“DARBECİLER İLİŞKİLERE DARBE VURMASIN”

Başbakan Yıldırım Atina’da Çipras ile bir araya geldi. Görüşme sonrası lidere Yunanistan’a kaçan darbeci askerler soruldu. Çipras Yunan mahkemelerinin kararına saygı duyulması gerektiğini belirtirken, Yıldırım, “Darbeciler ilişkilere darbe vurmasın” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Atina’da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi.
İki lider görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.
Basın toplantısına, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında helikopter ile Yunanistan’a kaçan darbeci askerlerin iade talebinin reddedilmesine yönelik karar damga vurdu.
Konuyla ilgili soruyu yanıtlarken “yargı kararına saygı” duyulması gerektiği vurgulayan Çipras, şunları söyledi:
“Bildiğiniz gibi Yunanistan’da adaletle yönetim arasında büyük bir ayrım var. Biz mahkeme kararlarına katılsak da katılmasak da saygı göstermek zorundayız. Yunan yargısı bir karar verdi ve saygı göstermek zorundayız. İltica başvurusu süreci tamamlanmadı. Şunu açık bir şekilde söyleyebiliriz; söz konusu bir taleple ilgili bir kriz söz konusu değil. Türkiye’de demokratik kurumlara yönelik bir girişimde bulunuldu biz darbecilerin karşısında yer aldık. Biz darbecilerin ülkemizde kabul görebilecek kişiler olmadığını beyan ettik olaydan hemen sonra. Bu siyasi bir görüştür. Bizim Türkiye ile yaptığımız işbirliği çok önemli.”
“DARBECİLER İLİŞKİLERE DARBE VURMASIN”
“Darbecilerin iadesini arzu ettiklerini” söyleyen Yıldırım ise, “Yargı ile idarenin işleri her ülkede ayrıdır. Biz de bunu söylüyoruz. Fakat Türkiye hakikaten zor günler geçirdi. Hukukun verdiği karara tabii ki saygılıyız ama istiyoruz ki darbeciler Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere darbe vurmasın” diye konuştu.

“TÜRKİYE YENİ BİR BAŞLANGIÇ YAPMAK İSTİYOR”
Son 1 yılda Türkiye önemli olaylar yaşadı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Avrupalı bazı dostlarımız beklediğimiz tepkiyi göstermediler. Artık bunlar geride kaldı. Türkiye ve AB yeni bir vizyonla yeni bir başlangıç yapmak istiyor. Geçen yıl 18 Mart’ta imzaladığımız AB-Türkiye arasındaki anlaşma aslında çok ciddi br heyecan oluşturmuştu. Vizelerin kaldırılması, göçmen sorununun çözüme kavuşturulması ve Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı 3 milyon mülteci için mali destek… Anlaşma kısa sürede akamete uğradı.
“AVRUPA’NIN GÜVENLİĞİ TÜRKİYE VE YUNANİSTAN’DAN GEÇER”
Buna rağmen göç meselesinin Avrupa için ülkemiz ve Yunanistan için önemli olduğu bilinciyle biz ana karadan geçişi kontrol altına aldık. Temennimiz ve beklentimiz AB’nin bundan sonra anlaşmanın geri kalan kısımlarını yürürlüğe koymasıdır. Çipras’ın olumlu katkısını da ifade etmek isterim. Terör konusunu da konuştuk, terör insanlığın başının belasıdır. Avrupa’nın güvenliğinin Türkiye ve Yunanistan’dan geçtiğini söyleyebiliriz. AB bu gerçeği daha iyi görmesi ve ilişkilerimizi ona göre ele alması gerektiğini düşünüyoruz.

“İLGİNÇ VE GÜZEL BİR DÖNEM”
Ziyaretin “ilginç ve güzel” bir dönemde yapıldığını söyleyen Çipras, “Hem ikili hem bölgedeki gelişmeler açısından çok önemli bir ziyaret olduğuna inanıyorum. Son görüşmemizde çok olumlu noktaları olan bir ajanda açılmıştı. Bu güzel ilişkilerin devamını dilediğimizi önemle arz etmek istiyorum” diye konuştu.

Çipras iki ülkenin ciddi sorunlarla karşılaştığına ve zor dönemlerden geçtiğine işaret ederek “Ancak iyi komşu ülkeler olarak birbirimizin zorluklarını istismar etmeye değil, yardım etmeye koştuk. Bunu yapmaya devam etmemizi umuyorum. Bu önümüzdeki sorunları, yapıcı bir yaklaşımla çözüme yaklaştırmak bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.