Başkent te Ukrayna Kırım Gecesi….

Ukrayna Büyükelçisi; 1944’de Kırım Tatarlarına yönelik
sürgünün, soykırım olarak kabul edilmesi için çalışıyoruz…

Ukrayna Kırım Gecesi….

“Sadece ülkemize değil,gönül coğrafyamızda yer alan bütün
memleketlerimize barış, kardeşlik ve huzur gelsin istiyoruz…”

Habere:Halim UTLU
Türkiye ile Ukrayna arasındaki güçlü ilişkiye önem verdiklerine dikkat çeken Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha,“Kırım Tatarlarına yardımcı olmak, Türkiye ile ortak isteğimizdir. Kırım’daki Rus işgalinin sona ermesini istiyoruz. Ukrayna Kırım’ın özerkliği için mücadele ediyor, aynı zamanda 1944 yılında Kırım Tatarlarına yönelik sürgünün soykırım olarak kabul edilmesi için çalışıyoruz. Türkiye’nin Kırım’ın işgali konusunda gösterdiği sert tutum için teşekkür ediyoruz” dedi.
Uluslararası Ramazan etkinliklerinin 8.si düzenlendi
Keçiören Belediyesi 8. Uluslararası Ramazan Etkinlikleri kapsamında,Kalaba Kent Meydanı’nda Ukrayna Kırım Gecesi düzenlendi.5.6.2017 tarihindeki gecede,Ukrayna Kırım Kültür Evi’nin açılışı yapıldı.Açılış sonrası konuşan AK Parti Genel Merkez İnsan Hakları Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Türkiye ile Ukrayna arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yaparak “Zulme uğrayan her kim olursa olsun, Müslüman olması şart değil, insan olması yeter, Türkiye olarak yanında dururuz. unnamed (45)
Usta; biz komşusu açken, tok yatan bir millet değiliz
Biz komşusu açken, tok yatan bir millet değiliz. Kendisi çok zengin olmasa da, gönlü zengin bir milletiz.
Keçiören Belediyesi’nin gerçekleştirdiği bu etkinlik sayesinde, ülkeler birbirlerinin kültürlerini tanıyıp kaynaşıyorlar.
100 yıl önce sürgün yaşayan Kırım Türklerine, Allah’ın bir daha aynı acıyı yaşatmasın. Özgürlüklerine kavuşsunlar diye dua edelim. Suriye, Irak ve bütün İslam coğrafyasının barışa kavuşması, kültür ve değerlerini özgürce yaşaması için dua edelim” diye konuştu.
Başkanı Ak; Kırım, sürgünleri ve zor günleri hatırlatıyor
Tatar Türklerinin memleketi Kırım’ın kendilerine sürgünleri ve zor günleri hatırlattığını ifade eden Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, “Bu yüzden içimiz acıyor. Uluslararası Ramazan Etkinlikleri’nde, bu gece hem Ukrayna Kırım’a misafir oluyoruz, hem de onları misafir ediyoruz. Sadece ülkemize değil, gönül coğrafyamızda yer alan bütün memleketlerimize barış, kardeşlik ve huzur gelsin istiyoruz.
Barış için her ülkenin üzerine düşeni yapması gerekiyor.Ülkeler arasında barış ve güzel ilişkiler olması için, aynı zamanda kardeşlik ilişkilerimizin daha da güçlenmesi için, Uluslararası Ramazan Etkinlikleri’ni gerçekleştiriyoruz. Dünya barışına ufak da olsa bir katkımız oluyorsa, ne mutlu bize. Hepinize hayırlı Ramazanlar diliyorum.” dedi.
Büyükelçi; Kırım’daki Rus işgalinin sona ermesini istiyoruz
Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybiha ise Türkiye ile Ukrayna arasındaki güçlü ilişkiye önem verdiklerini belirterek “Kırım Tatarlarına yardımcı olmak, Türkiye ile ortak isteğimizdir. Kırım’daki Rus işgalinin sona ermesini istiyoruz. Ukrayna Kırım’ın özerkliği için mücadele ediyor, aynı zamanda 1944 yılında Kırım Tatarlarına yönelik sürgünün soykırım olarak kabul edilmesi için çalışıyoruz. Türkiye’nin Kırım’ın işgali konusunda gösterdiği sert tutum için teşekkür ediyoruz.”şeklindeki konuşması, davetliler ile izleyicilerden büyük alkış aldı.
Şahin; 400 bin Kırımlı vatanında yaşıyor ama 3 yıldır işgal altında
Başkent Ankara’da çok sayıda Kırım Tatarının yaşadığını, bunların büyük bölümünün de Keçiören’e yerleştiğini ifade eden Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin de
“Biz Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak tarihimizi, kültürümüzü, çocuklarımıza öğretmeye çalışıyoruz. Kırım Türkleri 1944 yılında hayvan vagonlarında Sibirya’ya sürüldü.
Halkımız bu zulmü ve baskıyı kabul etmedi ve vatanlarına geri döndüler. Şu anda 400 bin Kırımlı vatanında yaşıyor. Ama Kırım 3 yıldır işgal altında.Bu işgali kabul etmiyoruz, vicdanı olan hiçbir insan ve devlet de kabul etmiyor.
Kırım halkının yeniden vatanını kurmasını istiyoruz
Kırım halkının yeniden vatanını kurmasını istiyoruz. Bu mücadeleden galip çıkacağımıza inanıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Ukrayna Kırım Gecesi’ne, Elazığ Harput Kültür Derneği Genel Başkanı Süleyman Kürklüoğlu, Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar, Elazığ Kültür Derneği Genel Başkanı Haşim Çakırbay, Keçiören TOGEM Başkanı Ayten Aydın, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Programdaki diğer konuşmalardan sonra,Ukrayna Kırım’dan gelen sanatçılar yöresel şarkılarını seslendirdi ve halk oyunlarını sergiledi.
Ukrayna’lı çocuk halk oyunları gösterisi, çok beğenildi
Özellikle çocuklardan oluşan halk oyunları ekibinin coşkulu gösterisi,izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.
Gecede, hediyeleşme merasiminin ardından protokol heyeti, Keçiören Kültür Evi’ni ziyaret etti. Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’ın eşi Hatice Ak, kültür evinde Ukrayna Büyükelçisinin eşine, KEÇMEK’te kursiyerler tarafından örülen iğne oyası şalı hediye etti.
Düzenlenen geceyi çok beğendiğini ifade eden Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybiha, program ve hediyeler için Başkan Ak’a teşekkür ederek ayrıldı.