmesini öngören kararı onaylamıştı. Yardımın hafif silahlar, mühimmat, makineli tüfek, zırhlı araçlar ve istihkam malzemesinden oluşacağı belirtilmiş, takvim açıklanmamıştı.

Kararın Türkiye’nin üt düzey üç yetkilisi Washington’dayken açıklanması dikkat çekmişti.

Ankara’dan gelen ilk tepkilerde ‘yanlıştan dönülmesi’ istenmiş, YPG’nin ‘eline geçen her silahın Türkiye’ye yönelik tehdit’oluşturduğu belirtilmişti.